AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Keď má zábava výchovný charakter

domino

Každý z nás to pozná. Vonku je škaredo, prší a potom je bežné, že svoje voľné chvíle väčšinou trávime v teple domova. My dospelí si síce radi odpočineme s šálkou dobrého horkého nápoja, ale deti v uzavretom byte nevydržia chvíľku na mieste. Ak hľadáte spôsoby, ako nielen ratolesti efektívne zabaviť, tak čítajte ďalej a dozviete sa aj veľa zaujímavých informácií o drevených stolných hrách, o ktorých ste možno nemali ani to najmenšie tušenie.

Kto bol prvým hráčom?

To, že spoločenské hry hrala aj vaša prababička určite tušíte, ale vedeli ste, že stolné hry sprevádzajú človeka oveľa dlhšie? Prvú stolnú hru si zahrali v Egypte už v roku 3500 pred našim letopočtom. Vďaka stredovekým križiackym výpravám do Svätej zeme sa potom drevené hry vo väčšej miere dostali k nám do Európy. Všeobecne by sa dalo povedať, že spočiatku bolo hranie hier výsadou kráľov a šľachty a v ich komnatách by sa našli skutočne krásne, umelecky vyrezávané a zdobené skvosty. Postupom času sa ale táto nevšedná novodobá stolová zábava dostala aj do meštianskych domov a na vidiek. 

hra-z-dreva   stolne-hry-set   clovece-nehnevaj-sa

Vysokú mieru pozornosti získala aj vzdelávacia schopnosť hier. Začali vznikať najrôznejšie traktáty a knihy o vzdelávaní. Veľmi populárny bol v období baroka a ranom novoveku napríklad výklad sveta pomocou šachových figúrok. Vzniklo tak veľa alegorických filozofických traktátov, ktoré kritizovali súdobú spoločnosť (napríklad Knížky o šašiech od Tomáče Štítného). Najznámejším stúpencom hry a jej výchovného charakteru bol svetovo uznávaný Jan Amos Komenský, ktorý zastával preslávenú a dodnes používanú metódu “Škola hrou”, ktorá vo vzdelávacom systéme zastáva významné miesto.

vrhcaby   sachy-v-sklade

Prečo hrať hry?

Dôvodov pre hranie drevených spoločenských hier nájdeme hneď niekoľko.

  • Stolné hry výrazne posilňujú myslenie a komunikačné zručnosti. 
  • Hry z dreva dokážu pestovať dôležité postoje pre budúci psychický rozvoj. 
  • Deti sa učia pracovať v tíme, hraním sa tiež rozvíja zdravé sebavedomie.
  • Pri hraní stolných drevených hier sa plne prejaví vnútorná diferenciácia a správna miera individuality.
  • Hráči reagujú na úspech aj neúspech. Aj tí najmenší sa učia vyhrávať a prehrávať.
  • Drevené puzzle výborne cvičí pamäť nielen predškolákom, ale aj tým najmladším.
  • Adolescenti si pomocou logických drevených hier a hlavolamov výrazne posilňujú svoj racionálny a logcký úsudok.
  • Okrem metodických a vzdelávacích vlastností je neoceniteľná aj ich zábavná zložka.  
  • Drevené spoločenské hry budete pre ich tradičnosť a nerozbitnosť dediť z generácie na generáciu.

deti-a-stolne-hry   stolna-hra   clovece-nehnevaj

Šach

Už niekoľko storočí sa šachy hrajú naprieč všetkými kontinentmi a stáva sa z nich premyslená a doslova vedecká disciplína. Pre deti má hranie šachu didaktický charakter a dnes sa dokonca šach učia už v škôlkach. Kompozičný šach rozvíja schopnosť myslenia, logického úsudku a tiež podporuje priaznivé charakterové vlastnosti. Drevené šachy môžu byť aj originálnym darčekom pre človeka, ktorý rád formuje seba a svoje zručnosti. Máte malé deti a podobne ako Jan Amos Komenský vidíte v hraní šachu významú učebnú pomôcku? Kúpiť v dnešnej dobe je možno aj šach pre deti.

sachy

Hra vás úspešne zavedie do vášho osobného sveta plného zábavy. Popustite uzdu svojej fantázii a vstúpte do imaginárneho sveta, kde realita nemá šancu. Hranie hier je síce doménou zlého počasia a vnútorných priestorov, ale vaše hravé ja sa nemusí v tomto ohľade vôbec obmedzovať. Hrajte hry za každého počasia a nechajte sa vtiahnuť späť do detských čias.

deti