AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Výroba z dreva – rôzne techniky obrábania dreva

praca-s-drevom

Práca s drevom je krásna a voňavá činnosť, ktorá ale vyžaduje vytrvalosť a tiež základné znalosti drevárskych techník. V tomto článku nájdete pracovné postupy, ktoré sa používali a používajú k obrábaniu dreva dodnes a možno tu nájdete aj inšpiráciu, čo z dreva krásneho vyrobiť.

Drevárske techniky

Sústrediť sa budeme najmä na ručné práce, ktorých výsledkom sú drobné drevené výrobky. V článku nájdete zoznam a krátky popis tých najzákladnejšich techník. Čo ale nenájdete sú presné postupy k výrobe samotných produktov. Článok slúži ako prehľad najrôznejšieho tvorenia z dreva. Ak máte pripravenú dielňu, nabrúsené nástroje a suché drevo, môžeme smelo začať. Nižšie nájdete pár rád, akým spôsobom s drevom pracovať.

Štiepanie

K veľmi starej, ale dodnes používanej technike patrí štiepanie. Pomocou štiepania vznikali napríklad dôležité šindle. V mnohých prípadoch a v rukách zručného majstra ide o pracovnú činnosť lacnejšiu a jednoduchšiu než pozdĺžne rezanie pílou. Aj dnes existujú ľudia, ktorí si radi priplatia za starú dobrú tesársku prácu, pretože ručne štiepaný šindeľ sa nedá ničím dokonale nahradiť.

sekera   sindel-strecha

Náročnosť

Tradičné štiepanie dreva patrí ozajstným majstrom. Ručne štiepaný šindeľ si žiada skúsenosti, ale aj pevnú ruku. Pokiaľ si túto techniku osvojíte, budú vám pod rukami kvitnúť doslova skvosty.

Čo si štiepaním vyrobíte

V tomto prípade sa jedná najmä o štepy, dosky, trámy na stropy a mnohé ďalšie (napríklad už spomínaná strešná krytina). Takto opracované kusy dreva sa potom môžu použiť okrem šindľov napríklad na stavbu senníkov, najrôznejších prístavkou, ale aj pergol a domčekov pre deti.

Aké drevo použiť

Výber dreva je v tomto prípade úplne zásadný. Drevo by sa malo dať dobre štiepať, ale svoju pozornosť si zaslúži aj hustota letokruhov alebo dĺžka vlákien. Najpoužívanejším druhom dreva je v našich podmienkach smrek. Ten je z hľadiska pomeru ceny a kvality vhodným kandidátom. Do úvahy prichádza aj smrekovec. Strešná krytina pristane aj dubovému a akáciovému drevu. Bohužiaľ sa ale z hľadiska ceny javí táto možnosť takmer nedostupne. Smrekové drevo však dosky zo spomínaných listnatých stromov predbehne svojou trvanlivosťou mnohonásobne.

kmen-kresba   strom   les

Tesanie a dlabanie

Tesárske a rezbárske dláta sú neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého domáceho aj drevárskeho majstra. Veľké uberacie dláta sú viac menej rovné, či mierne zaoblené a slúžia k prvotnému dlabaniu napríklad z polovice kmeňa alebo iného väčšieho kusu dreva. Stolárske dláto používame na ďalšie rytie a prehlbovanie. Na obe spomenuté dláta sa pritĺka dreveným tĺkom alebo paličkou. Oproti tomu rezbárske dláto sa chváli menším výzorom a využíva sa najmä pre drobné vydlabávanie – napríklad pre už spomínané dekorácie alebo hračky. Dlabaním rozumieme oddeľovanie a vyberanie hrubých triesok, keď zhotovujeme pozdĺžny/guľatý otvor – tzv. dlab. Po hrubom opracovaní dlátom sa výrobok veľmi opatrne suší (nie na slnku, naopak musíte výrobok pred slnečným žiarením chrániť) a až po vysušení možno požadovanú vec dokončiť.

nastroje-na-pracu-s-drevom

Náročnosť

Tesanie a dlabanie môže vyskúšať ktokoľvek. Dokonca si trúfneme povedať, že je táto technika vhodná pre deti, ktoré sa naučia základné postupy a techniky práce s drevom a môžete spoločne stráviť veľmi cenný čas.

