AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Hubárska sezóna v plnom prúde

sezona-hub

Prvý vlnu má náš národ hubárov už tento rok za sebou. Ak ste ešte nestihli hríbiky usušiť, naložiť či zamraziť, nič si z toho nerobte, hlavná hubárska sezóna totiž ešte len začína. Aktuálna teplota a daždivé počasie pomôže podhubie prebudiť k životu. Rastú!

Už ste tento rok nazbierali plný kôš? Pošlite nám fotku!

Najlepší kôš na huby je ten, ktorý je ľahký po ceste tam a plný húb po ceste späť. Mali by ste siahnuť po takom, ktorý je vzdušný a ľahký, ale zároveň pevný, aby uniesol poriadnu nálož. Ručne pletený košík z vŕbového prútia je preto na hubárčenie ideálny. Môžete si ho kúpiť v tradičnej prírodnej farbe, ale u nás v ponuke máme aj bielu a tmavú variantu. Výhodou takéhoto košíka potom je, že ho na jeseň využijete pri hubárčení a počas roka ho môžete vytiahnuť napríklad na piknik alebo na nákupy.

sezona-hub-kosik

Každý správny muž má pri sebe nôž

Keď vyrazíte do lesa, je fajn mať po ruke nožík, ktorým huby rovno očistíte od hrubých nečistôt, aby ste nemali košík spolovice zaplnený lesnou pôdou a ihličím. Ideálnym pomocníkom je hubársky nôž so štetcom na čistenie hríbikov. Čepeľ by mala mať na chrbte čistiace ozubie a mala by byť samozrejme sklopná. V našej ponuke nájdete ideálny zatvárací nožík so štetcom a otváračom.

nozik-na-huby

Všetky huby sú jedlé, niektoré ale len raz

Huby majú výraznú vôňu a chuť, takže sú výborné aj ako korenie. V kuchyni majú ale mnoho podôb a využití. Dá sa z nich uvariť výborná hubová polievka, rizoto, ragú, omáčka, praženica alebo tradičná vianočná kuba. Výborné sú aj hubové rezne a niekto má rád lesné hríbiky aj na pizze. Ako máte huby najradšej vy, máte zaručený recept?

drevena-doska

Pár rad na záver

1. Zbierajte len huby, ktoré poznáte a v lese nechajte aj tie kusy, kde sú červy alebo začínajúca pleseň. Červy by vám mohli zlikvidovať celý košík a pleseň obsahuje nebezpečné toxíny.

2. Pred zmrazením huby poduste. Sušené huby uložte do dobre tesniacej nádoby, kam sa k nim nedostane ani vlhkosť, ani potravinové mole. Vedľa klasického kyslého nálevu skúste orestované huby naložiť aj do oleja.

3. Doštička, na ktorej ste huby krájali, poriadne umyte vriacou vodou. Huby totiž obsahujú enzýmy, ktoré uvoľňujú zdraviu neprospešné mykotoxíny.