AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako vyčistiť drevo

drevo

Hrejivý prírodný materiál, akým drevo nepochybne je, si zaslúži aj náležitú starostlivosť. Každý druh dreva vyžaduje niečo iné a niekedy je to naozaj veda. V nasledujúcom článku sa dozviete všetko potrebné a môžete sa bez obáv starať o svoje drevené výrobky, ktoré sa vám za to odvďačia dlhou životnosťou.

Ako odstrániť lak z dreva

Čo budeme potrebovať: teplovzdušná pištoľ, špachtľa, chemický odstraňovač farby, šmirgľový papier, stolárska škrabka, vibračná brúska

Najčastejším problémom s ktorým sa môžete pri starostlivosti o drevo stretnúť, je odstraňovanie starého náteru z dreva. Radi by ste drevu dodali nový lesk alebo kvôli zmene interiéru potrebujete drevo natrieť úplne novým odtieňom? Existuje viac tipov, ako odstrániť starú farbu z dreva. Najlepšie vám poslúži obyčajné teplo. K tomu vám bude veľkým pomocníkom teplovzdušná pištoľ. Pomocou nej ide ľahko narušiť štruktúru a starý lak aj farbu jednoducho odstrániť pomocou špachtle. Odstránenie starého laku z dreva ľahko dosiahnete aj chemickým odstraňovačom. Jeho veľkou výhodou je, že sa dostane aj do horšie prístupných miest a škár. Bohužiaľ ale zrejme bude potrebné toto snaženie ešte opakovať. Odstrániť farbu z dreva je možné aj mechanicky. Je to fyzicky náročnejšie, ale odmenou vám budú takmer nulové náklady. Šmirgľovým papierom tiež ľahko dosiahnete skvelého výsledku. Pre hrubšie opracovanie použite papier so zrnitosťou 40 až 60 a pre starostlivejšie opracovanie a hladký povrch si vyberte papier so zrnitosťou 100 a viac. 

brusenie

Ako odstrániť vosk z dreva

Čo budeme potrebovať: fén, žehlička, savý papier, handrička, mydlová vodu alebo ocot, lieh, technický benzín

Máte radi hrejivú atmosféru, ktorá k príjemnému drevu neodmysliteľne patrí? Pak ste zrejme neraz siahli po sviečkach, ktoré vám váš byt čarovne rozsvietia a prevoňajú. Nanešťastie sa môže stať, že vosk kápne kde nemá a váš krásny nábytok má zrazu nepeknú škvrnu. Vosk ide veľmi ľahko z povrchu odstrániť teplom. Môžete použiť žehličku alebo fén, ktorými plochu zohrejete a potom zotriete. Pod žehličku si vždy vložte savý papier alebo aj látkovú utierku, ktorá vosk vsiakne. Vosk ako taký ale nie je tým najväčším problémom. Pod voskom nájdete ešte škvrnu, ktorá ide v lepšom prípade odstrániť mydlom alebo octom, v tom horšom budete musieť siahnuť po lihu alebo technickom benzíne, ktorý by si s parafínovými uhľovodíkami zo sviečky mal hravo poradiť. Bohužiaľ posledný spôsob nie je príliš vhodný na lakovaný nábytok, pretože ho môže nenávratne poškodiť.

Ako odstrániť lepidlo z dreva

Čo budeme potrebovať: chemický odstraňovač lepidla, handrička, pomarančová kôra, majonéza, ocot, aceton, fén, šmirgľový papier

Pri práci s drevom sa môžete stretnúť aj s tým, že sa vám drevo podarí zašpiniť lepidlom. Rovnako aj umenie vašich detí alebo vaše môže na drevenom stole zanechať všelijaké stopy. Niekedy si deti dokonca radi zdobia svoje drevené hračky. V takomto prípade si môžete pomôcť viacerými spôsobmi. Ak chcete zvoliť prírodnejšiu a bežne dostupnú alternatívu, tak použite napríklad majonézu, ktorú nechajte na lepidle krátko pôsobiť. Rovnakým spôsobom vám môže pomôcť aj pomarančová kôra alebo ocot. Vždy nechajte pôsobiť na znečistenom mieste a následne zotrite vlhkou mäkkou handričkou. Na odstranenie lepidla z dreva môžete použiť aj komerčné produkty, ktoré zakúpite v bežných hobby marketoch. Jednou z možností je aj použitie acetónu. Ak vás trápia väčšie a zaschnuté škvrny od lepidla, môžete opäť použiť fén, ktorý lepidlo zmäkčí. K odstráneniu hrubšej vrstvy lepidla pomôže šmirgľový papier so zrnitosťou 600.

pomarancova-kora

Ako odstrániť živicu z dreva

Čo budeme potrebovať: nôž, technický benzín, benzínový čistič, lak na opravu

Odstránenie živice z dreva je tvrdý oriešok, ktorý potrápi nejedného domáceho majstra alebo niekoho, kto si práve kúpil nové masívne dvere a živica sa začala na produkte objavovať. Živicu je najlepšie odstrániť mechanicky pomocou nožíka alebo škrabky. Pri dočišťování sa môžete spoľahnúť napríklad na benzínový čistič alebo technický benzín. Odstraňovanie živice je nanešťastie veľmi ťažké a len zriedkavo sa podarí nezničiť povrchový lak. Pravdepodobne budete musieť urobiť ešte ďalšie korekcie dreva ci samotného produktu.

smola

Ako odstrániť pleseň z dreva

Čo budeme potrebovať: šmirgľový papier, na prevenciu lak a impregnáciu, chemické prostriedky proti plesni

Kvalitu dreva môže výrazne znížiť práve pleseň. Najlepšie je drevo chrániť tak, aby k plesniveniu a vlhnutiu vôbec nedochádzalo. Proti vsakovaniu vlhkosti najlepšie bojuje dobre zvolená impregnácia a lak. Ak sa vám aj napriek všetkému pleseň objaví, na jej odstránenie z dreva používajte chemické prípravky k tomu určené. Vopred je dobré pokúsiť sa podľa možností pleseň odstrániť pomocou škrabky či nožíka. Následne použite chemický odstraňovač plesne a drevo ošetrite impregnáciou a lakom. Rovnako postupujte aj pri odstránení machu z dreva. Bohužiaľ musíte rátať s tým, tmavé stopy po plesni už z dreva tak ľahko preč nedostanete. Je veľmi dôležité zabrániť ďalšiemu šíreniu plesne.

mach-na-dreve

Pravidelné čistenie a údržba

Správne ošetrenie je základ. Samozrejme sa nesmie zabúdať ani na bežné čistenie drevených povrchov. Drevo otierajte jemne navlhčenou handričkou a používajte čistiace prostriedky určené priamo na drevo. Napríklad na nábytok existujú také, ktoré odpudzujú prach a dokážú výrazne podporiť lesk aj farbu dreva. Nezabúdajte, že drevu príliš veľa vody nerobí dobre. Preto dbajte napríklad na riadne vyžmýkaný mop alebo handričku. Mokré drevo sa môže nie len skrútiť, ale dostane se do neho práve aj pleseň.