AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako upiecť domáci kváskovy chlieb?

chlieb

Je tu jeseň. Antivírusové opatrenia sa stále sprísňujú, ale je to aj sychravé počasie, čo nás teraz zababušené v deke a s čajom v ruke núti sedieť doma. Upečte si k tomu niečo dobré! Pečenie krásne prevonia celú domácnosť a zahreje. A ako bonus si potom zmlsneme – čo napríklad na domácom pečive?

Preto sme poprosili našich zákazníkov, aby s nami zdieľali zaručený recept na domáci chlieb.

Ďakujeme za inšpiráciu, milé dámy!

Pšeničný kváskový chlieb s čiernym pivom podľa Štěpánky

Ingrediencie

  • 200g žitného rozkvasu
  • 100g tmavého piva
  • 350 – 400g vlažné vody
  • lžíce kmínu
  • hrstka semínek (slunečnice, dýně, len)
  • 100g celozrnné pšeničné mouky
  • 400g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
*TIP: Múku pridajte až po zamiešaní ostatných ingrediencií a nechajte cesto pracovať. Až po dvoch hodinách pridajte soľ.

Postup

Premiešané ingrediencie nechajte ideálne spracovať kuchynským robotom. Chce to cca 10 minút intenzívneho hnetenia, kým cesto nie je hladké a nelepí sa na steny misky. Potom nechajte cesto 3 hodiny kysnúť, a to buď na vlhké doske alebo v keramickej mise. Počas kysnutia cesto podoberte a niekoľkokrát preložte. Potom si vysteľte ošatku ľanovou utierkou, vysypte pohánkovú múku a na pol hodinky nechajte cesto v izbovej teplote. Potom košíček presuňte do chladničky, kde bude kysnúť 8 hodín (ideálne cez noc).

Pečenie

Rúru rozohrejte na 250°C, cesto zhora narežte a dajte piecť na 10 – 15 minút. Potom skontrolujte, či kôrka príliš netmavne, a ak áno, prikryte chleba zhora alobalom. Znížte teplotu na 180ᵒC a pečte ďalších 15 – 20 minút.

*TIP: Pokiaľ máte kameň na pečenie pizze, použite ho. Kôrka bude neprekonateľná!

chlieb-domaci

Pšeničný kváskový chlieb s čiernym pivom podľa Štěpánky ↑↑↑


Ražný kváskový chlieb podľa Hanky

Ingrediencie

  • kvások
  • 200g ražnej múky
  • 200g vody
  • 400g ražnej múky
  • 250g vody
  • 13g soli
  • 0,5 g rasce

Postup

Najprv si urobte rozkvas – do kvásku pridajte vodu a múku (v pomere 1:1). Rozkvas dajte na 24hod odpočívať do chladničky. Potom do neho vmiešajte ostatné ingrediencie a vypracujte cesto. To nechajte 3 hodiny kysnúť v miske. Po vykysnutí ho vyklopte na plech a hurá do rúry!

Pečenie

Rúru rozohrejte na 220 ° C a dajte piecť na 18 minút.

*TIP: Po upečení chlieb potrite vodou so soľou. Kôrka sa potom bude krásne lesknúť.

chlieb-kvaskovy

Ražný kváskovy chlieb podľa Hanky ↑↑↑


Klasický kváskovy chlieb podľa Anety

Ingrediencie

  • múka
  • kvások
  • soľ (alebo bylinková soľ)
  • voda
  • rasca
*TIP: Pridajte ľanové alebo slnečnicové semienka podľa chuti.

Postup

Z ingrediencií vypracujte cesto a nechajte ho kysnúť ideálne do druhého dňa. Po vykysnutí vypracujte chlieb a na ďalších niekoľko hodín nechajte kysnúť v ošatke. Môžete nechať kysnúť pokojne až do ďalšieho dňa, ale na chladnejšom mieste. Košík nezabudnite pomúčiť alebo vyložiť pomúčeným papierom na pečenie.

Pečenie

Cesto vyklopte na plech a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 250°C. Potom stiahnite na 200°C a pečte ďalších 20 minút.

*TIP: Do rúry k chlebu pridajte ešte hrnček s vodou, para pomôže pre chlieb vytvoriť ešte lepšie prostredie.

Skúsite si upiecť chlieb doma? Pozrite sa na našu ponuku ošatiek a chlebníkov!