Čo si dlabaním vyrobíte

Touto hojne používanou technikou si môžete vyrobiť množstvo drobností do domácnosti (misky, misy, lyžice), drevené korýtko, vaničku, ale tiež krásne dekorácie na záhradu – totemy, kvetináče alebo vedierka.

Aké drevo použiť

Na dlabanie všeobecne sa hodí skôr mäkšie drevo. Do úvahy prichádza z ihličnatých napríklad smrek a borovica, z listnatých využijete podmanivých vlastností lipy, vŕby a topoľa.

vrba   dlabana-miska   dlabanie-misky

Hobľovanie

Dokonale hladký, na dotyk jemný a často aj krásne kreslený povrch je jednou z najcennejších vlastností dreva. Vďaka hobľovaniu veľmi ľahko dosiahnete takého výsledku. Okrem ručných hoblíkov sa dnes na trhu samozrejme objavujú aj tie elektrické, ale aj stolové hobľovačky. Rozhodne nič ale nenahradí ručný hoblík, ktorý je žiaduci napríklad pri práci s nábytkom. Zanecháva na povrchu nezmazateľnú charakteristickú stopu, ktorú nenahradí žiadny iný stroj. Pomocou zvoleného hobľovacieho nástroja sa z dreva odoberá trieska o rôznych hrúbkach. Vďaka tomu sa povrch dreva len zvýrazní a nepotrhá, ako by tomu bolo napríklad u brúsenia.

drevene-letadlo

Náročnosť

Pri hobľovaní s elektrickým hoblíkom musíte dbať na zvýšenú opatrnosť. Ak si však vyberiete tradičný ručný hoblík, tak drevo na pergolu vám môže pomôcť doladiť k vášmu obrazu aj niekto menej zručný, napríklad malý začínajúci stolár.

Čo si môžete vyrobiť

Konkrétny výrobok samotným hoblíkom zrejme nevyrobíte, ale pri mnohých drevárskych činnostiach sa bez neho nezaobídete. Používa sa na zarovnanie a vyhladzovanie povrchu dreva. Výsledkom je nádherný, jemný a čisto opracovaný kus dreva. Ak sa chystáte na renováciu niektorých kusov nábytku alebo dokonca na ich samotnú výrobu, ručný hoblík vám preukáže veľkú službu. Okrem povrchovej úpravy vie aj nádherne zrezať hrany, či dostať zo starej lavičky starý náter a dať jej tak úplne nový rozmer.

Aké drevo použiť

Všeobecne sa na hobľovanie hodí drevo tvrdé, kde vynikne jeho následná jemnosť pri dotyku. Ak chcete ručný hoblík zveriť do ruky malému chlapcovi, potom využite mäkkosti smreku alebo vŕby, aby dieťa hoblík vôbec utiahlo.

hoblovanie   hoblik   praca-drevo

Rezanie

Píla je už od čias gotiky základným nástrojom určeným pre prácu s drevom. Strevádza obrobok už od jeho úplného začiatku – vyrúbania stromu. Následne sa používa pri výrobe fošní, dosiek a najrôznejších hranolov. Na trhu dnes existuje nepreberné množstvo píl, ktoré možno využiť pre najrôznejšie účely. Okružná, pásová, formátovacia, či kmitavá píla nájde svoje uplatnenie vo veľkej domácej dielni alebo garáži. Zaľúbenie však nájdete aj v ručných a priamočiarych pílach, ktoré sa vám budú hodiť pri drobnom rezaní.

Náročnosť

Práca s pílou si žiada veľké skúsenosti a je pomerne nebezpečná. Ak by ste chceli zapojiť deti do nenáročného rezania jednoduchých tvarov alebo ozdobných liniek, tak doporučujeme ručnú rámovú pílu alebo priamočiaru pílu.

