AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako vyrobiť adventný veniec z prútia

veniec-z-prutia

Adventný čas je už za dverami a vy premýšľate, akými dekoráciami zútulniť váš domov? Okrem klasických vianočných ozdôb a drevených betlehemov na Vianoce neodmysliteľne patrí adventný veniec – a my si dnes spolu ukážeme, ako taký venček z prútia urobiť. Na jeho zdobenie potom stačí pridať pár drobností a dokonalá dekorácia v čisto prírodnom štýle je na svete. Korpus navyše využijete celoročne, nielen v období adventu.

Možno si na pletenie z vŕbového prútia úplne netrúfate, my vám ale v tomto článku ukážeme, aká jednoduchá v skutočnosti výroba prúteného venca je a aké ďalšie alternatívne materiály prípadne môžete pri pletení použiť.

Obsah:

Lacný veniec za pár eur

Ako ušetriť za adventný veniec a vianočnú výzdobu? Úplne jednoducho. Vykašlite sa na nákup predražených zdobených vencov a vrhnite sa na výrobu doma. A to pekne od začiatku vrátane pletenia vencov aj následného zdobenia.

Chcete veniec úplne zadarmo?

  • Upleťte si korpus z vetvičiek či prútia, ktoré nájdete pri prechádzke lesom.
  • Pri troche šikovnosti nebudete potrebovať ani drôtiky a ani taviacu pištoľ.
  • Na ozdobu použite aj prírodné materiály, ktoré pri štipke šťastia stretnete pri zimnej prechádzke - napríklad šišky, šípky, zelené vetvičky. To bohato postačí!

Návod na veniec z prútia: Čo budeme potrebovať?

  • Vŕbové prútiky (všetky v rovnakej veľkosti)
  • Tavnú pištoľ
  • Záhradnícke nožnice na zastrihávanie prútov
  • Dlhší silnejší šľahúň (najlepšie z vínnej révy)
  • Drôtik na prípadné upevnenie

pleteni-vence-z-prouti      

Návod na pletenie venca z prútia

Našli ste na internete báječnú inšpiráciu na krásny veniec z prútia, s postupom si ale neviete rady? Pletenie venčeka z prútia nie je žiadna veda a my veľmi radi pomôžeme!

Postup na jednoduchú výrobu z prútia

  • Základ na veniec

Najskôr sa musia pripraviť prúty, aby boli vhodné na motanie. Odstrihnuté prúty zbavíme lístia a potom ich na pár dní vložíme do vody, aby boli čo najohybnejšie a lepšie sa s nimi pracovalo.

pleteni-prouteneho-vence      

  • Výroba prúteného venca

V prípade, že máme dlhý šľahúň vínnej révy, tak určíme veľkosť požadovaného venca a omotávaním získame pravidelný okrúhly tvar, ktorý nám poslúži ako základ budúceho venca.

zaklad-na-venec

  • Veniec z vetvičiek krok za krokom

Na základ z viniča začneme namotávať prútiky z vŕby. Ľavou rukou uchopíme veniec a pravou rukou zasunieme ľahko koniec prútika medzi vínnou révou. Potom omotávame základ (podobne ako by sme namotávali na ceruzku špagát, alebo vlasy na kulmu) a koniec opäť vsunieme do základu. Začiatok aj koniec prútu môžeme po zasunutí do základu zafixovať tavnou pištoľou alebo drôtikom. Následne berieme jeden prútik za druhým a postupujeme rovnako. Nezabúdame pevne uťahovať.

pleteni-vence-postup

  • Dokončenie prúteného venca

Nesmieme zabúdať, že začiatok aj koniec nového prútu musíme naozaj dobre zafixovať, aby sa nám veniec nerozbehol.

prouteny-venec-diy

Ako vyrobiť veniec z prútia bez použitia tavnej pištole a drôtika

Pýtate sa, ako urobiť veniec z vŕbového prútia aj bez použitia týchto pomocníkov? Veľmi jednoducho. Venček hravo zvládnete, aj keď nie ste majiteľom tavnej pištole. Tá (prípadne aj drôtik) na zafixovanie slúži skôr pre vašu istotu. Po zamotaní niekoľkých prútikov určite získate grif, ako správne koniec prútika zastrčiť, aby držal, a všetko ostatné môžete pokojne nechať bokom.

