AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Vianoce na Slovensku: Zvyky a tradície

vianocna-fotka

Tradičné vianočné trhy si tento rok asi budeme musieť odpustiť, ale aj tak si môžeme adventný čas užiť naplno. Pustite si koledy, zobnite si prvých tohtoročných zákuskov a dajte sa do čítania o vianočných zvykoch na Slovensku. Ktoré tradície dodržiavate aj vy?

KÚSOK PRÍRODY DO DOMÁCNOSTI

  • ADVENTNÝ VENIEC

    Adventom sa rozumie štvornedelie pred Vianocami a predstavuje čakanie na príchod Spasiteľa. Prvá adventná nedeľa, železná, tento rok pripadá na 29. novembra, kedy začína kresťanský rok. Bronzová bude šiesteho, strieborná trinásteho a zlatá vychádza na 20. decembra. Veniec býva najčastejšie ozdobený ihličnatými vetvičkami, ktoré predstavujú nový život. Sviečky na venci sa teda zapaľujú postupne za každú adventnú nedeľu, ktorú symbolizujú.

  • IMELO

    Imelo patrí neodmysliteľne k tradičnej vianočnej výzdobe. Vraj bolo pôvodne stromom, z ktorého bola vyrobená Ježiškova kolíska a následne aj kríž. Podľa legendy sa potom imelo rozpadlo na vetvičky hanbou, a aby odčinilo svoju vinu, nosí ľuďom šťastie. Vetvičku zaveste do výšky, aby ste pod ňou mohli nielen pohodlne prejsť, ale predovšetkým pobozkať svojho partnera / partnerku. Bozk pod imelom vám prinesie lásku do nasledujúceho roka. Imelo môžete taktiež aj niekomu venovať – ​​darujete tak podľa kresťanského zvyku šťastie aj ochranu pred chorobami.

  • DREVENÝ BETLEHEM

    Betlehem patrí medzi ďalšie klasické vianočné dekorácie. Uprostred vyobrazenia scény narodenia Spasiteľa ležia jasličky, v ktorých leží Ježiško, okolo neho je Mária s Jozefom, somár, vôl, pastieri so stádom oviec a traja králi. Betlehemy môžete zahliadnuť v rôznych podobách, počas adventu bývajú v okolí námestia dokonca aj živé betlehemy. Do domácnosti si ale radšej kúpte betlehem drevený.

  • VIANOČNÝ STROMČEK

    Vôňa ihličia a krásne drevené dekorácie nesmú chýbať v žiadnej slovenskej domácnosti. Pod vianočným stromčekom sa zíde celá rodina, väčšinou ho spoločne aj zdobíme. Najobľúbenejším typom sú jedlička, smrek a borovica. Už ste nechali Ježiškovi list za oknom, aby vám pod stromček doniesol tie najkrajšie darčeky?

betlehem-z-dreva

VIANOČNÁ KUCHYŇA

Slávnostnú večeru máva každá domácnosť trochu rozdielnou. Kto nemá rád kapra, dá si k zemiakovému šalátu rezeň, a komu nevonia rybia polievka, uprednostní kapustnicu. Nezabudnite prestrieť jedno miesto navyše, pre nečakaného hosťa a od stola počas jedla nevstávajte, kým všetci nedojedia.

  • ŠUPINY Z KAPRA

    Až budete čistiť kapra, schovajte si šupiny, ktoré potom pri prestieraní večere nezabudnite šupnúť pod tanier. A ak kapor nie je súčasťou vašej štedrovečernej hostiny, dajte pod obrus peniaze. Prináša bohatstvo a hojnosť pre nasledujúci rok, ale len keď potom šupinu / mincu nosíte po celý rok v peňaženke!

  • VIANOČNÉ PEČIVO

    Medzi najrozšírenejšie adventné činnosti patrí pečenie koláčov. Podľa pohanskej tradície sa jedná o ochranný pokrm, pomocou ktorého sa počas zimného slnovratu chránil dom, rodina a hospodárstvo pred temnými silami. Najchutnejšie a najobľúbenejšie druhy u nás sú zdobené perníčky, linecké koláčiky s marmeládou a vanilkové rožky. Aké máte najradšej vy? A máte doma všetko potrebné na pečenie?

  • VIANOČKA

    Tradičným pokrmom slovenských Vianoc je (už podľa názvu) vianočka. Tiež ste si všimli, že tvarom pripomína bábätko v zavinovačke? Dobrý postreh, symbolizuje totiž Ježiška v perinke. Podľa starých zvykov chráni stolovníkov pred zlými silami.

doska-a-valcek

PRI ŠTEDROVEČERNOM STOLE

Po sviatočnej večeri prichádzajú na rad rôzne tradície. Hádže sa topánkou, leje sa olovo, fúkajú sa sviečky alebo sa spievajú koledy. Medzi najrozšírenejšie tradície ale paradoxne patria tie, ktoré vás po poriadnej večeri donútia povoliť opasok a ešte niečo malé pozobať.

  • KRÁJANIE JABĹK

    Vezme sa nôž a jablko sa na doske opatrne krája. Krížik (a prípadne červík) neznačí nič dobré, ale našťastie býva málokedy vo vnútri. Najčastejšie vás čaká hviezdička, ktorá znamená zdravie a šťastie.

  • LÚSKANIE ORECHOV A PÚŠŤANIE LODIEK

    Veštenie budúcnosti je obľúbenou vianočnou činnosťou. Okrem krájania jabĺčok si môžete rozlúsknuť aj vlašský orech a dúfať v zdravé vnútro (radosť a šťastie). Keď budete s luskáčikom opatrní a podarí sa vám škrupiny rozpoliť, nevyhadzujte ich! Vložte do nich zapálenú sviečku, pustite ich na vodu a sledujte, čí lodička dlho vydrží – tomu sa bude šťastie lepiť na päty.

  • ODPUSTKY

    Že ste o tejto tradícii nikdy nepočuli? Tak to tento rok napravte! Stačia vám k tomu len poháre s medom, medová naberačka a vianočné oblátky. Každý člen rodiny si vezme jeden oblátok, naberie na neho trochu medu a od najstaršieho po najmladšieho počastuje celú rodinu so slovami: „Odpustime si, čo sme si!“, načo sa odpovedá: „Buď ti odpustené!“

luskacik

POLNOČNÁ OMŠA

Koledy si môžete zaspievať doma, ale nie je nič krajšie, ako si urobiť polnočnú prechádzku a ísť si ich vypočuť na vianočnú omšu. Ide o historický zvyk vychádzajúci z evanjelií, podľa ktorých sa Ježiš narodil o polnoci.

Ktoré tradície a zvyky dodržiavate vy? Napíšte nám do komentárov!