AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Starobylé vianočné tradície a zvyky

krajanie-jablcka

Vianoce bezpochyby patria k najväčším kresťanským a občianskym sviatkom. Slavia sa už od 7. storočia a ich kúzlo je často opradené mágiou, rodinnými tradíciami i starobylými zvykmi. Poďme si niektoré z nich pripomenúť, pretože hoci si veľa ľudí myslí opak, tak o skutočnom pôvode Vianoc toho vieme naozaj málo.

Prečo nesmie počas Adventu chýbať vianočná dekorácia?

Aj keď sa môžu Vianoce vysvetľovať akokoľvek, tak ich dominantnou úlohou bolo zahnať zlú náladu plížiacu sa pomaly do domovov ľudí s príchodom zimy, tmavých večerov aj nedostatku jedla. Kresťanské obyčaje plynule nadväzovali na pohanské slávenie slnovratu a teda prastaré kúzelné rituály plodnosti a hojnosti. Prírodné materiály, tlmené svetlo sviečok a dekorácie navodzujú pozitívne emócie, ktoré boli v neľahkých dobách veľmi dôležité. Pokiaľ navyše zvolíte tie s nostalgickým nábojom, tak si môžete byť istí, že vaše telo bude vyplavovať oveľa viac hormónu šťastia, ktorý doslova zaplní celý priestor.

veniec-ihlicie   siska-v-zime   vianocny-stromcek-v-kybliku

Aké dekorácie nesmeli v domácnostiach chýbať?

Moderné vianočné dekorácie sa opäť vracajú k tradíciám a zvykom našich babičiek. Ostatne tradície a rodinné hodnoty boli tento rok hlavným námetom najväčšieho vianočného veľtrhu Spirit of Christmas Fair v Londýne. Zásadným dizajnovým prvkom festivalu bolo drevo a tradičný aranžmán. Chcete tento trend aplikovať na slovenské prostredie? Nikdy nešliapnete vedľa, ak zvolíte slamené ozdoby, orechy (nechajte ale ich prirodzený vzhľad a ničím ich nefarbite), sušené plátky citrusov, drevenú vianočnú výzdobu, či stále obľúbenejšie rustikálne drevené vianočné svietniky.

vianocny-kvetinac-s-ozdobami

Adventný veniec s magickou symbolikou

Kruhovitý tvar venca má výraznú mytológiu. Kruh značí nekonečno, koniec, ale aj nový začiatok. Sviečky, zelené vetvy aj kruh používali staré národy ešte v dobe predkresťanskej. Ich pohanské slávnosti však v mnohom zapríčinili vznik kresťanských sviatkov. Na jednu stranu sa kresťanské sviatky inšpirovali a nadviazali na pohanské oslavy úrody a slnovratu. Na druhej strane bolo treba keltské a germánské zvyky v istom zmysle odstrániť. Dnes sa zelených vetvičiek nemusíte zas až tak striktne držať, ale od prírodných materiálov sa odporúčame neodkloniť. Prútené adventné vence vnesú do domova osobitý ráz, adventný veniec z dreva si zase skvele notuje s moderným štýlom tohtoročného udržateľného trendu.

veniec-ihlicie-priprava   veniec-ihlicie-tvorenie

Slávnostné stolovanie v duchu starodávnych zvyklostí

Dokonalé moderné servírovanie vytvoríte ľahko pomocou minimalistického škandinávskeho štýlu, ktorý je inšpirovaný severskou mytológiou. Pokiaľ sa chcete držať slovenských tradícií, tak odporúčame na stôl dať vianočné dekorácie z prútia, orechy, jablka a sušené ovocie. Sviečky sa tradične používali fialové, môžete sa však držať tohtoročného trendu a použiť sviečky biele. Nie je nezvyčajné, že naši predkovia používali sviece z včelieho vosku. Stolovanie na Štedrý deň bolo predtým doslova posvätné a dodržiavalo sa hneď niekoľko pravidiel.

  • Počet chodov – tradične ich bývalo na stole 12 ako Apoštolov, niekedy sa ale uvádza aj číslo 9.
  • Nesmelo sa vstávať od stola – gazdiná mala mať všetko pripravené a všetky chody by mali byť na stole.
  • Prestieralo sa pre jedného človeka navyše – domácnosti to malo priniesť šťastie.
  • Sekera pod stolom – ak by ste na ňu zľahka došliapli, tak vyriešite prípadné zdravotné problémy s nohami.

vianocne-stolovanie-skromne   vianocne-stolovane-s-rodinou

Tradície a zvyky staré stovky rokov

Dnes veľa tradícií zdomácnelo a berieme ich skôr ako príjemné oživenie večera. Naši predkovia ale Vianociam pripisovali magickú moc a vianočné čarovanie, predvídanie budúcnosti aj privolávanie mŕtvých pre nich malo veľký význam.

vianocka-z-bielej-muky

Aké tradície boli najpoužívanejšie?