Ako upliesť veniec z prútia, keď nemám vhodný materiál

Milujete prírodné materiály a úplne vás uchvátil veniec z prútia? Návod na to, čo robiť, keď sa k vŕbovému prútiu nemáte šancu dostať, ste už ale nikde nenašli. V našich podmienkach je vŕba najčastejším materiálom pre košikárske remeslo. Výroba venca z prútia však môže získať úplne inú dimenziu, aj keď sa vŕby nebudete až tak striktne držať. Pedig, alebo napríklad papierové ruličky prútie hravo nahradí a mnohokrát sa s nimi pracuje jednoduchšie. Od originálu sú ale na nerozoznanie! Môžete skúsiť aj jemnejšie materiály ako je brečtan, lúbinec, zimolez (netreba vopred namáčať), alebo ruže (tú stačí namočiť len na hodinku).

Aké materiály použiť miesto prútia na korpus

  • Slamený korpus - je výrazne ľahší ako prútený a vďaka neutrálnej farbe patrí medzi veľmi obľúbené alternatívy. Čo sa týka trvanlivosti, tak v tomto prípade za prútím výrazne pokrivkáva. Za nás slamený veniec odporúčame skôr na výrobu jarných a letných vencov.
  • Alternatívy vŕbového prútia - upliesť venček možno aj z obdobného materiálu na prútie. Tu len pripomíname, že vlastnosťami sa výrazne od prútia líšia. Napríklad práve odolnosťou a trvanlivosťou. Ide najmä o pedig, breza, bambus, ratan, lyko.
  • Drevená podložka z kmeňa stromu - pýši sa rustikálnym nádychom a svedčí vidieckym a industriálnym príbytkom.
  • Zelené vetvičky - najčastejšie sa používa smrek, ale využiť môžete aj menej tradičné vetvičky – eukalyptus, borovica, vavrín, cezmína.
  • Točený veniec z obilných klasov - vytvára sa podobne ako veniec z vetvičiek. Teda postupným nadväzovaním. S tým rozdielom, že sa konce nepriväzujú špagátom či drôtikom, ale naopak sa priznávajú. Tento trend možno navyše pozorovať aj pri modernejšom viazaní venca zo zelených vetvičiek. Venček z obilných klasov sa hodí najmä do minimalistických a boho interiérov a v posledných rokoch hlási veľký boom. Jedinou nevýhodou je jeho malá trvanlivosť - na ďalšie roky ho určite nepoužijete.
  • Staré drôtené ramienko - minimalistický veniec hravo vytvoríte aj pomocou ramienka z drôtika. Ramienko nožnicami na kov v polovici prestrihnite a teraz môžete pomocou tavnej pištole nalepiť banky, šišky a iné ozdoby. Prípadne navliecť drevené korálky na vytvorenie štýlového a originálneho venca.

obilny-venec   venec-minimalistický-z-kmene

Ako vyrobiť prútený veniec bez viniča?

Pokiaľ máte dlhší šľahúň vínnej révy, tak je výroba o niečo jednoduchšia. Šľahúň jednoducho uchopíte do rúk a jeho postupným namotávaním získate kostru svojho budúceho venca. Pokiaľ však týmto materiálom nedisponujete ľudový košíkar Jiří Adámek poradí, ako vinič nahradiť. "Vezmite si najdlhší prút, aký máte a vytvorte z neho okrúhly základ. Ten vytvoríte aj pomocou dvoch prútov, ktoré môžete provizórne zviazať drôtikom, alebo lepiacou páskou." Pletenie venca z prútia následne pokračuje už podľa vyššie popísaného postupu.

 

Pletenie vencov z prútia má silne zakorenenú tradíciu

Nesmrteľné tradičné remeslo je tu s nami dlhšie, než si dokážete predstaviť. Objavovalo sa naprieč históriou aj civilizáciami od počiatku ľudstva. V každej krajine sa samozrejme používal trochu iný materiál podľa prírodných podmienok. Ľudia plietli zo slamy, orobinca, ratanu, pedigu, lyka a samozrejme aj z bambusu. U nás sa plietlo najmä z dostupného vŕbového prútia. Z prútia je možné vytvoriť takmer čokoľvek od výrobkov dennej potreby až po dekorácie. Kruhový tvar venca symbolizuje jednotu, tradíciu a nový začiatok. Tradične sa ženy a dievčatá schádzali prvú adventnú nedeľu a plietli vence. Táto zvyklosť bola oveľa dôležitejšia ako následné zdobenie (adventný veniec, ako nás poznáme dnes, vznikol až v 19. storočí).

Symbolika kruhu

Kruhový tvar venca symbolizuje jednotu, nekonečno a nový začiatok. Tradične sa ženy a dievčatá stretávali prvú adventnú nedeľu a plietli vence. Táto vianočná tradícia bola oveľa dôležitejšia ako následné zdobenie (adventný veniec, ako ho poznáme dnes, prišiel až v 19. storočí).

