AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako si doma pripraviť kvasenú kapustu aj inú kvasenú zeleninu

 kvasena-kapusta

Úroda zozbieraná, pivnice pripravené. Nastal čas spracovať plodiny, ktoré ste počas sezóny pracne obstarávali. Viete, ktorí pomocníci sú tí praví? Poradíme aj chutný recept na nakladanú kapustu!

Kvasená kapusta nahradí polovicu vašej lekárničky

Hoci sa to nezdá, kapusta je skutočný pomocník nielen pri príprave obeda, ale aj pri rôznych zdravotných problémoch. Hravo srovná vaše zažívanie, poradí si so zápchou alebo odoženie bolesti. Priaznivo ovplyvňuje spôsob myslenia, obohacuje imunitný systém o vitamín C a znižuje riziko rakoviny prsníka. Kapusta toto všetko dokáže vďaka obsahu probiotických látok a veľkému množstvu vitamínov.

Vedeli ste, že…

… kapusta sa začala pestovať v Európe už 1000 rokov pred našim letopočtom.

dreveny-korbel

Ako na výbornú kyslú kapustu?

Postup a príprava nie je taká ľahká, ako sa na prvý pohľad zdá. Potrebujete na to veľké množstvo času a sebadisciplíny, aby ste niektoré fázy nezanedbali.

Čo budete na kvasenie kapusty potrebovať?

  • Kapustu v ľubovoľnom objeme (podľa objemu si vyberte nádobu)
  • Soľ (dává sa zhruba 40 až 200 gramov na 10 kilogramov kapusty)
  • Korenie podľa chuti (kôpor, rascu, horčicu)
  • Nádobu
  • Čisté vyvarené plátno
  • Niečo ťažké na zaťaženie (napríklad kameň)

krajac-kapusta

Než začnete…

Ideálne je zmiešať pripravenú kapustu s korením ešte pred tlačením do nádoby. Získáte kvalitnejšiu chuť.

Pusťte sa do diela!

  1. Očistenú a umytú kapustu zbavenú horných lupienkov nakrájajte. Odporúčame vám krájač na kapustu so štyrmi čepeľami. Čepele sú veľmi ostré a práca vám pôjde pekne od ruky. 
  2. Nakrájanú kapustu natlačte do vybranej nádoby.
  3. Každú vrstvu starostlivo ubijte. Na ubíjanie kapusty je najlepší tĺk na kapustu. Uvoľní šťavu a poskytne viac miesta v nádobe pre ďalšiu dávku kapusty. Pokiaľ nemáte kapustu už ochutenú, nezabudnite ju osoliť. Prebytočnú šťavu odoberte, ale nevylievajte! Ešte sa vám bude hodiť.
  4. Takto naplňte celú nádobu. Pokiaľ na povrchu nie je dosť šťavy, dolejte tú odobratú. Potom kapustu prikryte vyvareným plátnom, zakryte pokrievkou a zaťažte kameňom.

Nakoniec nechajte nádobu týždeň v teple. Odporúča sa zhruba 18 °C. Potom nádobu presťahujte do chladnej pivnice. Počas prvého týždňa kontrolujte, či je kapusta dostatočne ponorená. Ak nie je, dolejte teplú vodu. Prvú dávku domácej kapusty si môžete vychutnať po mesiaci.

Budeme radi, keď nám napíšete, ako sa vám kapusta pripravovala, a ako chutila. Prajeme vám úspešnú nakladaciu sezónu a dobrú chuť! A ak máte tipy na kvasenie inej zeleniny, sem s nimi!