Čo si môžete vyrobiť

Určite ste počuli o majstroch, ktorí vedia motorovou pílou vyrezať krásnu sochu, ale aj lavičku z kmeňa stromu. Ak si na to (logicky) netrúfate, môžete pomocou ručnej alebo priamočiarej píly vyrezať drobné tvary, srdiečka, ktoré sa budú krásne vynímať napríklad v kvetináči. Vytvoriť si môžete aj krásne ornamenty.

Aké drevo použiť

Píla si bez debát dokáže poradiť s akýmkoľvek druhom dreva. Vyberajte skôr podľa toho, čo si chcete z dreva vyrobiť. Na ozdobné výrezy a drobnosti bude stačiť smrekové drevo. Pokiaľ ale premýšľate nad záhradnou lavicou z dosiek, tak tomu musíte prispôsobiť aj výber dreva. Napríklad brezové drevo zle odoláva okolitým vplyvom, hubám a obzvlášť hnilobe. Pre exteriér sa teda vôbec nehodí.

pila-rezanie   drevene-srdce

Rezanie nožom a dlátami

Pre najrôznejšie drobné rezbárske aktivity, ktoré využijete pre prácu na krásnych ručných drevených výrobkoch, sa skvele hodia sady rezbárskych nožov a dlát. Rezbárske nožíky sú krátke a majú rôzne tvarované čepele.

Náročnosť

S touto technikou si pokojne môžete pohrať. Skvele tým zabavíte aj menšie deti, ktorým bude stačiť drobnejšie a lacnejšie dláto. Väčším deťom môžete ukázať rezanie s rezbárskym krátkým nožom so zahnutou čepeľou. Nezabudnite ale na ochranu rúk (najmä palca).

Čo si môžete vyrobiť

U tejto techniky môžete naplno popustiť uzdu svojej fantázii. Chýba vám do kúpeľne mydelnička? Pomocou dláta si ju hravo vytvoríte sami. Začať s drobnou rezbárskou prácou môžete napríklad výrobou jednoduchých varešiek. Zručnosť možno získať aj drobným vyrezávaním reliéfov. Okrasná plastika na lipovej doštičke môže byť aj skvelým darčekom pre vašich najbližších. Vyššou školou sú potom vyrezávané sošky, hračky alebo bábky.

Aké drevo použiť

Možno už sa budeme opakovať, ale pre rezbárske práce sa najviac hodí mäkké a poddajné drevo. Lipa, jelša, smrek a vŕba sú ideálna voľba. Opäť ale záleží na konečnom výsledku. Ak napríklad budete chcieť vyrezať/vydlabať mydelničku, mali by ste použiť tvrdšie drevo, ktoré sa pýši vyššou trvanlivosťou. Ak potrebujete niečo, čo dlho vydrží, tak siahnite po bukovom, dubovom alebo orechovom dreve (to má navyše aj krásnu prirodzenú kresbu). Najmenších drobcov poteší treba hrubšia kôra z topoľa, ktorá sa im bude lepšie obrábať. Hotový obrobok sa po navoskovaní môže pochváliť pekným jemným povrchom.

drevo-klaty   dlato   drevena-sova

Sústruženie dreva

Máte doma sústruh? Tak potom viete, že je pre výrobu drevených produktov nenahraditeľný, a tiež že charakteristické roztáčanie dreva nemá ďaleko k príjemnej závislosti. Doslova vám tak pod rukami vznikajú drevené nádoby, misky alebo dekoratívne predmety. Klasické sústruženie spočíva v postupnom odkrajovaní z dreva alebo sa do obrobku reže počas jeho otáčavého pohybu (podobne ako je tomu napríklad u hrnčiarskeho kruhu). Výsledok je potom dokonalý, hladký a súmerný. Sústružiť môžete medzi hrotmi, ale aj na voľno. Opäť to závisí na výslednom produkte. Pri sústružení využijete aj celú škálu ďalších remeselníckych špeciálnych nožov.

Náročnosť

Sústruh je súčasťou ťažkej techniky a jeho obsluha je náročnejšia. Neodporúčame diaľkové učenie a teoretické vedomosti. V tomto prípade navštívte skúseného špecialistu a vyskúšajte si obrábanie v praxi.

