Máte otázku? +421 220 570 841 (Po-Pia 7:30 - 15:30)

Hubárska sezóna v plnom prúde

  • 09. 09. 2020
  • Inšpirácia

Prvý vlnu má náš národ hubárov už tento rok za sebou. Ak ste ešte nestihli hríbiky usušiť, naložiť či zamraziť, nič si z toho nerobte, hlavná hubárska sezóna totiž ešte len začína. Aktuálna teplota a daždivé počasie pomôže podhubie prebudiť k životu. Rastú!

Už ste tento rok nazbierali plný kôš? Pošlite nám fotku!

Najlepší kôš na huby je ten, ktorý je ľahký po ceste tam a plný húb po ceste späť. Mali by ste siahnuť po takom, ktorý je vzdušný a ľahký, ale zároveň pevný, aby uniesol poriadnu nálož. Ručne pletený košík z vŕbového prútia je preto na hubárčenie ideálny. Môžete si ho kúpiť v tradičnej prírodnej farbe, ale u nás v ponuke máme aj bielu a tmavú variantu. Výhodou takéhoto košíka potom je, že ho na jeseň využijete pri hubárčení a počas roka ho môžete vytiahnuť napríklad na piknik alebo na nákupy.

Koš na houbyKaždý správny muž má pri sebe nôž

Keď vyrazíte do lesa, je fajn mať po ruke nožík, ktorým huby rovno očistíte od hrubých nečistôt, aby ste nemali košík spolovice zaplnený lesnou pôdou a ihličím. Ideálnym pomocníkom je hubársky nôž so štetcom na čistenie hríbikov. Čepeľ by mala mať na chrbte čistiace ozubie a mala by byť samozrejme sklopná. V našej ponuke nájdete ideálny zatvárací nožík so štetcom a otváračom.

Houbařský nůžVšetky huby sú jedlé, niektoré ale len raz

Huby majú výraznú vôňu a chuť, takže sú výborné aj ako korenie. V kuchyni majú ale mnoho podôb a využití. Dá sa z nich uvariť výborná hubová polievka, rizoto, ragú, omáčka, praženica alebo tradičná vianočná kuba. Výborné sú aj hubové rezne a niekto má rád lesné hríbiky aj na pizzi. Ako máte huby najradšej vy, máte zaručený recept? 🙂

Prkénko s houbami a zeleninouPár rad na záver

1. Zbierajte len huby, ktoré poznáte a v lese nechajte aj tie kusy, kde sú červy alebo začínajúca pleseň. Červy by vám mohli zlikvidovať celý košík a pleseň obsahuje nebezpečné toxíny.

2. Pred zmrazením huby poduste. Sušené huby uložte do dobre tesniacej nádoby, kam sa k nim nedostane ani vlhkosť, ani potravinové mole. Vedľa klasického kyslého nálevu skúste orestované huby naložiť aj do oleja.

3. Doštička, na ktorej ste huby krájali, poriadne umyte vriacou vodou. Huby totiž obsahujú enzýmy, ktoré uvoľňujú zdraviu neprospešné mykotoxíny.

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Verím, že drevo je najdokonalejší materiál na svete a o skúsenosti s ním sa s vami rada podelím. Zaujímam sa o užitočné rady a tipy zo sveta drevotvorby, ktoré publikujem aspoň dvakrát mesačne.

Ďalšíe podobné články

Vonku je krásne, slnko zapadá neskoro večer a to všetko sú ideálne podmienky pre grilovanie. Či už s priateľmi alebo v úzkom kruhu rodiny, jednoducho potrebujete náčinie, bez ktorého sa neobíde. Máte ho tiež? A kam dáme zeleninu? Než budú grilované pochúťky hotové a pripravené ku konzumácií, mnoho ľudí si rada zobne dobré oriešky alebo […]

Čítať článok

Predvianočný čas je tu – a s ním prichádzajú na rad nákupy a nevyhnutná tematická výzdoba. Objavte kúzlo ducha Vianoc a oslávte najkrajšie sviatky štýlovo – tentokrát s vôňou dreva a prútia, s materiálmi, ktoré prehrejú váš domov a vykúzlia úsmev na tvári vašich najbližších. Naše voňavé tipy na vianočné dekorovanie a nezvyčajné darčeky zaručene potešia. Inšpirujte sa! Adventný veniec? Tvorte s láskou Milujete […]

Čítať článok

Veľká noc patrí medzi tradičné sviatky, ktoré sú v našej kultúre zakorenené od nepamäti. Nielen, že nám pripomínajú príchod jari, ale zároveň prinášajú po dlhej a studenej zime konečne možnosť uvoľniť sa a od srdca sa zasmiať. Niekoho možno napadne, že začať plánovať v priebehu marca Veľkú noc je príliš skoro, ale na nákup vhodných […]

Čítať článok

Prihláste sa k odberu špeciálnych akcií a noviniek

Strážte si zaujímavé rady a tipy zo sveta drevotvorby.
Buďte s nami súčasťou prírody.