AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Maľovanie na drevo

malovanie-na-drevo

Drevo je už od nepamäti neoddeliteľnou súčasťou každodenného života bežného človeka. Okrem praktických vlastností oceňujeme aj jeho prirodzenú krásu. Vedeli ste však, že na drevo sa dá krásne maľovať a je podkladom pre veľké množstvo umeleckých diel? Dnes sa maľovanie na drevo opäť dostáva do módy a vy si doma môžete vytvoriť doslovne kreatívne poklady alebo dať drevenému nábytku a doplnkom všetkými farbami hrajúci kabát.

diy-kostky   drevo-malovanie   kostky-drevene

Za fotky ďakujeme našej zákazníčke.

Čo si môžete doma vylepšiť?

Maľovanie na drevo prináša nespočet možností, ako naplno prejaviť kreatívneho ducha. Stačí akýkoľvek drevený výrobok a pod rukami vám budú kvitnúť umelecké skvosty. Drevenej doštičke pristanú napríklad folklórne či kvetinové motívy. Jedinečným darčekom sa môže stať vlastnoručne pokreslená debnička, krabička alebo šperkovnica. Nebaví vás papier a chcete svojmu obrazu dať nový rozmer? Vyskúšajte maľovanie na drevenú podložku s kmeňa stromu. Nevšednosť použitého materiálu váš výtvor len podčiarkne. Ak hľadáte výnimočný darček za pár korún, tak oceníte nápad s maľovanou vareškou. Chlebník sa tradične spája s miestom na kuchynskej linke – aj z neho môžete pomocou kresby vytvoriť dekoratívny a pritom dokonale funkčný artefakt. Populárna je aj renovácia starého nábytku (či už formou recyklácie alebo upcyklacie). Na detský nábytok môžete aplikovať rozprávkové alebo iné obľúbené motívy.

chlebnik-malovany   malovanie-na-dreva

Technika maľovania na drevo

Drevo je pre maľovanie vynikajúcim materiálom a dá sa s ním rozlične pracovať.

  1. Najskôr je nutné si podklad riadne ošetriť - nevyhnete sa práci s brúsnym papierom (pre dokonalý efekt odporúčame zrnitosť okolo 1000).
  2. Následne by ste drevo mali pokryť podkladovou bázou (lepšie vyniknú farby). Odporúčame dať až tri nátery, ktoré následne prebrúsite (zvoľte opäť brusný papier, ale s väčšou zrnitosťou – 1500 a vyššie).
  3. Posledným krokom je zafixovanie bezfarebným lakom.

malovana-krabicka

Techník, ktorými môžete maľovať na drevo, je obrovské množstvo, my sme pre vás vybrali tie najzákladnejšie.

  • Skvele sa hodí napríklad patinovanie alebo žíhovanie – schovajú sa tak prípadné nedostatky a nie uplne perfektná zručnosť maliara. Začiatočníkom túto techniku vrelo odporúčame. Je to ľahké: rozotierať podkladovú farbu do stratena (najlepšie pomocou hubky), čím sa  vytvorí ojedinelý povrch.
  • Maľovanie štetcom si žiada viac zručnosti, výsledok však býva znamenitý.
  • Technika tzv. tupovania je veľmi jednoduchá. Pomocou hubky ľahko vklepávajte farbu na drevený podklad. U tohto spôsobu sa bežne používajú šablóny, ktoré vám prácu uľahčia. Tupovanie kombinujte s patinou – výsledok bude nádherný.
  • Pre náročnejších a hravých jedincov odporúčame scrapbooking. Pomocou pečiatok, maľovania a šablón sa vytvorí zábavná koláž, ktorá hrá všetkými farbami a originalitou. 
  • Krakelovaním pre zmenu vytvoríte starobylý efekt, ktorý môžete kombinovať s decoupage technikou (populárny servítkový spôsob dekorovania dreva a drevených výrobkov). Hotový produkt bude vyzerať skvelo! Starobylého vzhľadu spoľahlivo dosiahnete, ak na dve vrstvy farby nanesiete špeciálny krakelovací lak. V tomto prípade platí, že čím viac laku, tým viac trhlín.

 malovana-stolicka   malovana-drevena-stolicka

Aké farby použiť?

