Máte otázku? +421 220 570 841 (Po-Pia 7:30 - 15:30)

Ako upiecť domáci kváskový chlieb?

  • 08. 10. 2020
  • Návody

Je tu jeseň. Antivírusové opatrenia sa stále sprísňujú, ale je to aj sychravé počasie, čo nás teraz zababušené v deke a s čajom v ruke núti sedieť doma. Upečte si k tomu niečo dobré! Pečenie krásne prevonia celú domácnosť a zahreje. A ako bonus si potom zmlsneme – čo napríklad na domácom pečive?

Preto sme poprosili našich zákazníkov, aby s nami zdieľali zaručený recept na domáci chlieb.

Ďakujeme za inšpiráciu, milé dámy! 🤤

Pšeničný kváskový chlieb s čiernym pivom podľa Štěpánky

Ingrediencie

  • 200g ražného rozkvasu
  • 100g tmavého piva
  • 350 – 400g vlažnej vody
  • lyžica rasce
  • hŕstka semienok (slnečnica, tekvica, ľan)
  • 100g celozrnnej pšeničnej múky
  • 400g hladkej pšeničnej múky
  • 2 lyžičky soli
*TIP: Múku pridajte až po zamiešaní ostatných ingrediencií a nechajte cesto pracovať. Až po dvoch hodinách pridajte soľ.

Postup

Premiešané ingrediencie nechajte ideálne spracovať kuchynským robotom. Chce to cca 10 minút intenzívneho hnetenia, kým cesto nie je hladké a nelepí sa na steny misky. Potom nechajte cesto 3 hodiny kysnúť, a to buď na vlhké doske alebo v keramickej mise. Počas kysnutia cesto podoberte a niekoľkokrát preložte. Potom si vysteľte ošatku ľanovou utierkou, vysypte pohánkovú múko a na pol hodinky nechajte cesto v izbovej teplote. Potom košíček presuňte do chladničky, kde bude kysnúť 8 hodín (ideálne cez noc).

Pečenie

Rúru rozohrejte na 250°C, cesto zhora narežte a dajte piecť na 10 – 15 minút. Potom skontrolujte, či kôrka príliš netmavne, a ak áno, prikryte chleba zhora alobalom. Znížte teplotu na 180ᵒC a pečte ďalších 15 – 20 minút.

*TIP: Pokiaľ máte kameň na pečenie pizze, použite ho. Kôrka bude neprekonateľná!
Domácí chléb podle Štěpánky

Pšeničný kváskový chlieb s čiernym pivom podľa Štěpánky ↑↑↑


Ražný kváskový chlieb podľa Hanky

Ingrediencie

  • kvások
  • 200g ražnej múky
  • 200g vody
  • 400g ražnej múky
  • 250g vody
  • 13g soli
  • 0,5 g rasce

Postup

Najprv si urobte rozkvas – do kvásku pridajte vodu a múku (v pomere 1:1). Rozkvas dajte na 24hod odpočívať do chladničky. Potom do neho vmiešajte ostatné ingrediencie a vypracujte cesto. To nechajte 3 hodiny kysnúť v miske. Po vykysnutí ho vyklopte na plech a hurá do rúry!

Pečenie

Rúru rozohrejte na 220 ° C a dajte piecť na 18 minút.

*TIP: Po upečení chlieb potrite vodou so soľou. Kôrka sa potom bude krásne lesknúť.
Domácí chleba podle Hanky

Ražný kváskový chlieb podľa Hanky ↑↑↑


Klasický kváskový chlieb podľa Anety

Ingrediencie

  • múka
  • kvások
  • soľ (alebo bylinková soľ)
  • voda
  • rasca
*TIP: Pridajte ľanové alebo slnečnicové semienka podľa chuti.

Postup

Z ingrediencií vypracujte cesto a nechajte ho kysnúť ideálne do druhého dňa. Po vykysnutí vypracujte chlieb a na ďalších niekoľko hodín nechajte kysnúť v ošatke. Môžete nechať kysnúť pokojne až do ďalšieho dňa, ale na chladnejšom mieste. Košík nezabudnite pomúčiť alebo vyložiť pomúčeným papierom na pečenie.

Pečenie

Cesto vyklopte na plech a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 250°C. Potom stiahnite na 200°C a pečte ďalších 20 minút.

*TIP: Do rúry k chlebu pridajte ešte hrnček s vodou, para pomôže pre chlieb vytvoriť ešte lepšie prostredie.

Skúsite si upiecť chlieb doma? Pozrite sa na našu ponuku ošatiek a chlebníkov! 🍞

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Verím, že drevo je najdokonalejší materiál na svete a o skúsenosti s ním sa s vami rada podelím. Zaujímam sa o užitočné rady a tipy zo sveta drevotvorby, ktoré publikujem aspoň dvakrát mesačne.

Ďalšíe podobné články

Úroda je pozberaná, pivnice pripravené. Nastal čas spracovať plodiny, ktoré ste behom sezóny pracne obstarávali. Viete, ktorí pomocníci sú tí praví? Poradíme aj chutný recept na nakladanú kapustu! Kapusta nahradí polovicu vašej lekárničky Či už sa to nezdá, kapusta je skutočný pomocník nielen pri príprave obeda, ale taktiež pri rôznych zdravotných problémoch. Hravo napraví vaše […]

Čítať článok

Predvianočný čas je tu – a s ním prichádzajú na rad nákupy a nevyhnutná tematická výzdoba. Objavte kúzlo ducha Vianoc a oslávte najkrajšie sviatky štýlovo – tentokrát s vôňou dreva a prútia, s materiálmi, ktoré prehrejú váš domov a vykúzlia úsmev na tvári vašich najbližších. Naše voňavé tipy na vianočné dekorovanie a nezvyčajné darčeky zaručene potešia. Inšpirujte sa! Adventný veniec? Tvorte s láskou Milujete […]

Čítať článok

Sú nenahraditeľné, pokiaľ milujete drevo a máte dostatok fantázie na interiérové vymýšľanie. O čom je reč? Predsa o neskutočne variabilných drevených bedničkách, ktoré dodajú punc osobitosti akejkoľvek miestnosti vášho domova. Vykúzlite designový nábytok – stačí vám pár bedničiek. Je to (hra)čka! Drevené bedničky sa dajú využiť nielen ako bedničky alebo úložné boxy. Vďaka ich tvaru a materiálu je možné […]

Čítať článok

Prihláste sa k odberu špeciálnych akcií a noviniek

Strážte si zaujímavé rady a tipy zo sveta drevotvorby.
Buďte s nami súčasťou prírody.