Máte otázku? +421 220 570 841 (Po-Pia 7:30 - 15:30)

Hubárska sezóna v plnom prúde

Prvý vlnu má náš národ hubárov už tento rok za sebou. Ak ste ešte nestihli hríbiky usušiť, naložiť či zamraziť, nič si z toho nerobte, hlavná hubárska sezóna totiž ešte len začína. Aktuálna teplota a daždivé počasie pomôže podhubie prebudiť k životu. Rastú!

Už ste tento rok nazbierali plný kôš? Pošlite nám fotku!

Najlepší kôš na huby je ten, ktorý je ľahký po ceste tam a plný húb po ceste späť. Mali by ste siahnuť po takom, ktorý je vzdušný a ľahký, ale zároveň pevný, aby uniesol poriadnu nálož. Ručne pletený košík z vŕbového prútia je preto na hubárčenie ideálny. Môžete si ho kúpiť v tradičnej prírodnej farbe, ale u nás v ponuke máme aj bielu a tmavú variantu. Výhodou takéhoto košíka potom je, že ho na jeseň využijete pri hubárčení a počas roka ho môžete vytiahnuť napríklad na piknik alebo na nákupy.

Koš na houbyKaždý správny muž má pri sebe nôž

Keď vyrazíte do lesa, je fajn mať po ruke nožík, ktorým huby rovno očistíte od hrubých nečistôt, aby ste nemali košík spolovice zaplnený lesnou pôdou a ihličím. Ideálnym pomocníkom je hubársky nôž so štetcom na čistenie hríbikov. Čepeľ by mala mať na chrbte čistiace ozubie a mala by byť samozrejme sklopná. V našej ponuke nájdete ideálny zatvárací nožík so štetcom a otváračom.

Houbařský nůžVšetky huby sú jedlé, niektoré ale len raz

Huby majú výraznú vôňu a chuť, takže sú výborné aj ako korenie. V kuchyni majú ale mnoho podôb a využití. Dá sa z nich uvariť výborná hubová polievka, rizoto, ragú, omáčka, praženica alebo tradičná vianočná kuba. Výborné sú aj hubové rezne a niekto má rád lesné hríbiky aj na pizzi. Ako máte huby najradšej vy, máte zaručený recept? 🙂

Prkénko s houbami a zeleninouPár rad na záver

1. Zbierajte len huby, ktoré poznáte a v lese nechajte aj tie kusy, kde sú červy alebo začínajúca pleseň. Červy by vám mohli zlikvidovať celý košík a pleseň obsahuje nebezpečné toxíny.

2. Pred zmrazením huby poduste. Sušené huby uložte do dobre tesniacej nádoby, kam sa k nim nedostane ani vlhkosť, ani potravinové mole. Vedľa klasického kyslého nálevu skúste orestované huby naložiť aj do oleja.

3. Doštička, na ktorej ste huby krájali, poriadne umyte vriacou vodou. Huby totiž obsahujú enzýmy, ktoré uvoľňujú zdraviu neprospešné mykotoxíny.

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Verím, že drevo je najdokonalejší materiál na svete a o skúsenosti s ním sa s vami rada podelím. Zaujímam sa o užitočné rady a tipy zo sveta drevotvorby, ktoré publikujem aspoň dvakrát mesačne.

Ďalšíe podobné články

Vonku je krásne, slnko zapadá neskoro večer a to všetko sú ideálne podmienky pre grilovanie. Či už s priateľmi alebo v úzkom kruhu rodiny, jednoducho potrebujete náčinie, bez ktorého sa neobíde. Máte ho tiež? A kam dáme zeleninu? Než budú grilované pochúťky hotové a pripravené ku konzumácií, mnoho ľudí si rada zobne dobré oriešky alebo […]

Čítať článok

Je tu jeseň. Antivírusové opatrenia sa stále sprísňujú, ale je to aj sychravé počasie, čo nás teraz zababušené v deke a s čajom v ruke núti sedieť doma. Upečte si k tomu niečo dobré! Pečenie krásne prevonia celú domácnosť a zahreje. A ako bonus si potom zmlsneme – čo napríklad na domácom pečive? Preto sme […]

Čítať článok

Venku se otepluje, slunce zapadá pozdě večer a blížící se léto láká k nějakému tomu grilování. Ať s přáteli nebo v úzkém kruhu rodiny, prostě potřebujete náčiní, bez kterého se  neobejdete. Máte ho také? A kam dáme zeleninu? Než budou grilované pochoutky hotové a připravené ke konzumaci, spousta lidí si ráda zobne dobré oříšky nebo […]

Čítať článok

Prihláste sa k odberu špeciálnych akcií a noviniek

Strážte si zaujímavé rady a tipy zo sveta drevotvorby.
Buďte s nami súčasťou prírody.