Máte otázku? +421 220 570 841 (Po-Pia 7:30 - 15:30)

Ako upiecť domáci kváskový chlieb?

  • 08. 10. 2020
  • Návody

Je tu jeseň. Antivírusové opatrenia sa stále sprísňujú, ale je to aj sychravé počasie, čo nás teraz zababušené v deke a s čajom v ruke núti sedieť doma. Upečte si k tomu niečo dobré! Pečenie krásne prevonia celú domácnosť a zahreje. A ako bonus si potom zmlsneme – čo napríklad na domácom pečive?

Preto sme poprosili našich zákazníkov, aby s nami zdieľali zaručený recept na domáci chlieb.

Ďakujeme za inšpiráciu, milé dámy! 🤤

Pšeničný kváskový chlieb s čiernym pivom podľa Štěpánky

Ingrediencie

  • 200g ražného rozkvasu
  • 100g tmavého piva
  • 350 – 400g vlažnej vody
  • lyžica rasce
  • hŕstka semienok (slnečnica, tekvica, ľan)
  • 100g celozrnnej pšeničnej múky
  • 400g hladkej pšeničnej múky
  • 2 lyžičky soli
*TIP: Múku pridajte až po zamiešaní ostatných ingrediencií a nechajte cesto pracovať. Až po dvoch hodinách pridajte soľ.

Postup

Premiešané ingrediencie nechajte ideálne spracovať kuchynským robotom. Chce to cca 10 minút intenzívneho hnetenia, kým cesto nie je hladké a nelepí sa na steny misky. Potom nechajte cesto 3 hodiny kysnúť, a to buď na vlhké doske alebo v keramickej mise. Počas kysnutia cesto podoberte a niekoľkokrát preložte. Potom si vysteľte ošatku ľanovou utierkou, vysypte pohánkovú múko a na pol hodinky nechajte cesto v izbovej teplote. Potom košíček presuňte do chladničky, kde bude kysnúť 8 hodín (ideálne cez noc).

Pečenie

Rúru rozohrejte na 250°C, cesto zhora narežte a dajte piecť na 10 – 15 minút. Potom skontrolujte, či kôrka príliš netmavne, a ak áno, prikryte chleba zhora alobalom. Znížte teplotu na 180ᵒC a pečte ďalších 15 – 20 minút.

*TIP: Pokiaľ máte kameň na pečenie pizze, použite ho. Kôrka bude neprekonateľná!
Domácí chléb podle Štěpánky

Pšeničný kváskový chlieb s čiernym pivom podľa Štěpánky ↑↑↑


Ražný kváskový chlieb podľa Hanky

Ingrediencie

  • kvások
  • 200g ražnej múky
  • 200g vody
  • 400g ražnej múky
  • 250g vody
  • 13g soli
  • 0,5 g rasce

Postup

Najprv si urobte rozkvas – do kvásku pridajte vodu a múku (v pomere 1:1). Rozkvas dajte na 24hod odpočívať do chladničky. Potom do neho vmiešajte ostatné ingrediencie a vypracujte cesto. To nechajte 3 hodiny kysnúť v miske. Po vykysnutí ho vyklopte na plech a hurá do rúry!

Pečenie

Rúru rozohrejte na 220 ° C a dajte piecť na 18 minút.

*TIP: Po upečení chlieb potrite vodou so soľou. Kôrka sa potom bude krásne lesknúť.
Domácí chleba podle Hanky

Ražný kváskový chlieb podľa Hanky ↑↑↑


Klasický kváskový chlieb podľa Anety

Ingrediencie

  • múka
  • kvások
  • soľ (alebo bylinková soľ)
  • voda
  • rasca
*TIP: Pridajte ľanové alebo slnečnicové semienka podľa chuti.

Postup

Z ingrediencií vypracujte cesto a nechajte ho kysnúť ideálne do druhého dňa. Po vykysnutí vypracujte chlieb a na ďalších niekoľko hodín nechajte kysnúť v ošatke. Môžete nechať kysnúť pokojne až do ďalšieho dňa, ale na chladnejšom mieste. Košík nezabudnite pomúčiť alebo vyložiť pomúčeným papierom na pečenie.

Pečenie

Cesto vyklopte na plech a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 250°C. Potom stiahnite na 200°C a pečte ďalších 20 minút.

*TIP: Do rúry k chlebu pridajte ešte hrnček s vodou, para pomôže pre chlieb vytvoriť ešte lepšie prostredie.

Skúsite si upiecť chlieb doma? Pozrite sa na našu ponuku ošatiek a chlebníkov! 🍞

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Verím, že drevo je najdokonalejší materiál na svete a o skúsenosti s ním sa s vami rada podelím. Zaujímam sa o užitočné rady a tipy zo sveta drevotvorby, ktoré publikujem aspoň dvakrát mesačne.

Ďalšíe podobné články

Leto je obdobie, ktoré praje spontánnosti – môžeme sa proste zobrať a robiť to, čo si práve zaumienite. Nie je potrebné nič plánovať, mali by sme si užívať dobré veci v momente, keď sa práve objavia, obzvlášť keď je vonku slnečno. Pripravte sa na leto s predstihom – stačí mať po ruke ľahký prenosný nábytok […]

Čítať článok

Venku se otepluje, slunce zapadá pozdě večer a blížící se léto láká k nějakému tomu grilování. Ať s přáteli nebo v úzkém kruhu rodiny, prostě potřebujete náčiní, bez kterého se  neobejdete. Máte ho také? A kam dáme zeleninu? Než budou grilované pochoutky hotové a připravené ke konzumaci, spousta lidí si ráda zobne dobré oříšky nebo […]

Čítať článok

Silvestr je oslavou nadcházejících nových dní, velkých očekávání a snů. Obvykle se tráví s přáteli nebo rodinou a je plný zábavy. A co je nejlepším doplňkem oslavy? Chutné jídlo! Podívejte se, jak si originálně můžete naservírovat pochoutky, a to nejen na Silvestra.

Čítať článok

Prihláste sa k odberu špeciálnych akcií a noviniek

Strážte si zaujímavé rady a tipy zo sveta drevotvorby.
Buďte s nami súčasťou prírody.