AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako vyrobiť netradičné vence na oslavu sviatku všetkých mŕtvych

cintorin

Máte radi naše dušičkové tradície, ale tiež chcete spraviť radosť deťom, ktoré sa doslova zamilovali do Halloweenu, zábavných kostýmov a vyrezávania tekvíc? Pustite sa do výroby nie len neobyčajného dušičkového venca, ale aj do zábavnej halloweenskej dekorácie, ktorá na niekoľko dní ozdobí váš dom alebo byt. Zabavíte seba aj menších a zbavíte sa smútku, ktorý na vás s hmlistým oparom jesenných dní môže dopadnúť.

Závesný veniec v halloweenskom duchu

Vaše dvere vždy vítajú hostí a vy si na výzdobe dávate záležať. Privítajte pochmúrnu jeseň a prekvapte priateľov odvážnym vencom so strašidelným nádychom.

veniec-halloween

Čo je na to potreba?

  • guľatá preglejka s otvorom na zavesenie
  • akrylové farby
  • štetce (najlepšie ploché, jemné a vhodné na akrylové farby)
  • strašidelné dekorácie podľa želania (napríklad malú lebku, pavúka, netopiera alebo kočku)
  • kaligrafické šablóny (nie sú potrebné, ak si na písmo trúfnete sami)
  • bezfarebný lak

Ako na to?

  1. Základom tejto dekorácie je guľatá preglejka. Výhodou tejto dekorácie bude že ju môžete využiť aj pre ďalšie roky. Zub času sa na nej podpíše len minimálne. 
  2. Najlepšie deň vopred preglejku natrite bielou farbou. Poslúži vám to ako skvelý základ pre ďalšiu kresbu. V tomto ohľade vám pokojne môžu byť nápomocné vaše deti, ktoré sa u maľovania s istotou nejakú dobu zabavia. 
  3. Potom sme do jednej tretiny nalepili lepiacu pásku a vrchnú časť preglejky nafarbili na čierno. Po zaschnutí farby sme pásku dali dole a až vtedy môžeme pokračovať v práci. 
  4. V tejto časti výroby sa už naplno môže prejaviť vaša kreativita. Nápadom sa medze nekladú. My sme použili motív pavúka, ktorý je veľmi jednoduchý a ľahko ho zvládnete. Tiež sme sa inšpirovali bielo čiernou kombináciou. Pokiaľ ste ale naozaj maliari, tak zaujímavo vyzerá na bielom podklade maľovaná tekvica, alebo napríklad čarodejnica. Pohrať si môžete aj s farebným prevedením a v niektorej časti napríklad priznať dekor dreva. Vrelo ale odporúčame použitie čierno-bielej kombinácie s nejakým oranžovým prvkom. Vďaka tomu dostane veniec jesennú atmosféru.
  5. Nezabudnite na nápis Halloween, ak si trúfate sami,  môžete využiť svoje krasopisné nadanie. Pre menej šikovných tu existujú kaligrafické predlohy a šablóny. Farbu opäť môžete zvoliť podľa svojich preferencií. 
  6. Celé vaše dielo nalakujte bezfarebným lakom. Ten akrylové farby na dreve dobre zafixuje a nemusíte sa báť dažďa ani poveternostných podmienok, ak sa rozhodnete umiestniť ho na vonkajšie dvere. 
  7. Teraz prichádza čas, kedy môžete svoj veniec ozdobiť napríklad sušenými kvetmi, pavúkom, mašľou atď.

Netradičný veniec na Dušičky

Chcete tento rok položiť na hrob zosnulého niečo trochu iné, ale zároveň trvalé? Nechajte sa inšpirovať našim vencom, ktorý je jednoduchý, ale tiež natoľko originálny, že sa bude skvele vynímať.

Čo budete potrebovať?

Ako na to?

  1. Základom venca je netradičná drevená guľatina. Drevo je samo o sebe veľmi trvalým materiálom, takže si jednoducho vyberte tú, ktorá sa vám páči. My najviac odporúčame tú z brezy, pretože vyzerá skvele. 
  2. Musíte si dobre rozvrhnúť kompozíciu. Čo kde bude umiestnené, aby to dobre vyzeralo a pri zapálení sviečky bol efekt čo najvýraznejší. 
  3. Sviečku, lampáš a kríž k podložke jednoducho prilepte. Lepidlo vyberajte poctivo, nech sa vám nestane, že pri prvom jesennom vetri budete zbierať rozfúkané sviečky a lampáše po okolí. 
  4. Svoj veniec samozrejme môžete doplniť o čerstvé aj sušené kvety, či iné dekorácie, ktoré sa vám budú páčiť a váš veniec len podtrhnú.

dusicky-diy   sviatok-vsetkych-svatych

Niečo málo k histórii

Už od nepamäti sa vzdáva hold zosnulým a to vo  všetkých kultúrach po celom svete. V českej zemi sa oslavujú najmä Dušičky, ale v poslednej dobe sa do popredia dostáva aj anglosaský ľudový sviatok – Halloween.

Dušičky sú ľudovým sviatkom so silnou tradíciou. Plynulo nadväzujú na iný kresťanský sviatok – Sviatok všetkých svätých, ktorý sa oslavuje deň vopred, takže 1. novembra. Na Pamiatku zosnulých sa spravidla navštevuje cintorín alebo rodinný hrob a pozostalá rodina na svojich zosnulých spomína kladením vencov na hrob a zapalovaním sviečky. 

Naopak Halloween sa slaví v noci 31. októbra. Je spojením pohanského sviatku Samhain, rímskych pohanských sviatkov a kresťanského Sviatku všetkých svätých. Komerčným sa sviatok stal až v 20. storočí, kedy vznikol Halloween tak, ako ho poznáme dnes. Okolo roku 1950 sa začali objavovať deti oblečené do najrôznejších masiek a koledovanie. 

Medzi oboma sviatkami dochádza k výraznému prelínaniu. Starí Kelti slávili v noci z 31. októbra na 1. novembra koniec roka – tzv. Samhain. Ten bol hranicou medzi letom a zimou, ale tiež obdobím. kedy sa stiera hranica medzi živými a mŕtvymi. Slávil sa rôzne – ľudia sa pomaľovali a obliekali do starých šiat, aby sa chránili pred zlými duchmi a nechávali za oknom zapálenú sviečku (napríklad vo vyrezanej repe). S príchodom kresťanstva sa k oslave konca roka pridala aj oslava konca úrody. Kelti a Slovania v tej dobe ovládali celú strednú Európu a tak sa predpokladá, že sa Samhain slávil aj na našom území, keďže kultúra oboch národov sa intenzívne prelínala. S príchodom kresťanstva sa navyše u pôvodného Samhainu objavujú aj ďalšie tradície a zvyky, ktoré priniesli napríklad Slovania a Rimania.