AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako vyrezávať z a do dreva

ako-vyrezevat-z-a-do-dreva

Jeden z najpríjemnejších materiálov na svete, z ktorého je možné zároveň vyrobiť veľa výnimočne krásnych a hlavne užitočných vecí, je drevo. Práca s drevom je síce značne namáhavá, ale zároveň skvele relaxačná. Podľahnite podmanivému kúzlu vyrezávania z dreva. Návod nájdete v dnešnom článku.

Potrebné a kvalitné náradie je základ

Pokiaľ hladáte spôsoby, ako začať vyrezávať do dreva, tak sa najskôr musíte zamerať na náradie a hneď potom aj na vhodný priestor. Náčinie by malo byť dostatočne ostré a kvalitné. Pre začiatočníkov odporúčame zaobstarať si aspoň základný komplet rezbárskych dlát a dlátok, ale aj rezbársky nožík. Aj s menším množstvom pomôcok dokážete z dreva vykúzliť doslova malý zázrak. Pre jednoduché dlabanie pokojne stačia 4 základné dláta (väčšie polguľaté dláto na odstraňovanie väčších kúskov dreva, rovné dláto, malé polguľaté dláto na dokončovacie práce a tzv. kozia nôžka – hodí sa na detaily). S priestorom to často býva zložitejšie, ak ste vlastníkmi nejakej garáže alebo dielničky, tak to máte jednoduchšie, ale v samotnom byte sa rezbárska činnosť vykonáva bohužiaľ zle.

rezbarska-praca   rezbarske-nacinie   rezbarske-dlata

Čo môžete potrebovať?

  • Dláto
  • Nožík
  • Ceruzka na drevo
  • Šmirgľový papier (zrnitosť podriaďujte produktu)
  • Masívny kus dreva – odporúčame pre začiatočníkov začať s plochou doskou z mäkkého dreva, ideálna sa nám javí napríklad taká kuchynská doštička

Vhodný materiál je zásadný

Chcete na rozvinutie svojich kreatívnych zručností využiť vyrezávanie do dreva? Návod už ako tak poznáte, ale váháte nad výberom dreva? Väčšina rezbárov s obľubou odporúča drevo lipové. To je dokonale poddajné, zároveň dostatočne tvrdé. Do úvahy pripadá z listnatých drevín napríklad aj vŕba, javor alebo buk. Začiatočníci však pokojne môžu siahnuť po dostupnom smrekovom dreve, ktoré je cenovo najprijatelnejšie. Všeobecne platí, že sa lepšie pracuje s mäkšími typmi dreva.

breza   smrek   dub

Ako vyrezávať z dreva

Postup pri vyrezávaní z dreva nie je až taký zložitý, ako sa môže zdať. Najdôležitejšia je samotná príprava. Pozornosť by ste teda zo začiatku mali venovať najmä výberu dreva a vhodných pomôcok. Nepodceňujte ani samotný nápad a jeho celkovú predprípravu.

  • Na kus požadovaného dreva (napríklad klát alebo už vopred pripravený hranatý kus) odporúčame zo začiatku ceruzkou nakresliť obrysy požadovaného výrobku. Pokiaľ s vyrezávaním začínate alebo to chcete vyskúšať s deťmi, oplatí sa mať už pripravenú dosku zo suchého dreva (nezačínajte od klátika, ktorý nájdete v lese), do ktorej len vyrezávate najrôznejšie reliéfy, či akékoľvek iné obrazce. 
  • Väčším polguľatým dlátom odoberáme najväčšie kusy dreva a vytvárame tak hrubý náčrt nášho výrobku. 
  • Na dorovnávanie použijeme dláto rovné a “odsekáme” ním nerovnosti. 
  • Ak chcete vyrezať reliéf (napríklad na už hotový výrobok – lipovú doštičku, varešku alebo misku) tak si vystačíme s malým polguľatým dlátom alebo tzv. “koziou nôžkou” – tá sa hodí na tie najmenšie detaily. Vďaka nej môžeme do dreva dokonca doslova kresliť.
  • Následný výrobok by sa mal ešte opracovať a doladiť – na to vám skvele poslúži šmirgľový papier. Zrnitosť si volíte podľa požadovaného efektu. Na hrubšie brúsenie (napríklad misiek, lyžíc a korýtok) používame šmirgľový papier s nižšou zrnitosťou, Pokiaľ však vyhladzujeme reliéf alebo inú časť, ktorá si žiada jemnejšiu prácu, tak využijeme šmirgľový papier so zrnitosťou vyššou.