Čo sa dá vyrobiť

Sústruh vám dokáže vyrobiť takmer čokoľvek. Vytočíte si krýgeľ, solničku, tanier, misku, koreničku, vázu alebo svietnik, ale tiež praktickejšie veci ako napríklad rukoväť k pilníku či skrutkovači. Pomocou ďalšieho rezbárskeho náradia môžete priamo do obrobku vyznačiť požadovaný reliéf a máte hotovo.

Aké drevo použiť

Zrejme najobľúbenejším druhom dreva všetkých sústružníkov je breza. Pri sušení na vzduchu nepraská, takže sa na sústruženie hodí dokonale. Ďalším vhodným drevom je orech, čerešňa a slivka. Všetky spomínané druhy dokážu obrobku vtisnúť osobitný nádych a nádherne vykreslený dekor dreva.

drevo   soustruzenie   drevene-misky

Vŕtanie

Vŕtanie využijeme vo chvíli, kedy potrebujeme do obrobku zhotoviť valcovité otvory kruhového výrezu. Vhodný vrták dokáže vyvŕtať najrôznejšie otvory, vyrezávať drážky alebo ozdobiť okraje. Vrták využíváme vo chvíli, keď potrebujeme odstrániť chybné hrče, alebo vyvŕtať rôzne otvory napríklad pre kolky a kovania. Veľakrát môžeme pomocou vrtáku predvŕtať otvory pre skrutky. Ručne sa nebožiecom dnes vŕtajú už iba malé dierky určené napríklad pre umelecké kovanie.

Pre koho je to vhodné

Vŕtanie pomocou elektrických vrtákov, či pomocou sústruhu a frézy, rozhodne nie je činnosť vhodná pre deti. Aj skúsený remeselník si v tomto ohľade musí dávať pozor na ruky a nepridržiavať malé veci rukou – nikdy! Aj dnes však môžete kúpiť funkčnú ručnú vŕtačku a vrtáky, ktoré deťom pod dohľadom dospelej osoby môžete zveriť. Deti budu nadšené.

Čo si môžete vyrobiť

S deťmi môžete vyskúšať veľmi funkčné výrobky do domácnosti. Napríklad jednoduchý stojan na vianočný stromček alebo stoličku – štokrle, či dokonca drevený vláčik na hranie.

Aké drevo použiť

V tomto prípade sa fantázii medze nekladú a môžete využiť akékoľvek drevo. Len nezabudnite použiť správny vrták.

vyrezavanie-strojom   drevena-stolicka

Dyhovanie

Za dyhovanie sa považuje spájanie tenkých listov dreva na vhodný základ. Dyhu získame najčastejšie krájaním alebo lúpaním z dobre napareného kmeňa. Najpočetnejším produktom lúpanej dyhy je dnes preglejka. Rezaná dyha nie je tak častá, ale o to viac je kvalitnejšia a samozrejme aj drahšia. Dyhovať väčšie plochy v domácom prostredí je takmer nemožné, pretože by sme k tomu potrebovali rozmerné lisovacie zariadenie. Ak sa ale rozhodnete zveľadiť doma menšie plochy alebo nábytok z menej kvalitného dreva, tak to hravo zvládnete tzv. intarziou (zdobenie menej hodnotného dreva práve dyhami). Stačí k tomu dyha, ktorú si v hobbymarkete vyberiete podľa požadovanej textúry, a potom ju k podkladu jednoducho prilepíte (viz. lepenie dreva nižšie.)

preglejka-dyha   prace-s-drevom

Náročnosť

Intarzia vyžaduje značnú trpezlivosť a pečlivosť. Deti vám v tomto prípade zrejme príliš pomáhat nebudú, ale svedomitý majster to zvládne ľavou zadnou. 

K čomu dýhu využiť

Dyhovaním vzniknutá stolárska preglejka dnes najčastejšie slúži ako základ nábytku. Tenšia preglejka sa často používa napríklad k výrobe dekorácií, ktoré s detmi hravo zvládnete. V mnohých kaviarňach nájdete celé štýlové steny z preglejky. Doma si zase môžete samotným dyhovaním vyrobiť originálne veko na šperkovnicu. Na podklad (preglejku) krížením pridávame poddýžku (topoľ), a tvoríme tak vlastný dyhovaný dekel.