Výzdoba venca v tradičnom duchu

Ako upliesť venček z prútia už viete. Teraz už je len na vašej fantázii, ako si ho vyzdobíte. Odporúčame veniec ozdobiť pomocou borovicových šišiek, vetvičiek ihličnanov, alebo vetvička vresu, lykom, lesnými bobuľovinami. Klasickej výzdobe dominuje červená a zelená farba.

venec-bez-omotavani-vetvicek

Netradičná vianočná výzdoba pre kreatívcov

Použitie prírodných materiálov je krásne a štýlové, pokiaľ ale tento rok chcete očariť niečím netradičným, tak sa pustite do DIY adventného venca so štipkou hravosti. A aké kombinácie zvoliť?

  • Použitie netradičných farieb – napríklad čierna, biela, zlatá dodá domovu punc exkluzivity a originálneho nádychu. O farebný kreatívny chaos sa postará aj fialová a zelená farba v kombinácii teplých odtieňov koralu.
  • Exotický veniec s etno prvkami sa bude hodiť najmä do kreatívneho boho interiéru. Použite sušené citrusy, palmové listy a textílie s etno potlačou.
  • Recyklované materiály ako sú plechovky, staré noviny, poháre od vína aj plastové fľaše vytvoria netradičný kúsok, ktorý len tak niekto nemá.
  • Origami veniec sa hodí najmä pre milovníkov minimalizmu a čistých línií. Vyskúšajte!
  • Fanúšikovia sci-fi zbystrite! Originálny vianočný veniec, ktorý dokonale podčiarkne vašu osobnosť, môže byť veniec zameraný na vaše záujmy. Vykúzlite na venci nočnú oblohu, použite modro fialových farieb a nezabudnite na figúrky obľúbených hrdinov!

netradicni-dekorace   vanocni-dekorace-netradicni

Korpus na veniec má mnohostranné využitie

  • Korpus z prútia patrí jednoznačne medzi najlacnejšie varianty vianočného venca.
  • Prútie je ľahko údržbové a pri správnej starostlivosti vydrží aj niekoľko rokov.
  • Veniec môžete schovať a použiť ho nielen počas adventu!
  • Napríklad na jesenný veniec sa hodia prírodné materiály a zemité farby, náramne mu pristanú štýlové výrezy z preglejky.
  • Veľkonočný jarný veniec potom laďte skôr do veselých farieb, na dozdobenie môžete použiť aj maľované drevené vajíčka.

bily-prouteny-venec

Starostlivosť a údržba zimného venca

  • Venujte pozornosť použitým materiálom - voľte také produkty, ktoré sa pýšia trvanlivosťou.
  • Živé kvety odporúčame pravidelne osviežovať. Vždy volíme rastliny s dlhším kvetenstvom - chryzantémy, dula, rozchodník, kokarda, astry.
  • Vo chvíli, keď máme na venci prírodniny ako sú napríklad šišky, preglejkové výrezy, drevené či vlnené dekorácie, tak vianočnú dekoráciu umiestnime skôr do interiéru. V prípade navlhnutia šišiek či dreva sa mení ich tvar (šiška sa napríklad uzavrie).
  • V prípade využitia dužinatých plodov (bobule, šípky, jabĺčka) neodporúčame umiestnenie na mraze.

Ako uložiť vianočný veniec, aby nám vydržal čo najdlhšie

  1. Po sezóne z venca odstránime všetky dekorácie a doplnky. Živé dekorácie (bobule, jabĺčka aj sušené plody) vyhodíme.
  2. Korpus najlepšie mäkkou kefkou očistíme.
  3. Pred uložením sa presvedčíme, či je korpus dôkladne suchý.
  4. Zabalíme najlepšie do novinového papiera - ten totiž vsiakne aj prípadnú zvyšnú vlhkosť na rozdiel od mikroténového vrecka. Uložíme do drevenej debničky.
  5. Skladujeme na suchom mieste bez priameho slnečného svetla.

cisteni-vence   ulozeni-vence

Čo keď…

… si na výrobu venca z vŕbového prútia netrúfate sami? Prútené vence všetkých možných tvarov i farieb je možné jednoducho kúpiť na ČistéDrevo.sk. Vyberiete si len správnu veľkosť a farbu a môžete sa vrhnúť na samotné dekorovanie. Prípadne môžete zapojiť fantáziu a využiť ako korpus čokoľvek iné, napríklad drevenú podložku z kmeňa stromu. Na tú potom stačí naaranžovať svietnik so štyrmi sviečkami a ozdobiť. Tak smelo do toho!

Súvisiace články

Skráťte si čakanie na Ježiška s adventným vencom
5 originálnych tipov na ručne robené vianočné dekorácie
Pletenie košíkov z vŕbového prútia
Vyrábame guľu z prútia
Prútené dekorácie návod: Veľkonočný veniec
Jarný veniec krok za krokom (DIY)