Máte otázku? +421 220 570 841 (Po-Pia 7:30 - 15:30)

Korenené a božsky voňavé jesenné sušienky so vzorom

Milujete vôňu hrejivého korenia v kombinácii s daždivými jesennými dňami? Máte veľa osvedčených receptov, ale radi by ste na stôl podali niečo nevšedné, čo má šťavu? My hlasujeme pre využitie sezónnych potravín. Na stole milujeme jablkovú štrúdľu, tekvicovú polievku aj nebesky dobrý, celú noc ťahaný, horúci vývar. Jeseň chutí škoricovo, vonia po vanilke a hreje ako zázvor. Presne ako báječné maslové sušienky, ktoré si musíte skúsiť upiecť aj vy!

Ak ste si kúpili embosovaný valček, tak ho určite chcete čo najskôr vyskúšať. Nie je to nič zložité a do pečenia sa kľudne môžu zapojiť aj deti. Valček na cesto vytvorí síce krásny vzor, ale nie je vhodný na úplne každý typ cesta. Hodí sa najmä na krehké maslové cesto. Rozhodne ho preto využijete na väčšinu vianočných receptov. A viete čo je najlepšie? Už sa nebudete musieť starať o náročné zdobenie. Na čo ho naopak nevyužijete sú všetky cesta, ktoré kysnú a inak pracujú, takže na piškotové a kysnuté cesto v kombinácii so vzorovaným valčekom zabudnite. Recept, ktorý práve čítate, je ale práve pre valček so vzorom alebo razítka na cesto ako stvorený.

Čo budeme potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 210 g masla (chvilku odpočinuté pri izbovej teplote)
  • 100 g práškového cukru
  • žĺtok
  • štipka soli
  • ½ lyžičky škorice
  • štipka mletého zázvoru
  • citrónová kôra
  • semienka vanilkového struku
  • valček na cesto so vzorom

Ako na to?

  • Hneď na začiatku dôkladne zamiešame do múky všetko uvedené korenie. Teda zázvor, škoricu, vanilku, a pridáme aj citrónovú kôru a soľ.
  • Rozsekame maslo a vidličkou (alebo špičkami prstov) spracujeme spoločne s múkou a cukrom do jemnej mrveničky. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o jemné cesto, tak sa maslo nikdy nesmie zahriať! Opatrná práca hneď v prvom bode je zásadná. 
  • Teraz k zmesi pridáme žĺtok a vytvoríme z hmoty celistvé a hladké cesto. Opäť príliš neotáľajte a cesto miešajte len po dobu nevyhnutne potrebnú pre dokonalé spojenie. 
  • Cesto dáme schladiť do chladničky. Len tak dôjde k dokonalému spojeniu ingrediencií. 
  • Po vytiahnutí cesta z chladničky pracujeme rýchlo. Najprv na pomúčenej doske cesto klasickým dreveným valčekom vyvaľkáme do hladka. Minimálne na hrúbku 0,5 cm a viac.
  • V tejto fáze už prichádza na rad embosovaný valček na cesto. Tým vytlačíme požadovaný vzor na už rozvaľkané cesto. Nebojme sa viac pritlačiť. 
  • Z takto prichystanej hmoty vykrajujeme požadované tvary. Možností máme naozaj veľa. Vzor obzvlášť vynikne na jednoduchých tvaroch ako je napríklad koliesko alebo srdiečko. 
  • Vykrojené tvary dávame na papierom na pečenie vyložený plech.
  • Plech dáme ešte minimálne na pol hodiny do chladničky, aby sa vzor zvýraznil. Nezabúdajme, že pracujeme s krehkým maslovým cestom, ktoré neustále pracuje. Opäť bude dôležitá naša rýchlosť. 
  • Predohrejeme teplovzdušnú rúru na 180-190 °C.
  • Až do dobre rozpálenej rúry vkladáme plech so sušienkami. Pečieme cca 6 minút. Platí tu pravidlo, že ak sušienky zospodu začnú ružovieť, tak by sme ich už mali vyťahovať z rúry, dopečú sa totiž ešte pri manipulácii s plechom, tak pozor na to – rovnakým spôsobom sa môžu aj pripáliť.
  • Hrozí riziko popálenia! Sušienky sú tak dobré, že ich rodina nenechá ani poriadne vychladnúť.

Chmurné dni majú občas nádych depresie. Na druhú stranu jeseň dokáže očariť magickou atmosférou, ktorá s každým súmrakom vypláva na povrch. Kedy inokedy máte čas tráviť večery spoločne s deťmi napríklad u spoločenskej hry alebo si čítať napínavú knihu schúlení pod hrejivou dekou. Zapalte si sviečku, vytiahnite stolné hry a k tomu si dajte výborné sušienky nádherne voňajúce po škorici, ktoré vás zahrejú na tele aj na duši.

A ako trávite jesenné večery vy?

Autor Michaela Hodorová

Písanie, drevo a kreativita sú mojou skrytou vášňou. Mojou úlohou je odovzdať čitateľom, čo najviac rád, inšpirácií a návodov z oblasti drevených výrobkov, vybavenia domácnosti a práce s drevom.

Ďalšíe podobné články

Káva je synonymom pre nápoj šťastia. Všetci ju milujú málokto dokáže povedať nie ľahodnej šálke tohto povzbudzujúceho nápoja. Na kvalitu kávy si ľudia dnes potrpia už oveľa viac ako kedysi a čerstvo zomletá káva sa tak dostáva do popredia záujmu.

Čítať článok

Úroda zozbieraná, pivnice pripravené. Nastal čas spracovať plodiny, ktoré ste počas sezóny pracne obstarávali. Viete, ktorí pomocníci sú tí praví? Poradíme aj chutný recept na nakladanú kapustu! Kvasená kapusta nahradí polovicu vašej lekárničky Hoci sa to nezdá, kapusta je skutočný pomocník nielen pri príprave obeda, ale aj pri rôznych zdravotných problémoch. Hravo srovná vaše zažívanie, […]

Čítať článok

Prvý vlnu má náš národ hubárov už tento rok za sebou. Ak ste ešte nestihli hríbiky usušiť, naložiť či zamraziť, nič si z toho nerobte, hlavná hubárska sezóna totiž ešte len začína. Aktuálna teplota a daždivé počasie pomôže podhubie prebudiť k životu. Rastú!

Čítať článok

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/hosting/cistedrevo.cz/blog/wp-content/themes/cistedrevo/footer.php on line 20

#cistedrevo_cz na Instagrame

Sledujte nás
 

Prihláste sa k odberu špeciálnych akcií a noviniek

Strážte si zaujímavé rady a tipy zo sveta drevotvorby.
Buďte s nami súčasťou prírody.