praca-s-drevom   praca-s-drevom   dlabanie-lyzice

Vyrezávanie z dreva motorovou pílou

Len tak pre zaujímavosť tu spomíname aj rezbárstvo určené už pre špecialistov. Majstri rezbári dokážu z obrovského kmeňa stromu vyrezať motorovou pílou nádherné sochy všetkých možných tvarov a veľkostí. Je skutočne obdivuhodné, aké krásne záležitosti pod rukami týchto umelcov vznikajú. Najčastejšie sa touto metódou opracováva naozaj veľký kus dreva. Vznikajú potom najrôznejšie masívne ozdobné lavice, kreslá či stoly a sochy väčších rozmerov.

pila   pila-rezba   vyrezavanie-pilou

Nápady na vyrezávanie z dreva

Vašej kreativite sa medze nekladú. Môžete si vytvoriť krásne dekoratívne svietniky. Na webe nájdete množstvo skvelých nápadov, ktoré určite radi využijete. Pomerne jednoduché je aj vyrezávanie priamočiarou pílou. Tou môžete vyrezať napríklad rôzne tvary (kolieska, srdiečka), na ktoré použijete metódu dlabania a nádherná dekorácia, alebo osobný darček pre vášho blízkeho je na svete. Okrem drevených dekorácií však môžete vyrezať aj praktické záležitosti ako sú napríklad misy, misky a lyžice. Keď získate potrebné skúsenosti, tak vašu domácnosť dokonale pozdvihnú napríklad drevený betlehem a nástenné hodiny. Možno sa vám to momentálne zdá nereálne, ale ako sa hovorí – s jedlom rastie chuť, takže po pár vydlabaných miskách a drobných dekoráciách začnete smelo pokukovať po niečom zložitejšom.

drevena-miska-dlabana   pracovanie-s-drevom   rezbarstvo

Vyrezávanie z preglejky

Drevenú preglejku považujeme za vhodnú alternatívu a ideálne riešenie, ak by ste radi tvorili s prírodným materiálom, ale na masívne drevo si netrúfate. Kreatívni jedinci sa na tvoreniu v tomto duchu doslova vybláznia. Pod rukami vám budú prekvitať samé skvosty. Môžete sa vrhnúť na  krásne závesné obrazy, ktoré teraz čoraz častejšie vidíte v umeleckých galériách. Rovnako dobre ale môžete vyrezať drevené rámiky, krabičky, podložky alebo napríklad vizitky. Povrchová úprava tiež nie je ťažká, na dekorácie výborne poslúži kvalitné štetce, akrylové farby, bezfarebný lak a šmirgľový papier s čo najväčšou zrnitosťou (ľahko ním prebrúsite “drevený chĺpok, ktorý po natretí môže vyliezť na povrch). 

halloween   jezko-preglejka   preglejka-na-stenu

Do preglejky sa dá rezať mnohými spôsobmi. Najlacnejším variantom sú samozrejme ručné pílky všetkých možných veľkostí. Vášnivých “vyrezávačov” však doslova nadchne elektrický variant klasickej lupienkovej pílky. Jej cena tú ručnú niekoľkokrát prevyšuje, ale preglejkové výrezy budú potom dokonale presné a hlavne vy sa nemusíte toľko namáhať. 

Vianoce sa rýchlo blížia a váš pôvodný plán bol, že svojim najbližším dáte nejaké ručne vyrobené darčeky voňajúce po dreve – možno ste ale zistili, že vám to manuálne zas až toľko nejde alebo vás to vôbec nebaví. Nemusíte hneď hádzať flintu do raže, kreativitu a nápad môžete napríklad využiť na drevené výrobky, ktoré môžete ozvláštniť gravírovaním alebo na nich použiť UV tlač. Výsledok bude zaujímavý a rovnako osobný ako ručne vyrezávaný darček. V našej ponuke máme veľkú hromadu laserovo vyrezávaných dekorácií, od vešiakov na medaily pre športovcov, cez vianočné dekorácie, až po fotorámiky na mieru.

dreveny-obraz   blok-z-dreva   krabicka-uv