Pre drevený podklad využijete najmä kryciu maľbu mokrými materiálmi. Akvarelové farby (napríklad vodové) k nim síce patria, bohužiaľ ale kryjú veľmi zle a najlepšie je s nimi maľovať iba na papier. Následný výsledok vždy prelakujeme bezfarebným lakom.

  • Akrylové farby – pre maľbu na drevo sú zrejme najvhodnejšie, kúpiť ich môžete v papiernictve, hobby marketoch, supermarketoch alebo v obchodoch s detským tovarom. 
  • Kvaš – jedná sa o taliansku vodomalbu, do ktorej sa pridá krycia beloba alebo koloidná látka (má lepiace schopnosti a najčastejšie sa jedná o arabskú gumu) a vytvorí sa tak farba hutnejšia ako bežná akvarelová, ale nie tak hutná ako akrylová. Výhodou je tiež to, že sa kvaš výborne mieša (kľudne aj na samotnom podklade), ľahko prekrýva a jednoducho rozmýva. Odporúčame toto pre začiatočníkov, ktorí nenáročné opravy isto ocenia. 
  • Temperové farby – prekvapivo na drevo pasujú aj temperové farby, pre jednoduché tvorenie s detmi sa ich kryciu schopnosť nebojte využiť. 
  • Olejové farby – drevu olejové farby výnimočne pristanú (väčšina olejomalieb z predchádzajúcich storočí je v skutočnosti namaľovaná na dreve) a vyznačujú sa vysokou kvalitou. Majú výrazné odtiene, sú tiež veľmi trvácne. Nevýhodou je, že dlho zasychajú.

biela-komoda   malba   farba-na-drevo

Dostupné malovanie na preglejku

Chcete si vyskúšať maľovanie na drevený podklad? Alebo ste na internete zahliadli nádhernú inšpiráciu pre nezvyčajné obrazy tak ako my? Maľovanie na preglejku je jednoduché a zvládne ho úplne každý. Pokiaľ chcete k svojmu kreatívnemu tvoreniu pustiť deti, tak v tomto prípade smelo do toho. Drobci môžu vyfarbovať napríklad zvieratká alebo aj iné tvary z preglejky, vy sa kľudne môžete vrhnúť na zložitejšie obrazy.

halloween   malovanie-na-preglejku   preglejka-halloween

Malba a kresba na drevo: historické okienko

Doskové maliarstvo je významnou kapitolou v histórii umenia nielen stredoeurópskych krajín. Než bolo vytlačené (cca 16.storočí) plátnom, tak sa na dreve odohrávali tie najvznešenejšie umelecké počiny. Možno vás prekvapí koľko významných diel má v skutočnosti drevený podklad. Maľba na drevenú dosku sa bežne používala ako alternatíva k nástennej maľbe alebo k maľovaniu na pergamen. Ľudové maliarstvo zostalo tejto technike verné až do 20. storočia. Okrem klasického maľovania štetcom na drevený podklad sa bežne využíva napríklad enkaustika – teda maľovanie olejovými farbami, do ktorých sa pridal včelí vosk. Tá bola používaná aj pre tzv. Ikony (maľby na drevo populárne v 6. storočí). Olejomaľba v 15. storočí taktiež dáva vyniknúť drevu, ktoré bolo pre tento štýl kreslenia ľahko dostupným a ideálnym materiálom.

Čo keď…

Chcete mať doma krásnu ozdobenú stoličku? Túžite dať niekomu z rodiny naozaj originálny darček vo forme nevšednej krabičky alebo truhlice na nevyhnutnosti, ale na samotnú kresbu si netrúfate? V tomto prípade pre vás máme správne riešenie – gravírovanie alebo farebnú UV tlač. Oboje vyzerá na dreve naozaj čarovne. Deti ocenia aj vtáčiu búdku alebo domček pre hmyz k dozdobeniu. Tieto kreatívne drevené výrobky považujeme navyše za skvelý darček.

drevene-bloky   podtacky-uv-tlac   uv-tlac