Aké drevo použiť

Pre výrobu dýh sa najčastejšie používa buk, orech, breza, javor, dub, jaseň alebo habr. Všetky spomínané dreviny majú krásne vykreslenie textúry. Preglejka sa vyrába najmä z buku, smreku, brezy, jelše alebo topoľa.

bloky-drevo   svatebne-pranie   obraz-preglejka

Opracovanie rašpľou a pilníkom

Pri odoberaní hrubšej vrstvy dreva sa používa rašpľa. Tá sa však hodí iba pre hrubé opracovanie, pre jemnejší výsledok siahneme radšej po pilníku. Na zakrivený povrch, ktorý nemožno hobľovať, takisto aplikujeme techniku opracovania rašpľou.  Nezabúdajte na veľmi dôležitý správny postoj a držanie pilníka. Telo pri pilovaní stojí za každej situácie kľudne, pohybujú sa iba ruky s pilníkom. Pilník držte vo vodorovnej polohe, aby opracovaná plocha zostala rovná.

struhak

Náročnosť

Dokončovaciu činnosť hravo zvládne ktokoľvek.  

Čo si môžeme vyrobiť

Samotný obrobok iba rašpľou alebo pilníkom nevyrobíte. Ak ale chcete vyrobiť misku, či dlabané korýtko, tak sa bez nich nezaobídete.

Aké drevo použiť

Ak vyrábame z dreva produkty dennej potreby a veci do interiéru, tak by sme tomu mali prispôsobiť výber dreva. Ako už sme v článku spomínali, tak pre rezbárske práce sa najviac hodí “mäkké drevo”. Nenahraditeľnou sa javí najmä lipa a tiež jelša. Remeselníci ale nemajú strach použiť i smrekové drevo. To sa hodí hlavne v prípade, kedy tvoríme z dreva prvýkrát alebo sa považujeme v obrábaní dreva za začiatočníkov.

Lepenie

Záverečná montáž a s ňou spojené lepenie potrebuje dokonalú prípravu. So samotným lepením musíte počítať už pred začiatkom. Premyslený postup je základným kľúčom k úspechu. Odporúčame lepidlá disperzné (tzv. biely glej) – tie sa hodia najmä pre predmety do interiéru. Samozrejme môžete využiť lepiacich schopností bežného gleja, ktorý si zakúpite v tabuľkách alebo granulách. Glej sa musí nechať napučať zaliaty vodou (doba pučania závisí na zakúpenej forme produktu) a potom sa rozpúšťa ohriatím, ale pozor – iba na 60°C. Pri vyššej teplote ztratí glej lepivosť a už vám bude k ničomu. Lepidlo vám nesmie v žiadnom prípade zmrznúť – na to si dávajte veľký pozor. Náročnejšiu montáž a dokonalé lepenie vám uľahčia upínacie pomôcky (napríklad svorky).

Dôležitá rada na záver

Majte na pamäti, že s mokrým drevom sa síce pracuje výrazne lepšie, ale o to viac sa musí dbať na následné vysušenie. Počítajte aj s tým, že drevo je “živý organismus”, ktorý stále pracuje a vaše výrobky budú tiež prechádzať zmenami. Osobná bezpečnosť by pri tejto činnosti mala byť vždy na prvom mieste.

Krásna ručná práca s drevom si vašu pozornosť rozhodne zaslúži. Tému preto úplne neopúšťame. V nasledujúcich článkoch na našom blogu sa môžete tešiť aj na texty predstavujúce jednoduchšiu prácu s drevom, ktorú môžu hravo zvládnuť domáci majstri aj mamičky s deťmi. Sledujte náš blog a inšpirujte sa u našich DIY nápadov.

vyrezavanie-do-dreva

Technické informace jsme v tomto článku čerpali z knihy Jak pracovat se dřevem od Martina Patřičného, kterého považujeme za odborníka ve svém oboru.