AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Objavte kúzlo prúteného nábytku a doplnkov

pruteny-nabytok

Väčšina z nás má nábytok a výrobky z prútia spojené s dobou a interiérom našich babičiek. Preto obvykle prútené truhlykoše ale aj podnosy a tácky zdedené po predkoch končia na chatách a chalupách, aby zapadli do štýlu. Prútie ale dokáže zútulniť a spríjemniť aj ultra moderný interiér vo veľkomeste. Jeho hrejivá sila nás vráti do detských čias a poskytne modernému bytu nečakaný a zaujímavý kontrast.

prutena-truhlica

Vŕbové prútie je univerzálnou surovinou

Prútené výrobky sa vyrábajú z vŕbového prútia, ktoré je ohybné a pritom veľmi pružné a pevné. Mimochodom vŕbové prútie má vraj pozitívny účinok na ľudskú psychiku. Tieto vlastnosti z nej činia ideálny materiál pre bytové doplnky, košíky, podnosy ale aj truhly a koše na bielizeň a samozrejme hračky pre deti. Prútie je ale dokonalou surovinou aj pre ľahký a skladný nábytok vhodný napríklad do kúpeľne či predsiene.

Predstavte si predsieň kompletne vybavenú prúteným nábytkom aj doplnkami…romantiku na druhú

Ako základ vybavenia predsiene poslúži prútená lavica s rafinovane skrytým úložným priestorom, na ktorý sa môžete pri obúvaní pohodlne posadiť. Zároveň do ich útrob schováte všetky nutné a potrebné veci. Lavicu štýlovo doplní prútená polička s vešiakmi pre odloženie búnd a kabátov a celú kompozíciu prakticky doladí prútený stojan na dáždniky. Prútený nábytok sa skvelo hodí aj k doladeniu atmosféry terás a vonkajších krytých posedení, ktorých atmosféra sa ako mávnutím kúzelného prútika prepadne o niekoľko rokov v čase a my si opäť budeme pripadať ako malí špunti na prázdninách u rodičov.

pruteny-nabytok-v-interieri

S prútím do kúpeľne

S prúteným nábytkom sa môžete smelo pustiť aj do vybavovania vašej kúpeľne. Prírodná prútená čerstvo upletená komoda preženie váš domov vôňou prírody a voľnosti. Doplníte ju o praktickú zásuvnú skrinku, do ktorej môžete uložiť svoje veci, bude o základný úložný nábytok do kúpeľne postarané. Celú kompozíciu doplníte štýlovým a samozrejme prúteným košom na špinavé prádlo a vaša kúpeľňa sa razom stane najútulnejšou miestnosťou v byte.

prutena-komoda

Urobte radosť deťom

Z prútia sa v minulosti vyrábali napríklad kočiariky, v ktorých sa vozili detičky. A že to neboli len tak hocijaké kočiariky, mnohé z nich boli výstavné kusy, ktoré, aj keď sa dnes väčšinou nevyužívajú, tak sa predávajú z generácie na generáciu ako vzácny artefakt. Aké si myslíte, že by bolo nadšenie vášho dievčatka, ak by ste jej kúpili na hranie kočiarik z prútia či prútenú postieľku pre bábiky?

pruteny-kocik-pre-dievcata

Výrobky z vŕbového prútia sa skrátka tešia trvalej obľube všetkých, ktorí milujú prírodné a vysoko odolné materiály, ktoré pre dlhú životnosť vyžadujú len minimálnu údržbu.

Ako sa o prútený nábytok správne starať?

Prútený nábytok by predovšetkým nemal preschnúť. Nenechávajte ho preto na priamom slnku ani u rozpáleného topenia. Rovnako ako sucho škodí prútenému nábytku aj voda a vlhkosť. Potrebujete výrobok z prútia vyčistiť, otrite ho mierne navlhčenou handričkou a horšie prístupné miesta očistite suchou kefou. Nábytok a doplnky z prútia nikdy nesprchujte ani nenamáčajte do vody, mohol by sa vám odmeniť vznikom plesní, ktorých sa budete iba ťažko zbavovať. Rovnako tak neodporúčame používať chemické ani abrazívne a inak agresívne prostriedky, ktorými by ste svoj prútený nábytok mohli nenávratne zničiť. Pre oživenie štruktúry a farby prútia môžete prútený nábytok čas od času preleštiť bežnou leštenkou na nábytok. Vzhľadom k tomu, že čím je prútie staršie, tak sa farba prútia mení a materiál skôr tmavne, je možné prútený nábytok a dekorácie ihneď po zakúpení pretrieť bezfarbým lakom, vďaka nemu získa stálu farbu a vydrží vám dlhé roky v nezmenenej podobe.