  • Zlaté prasiatko – Pokiaľ sa celý deň budete postiť, tak sa údajne s prvou hviezdou na nebi objaví aj zlaté prasiatko, ktoré vám prinesie šťastie po celý rok. 
  • Tajomné adventné veštenie budúcnosti – So Štedrým dňom sa spája mnoho magických obradov a čarovania. Náväznosť na pohanské oslavy a slnovrat isto nie je náhodná. Postupne sa z čarovania týkajúceho sa úrody začali zaujímať aj o budúcnosť vztahovú. Nevydaté dievčatá o štedrovečernej polnoci chodili na hladinu vodnej plochy sledovať svoju budúcnosť. Tá sa veštila aj pri liatí olova. V mnohých domácnostiach sa verilo, že na štedrý deň je hranica medzi svetom živých a mŕtvych oveľa tenšia a mihotavé svetlo sviečok udržovalo brány otvorené. 
  • Koleda – Najväčší rozmach chodenia po domácnostiach a spievania tematických piesní bol najmä v období baroka. 
  • Obdarovávanie – Aj keď naši predkovia nezažili tahé hromadné nakupovanie darčekov, tak napriek tomu na Štedrý deň niekoho s láskou museli obdarovať, aby bola budúci rok bohatá úroda.
  • Pohostenie – Slávnostne prestretá tabuľa nesmela chýbať a pri stole sa schádzala široká rodina.
  • Krájanie jabĺčka – Obľúbený zvyk, ktorý sa dodržuje dodnes. Ak po rozkrojení jabĺčka zbadáte peknú hviezdičku, tak budete celý rok zdraví. 
  • Spev a stretávanie susedov – Častým adventným zvykom bolo stretnutie susedov. Staršie ženy šili a varili, mladšie ženy s chlapcami spievali. 
  • Adventný čas si zaslúžil svojbytné zdobenie – Tajomné svetlo sviece nielen že vie predvídať budúcnosť, ale otvára brány mŕtvym príbuzným. Najrôznejšie magické predmety domov ochraňovali (anjel, imelo) alebo mali dôležitú symbolickú funkciu (zelené vetvy, kruh, jablka), či sa jednalo o dekorácie v sakrálnom duchu (betlehem, vianočná hviezda, kometa, či fialová farba).

olovo   jablcka-v-osatke   pernicky-zdobene

Kde sa vzal vianočný stromček?

Pôvod vianočného stromčeka je dodnes opradený tajomstvom. Zelené vetvičky symbolizujúce najmä hojnosť môžeme v nevľúdnych časoch stredoeurópskej zimy považovať za isté povzbudenie. Spočiatku sa používali na už spomínané vence. Kto sa ale nespokojil s vetvami a vzal rovno celý strom? To sa zrejme nikdy nedozvieme. V Nemecku sa drevený vianočný stromček väčšinou vyrezával z dosky alebo kartónu. Táto obdoba však nebola príliš obľúbená a tak sa postupne uchytil živý stromček. Zdobenie vianočného stromčeka sa rozvinulo najmä v 19. storočí v príbytkoch bohatých mešťanov. Neskôr sa táto zvyklosť rozšírila aj ďalej. Aby stromček nezaberal miesto, často visel zo stropu, niekedy dokonca špičkou dole. A čo okrem drevených vianočných ozdôb na stromček nesmelo na vetvách chýbať?

stromcek-z-dreva

  • Prútené vianočné ozdoby
  • Jabĺčka
  • Sušené ovocie
  • Orechy
  • Zdobené vianočné pečivo
  • Sviečky
  • Vianočná kométa

Dnes ľudia na tradície veľmi nemyslia a Vianoce sa trávia skôr v konzumnom duchu. Poslednou dobou ale zaznamenávame príjemný obrat a prím hrá najmä udržateľnosť, prírodniny, jemné farby prírodných tónov a vianočné dekorácie z dreva. Hitom tohtoročných Vianoc sú drevené, prútené či slamené dekorácie v kombinácii s bielou a zelenou farbou. Výzdobu stromčeka teda ponechajte vo veľmi jednoduchom dizajne – bohato budú stačiť finančne nenáročné vianočné ozdoby z preglejky, úsporné LED svetielka a bielou polevou bohato zdobené medovníčky. Uvidíte, ako vás taký stromček očarí svojím jedinečným duchom.

vianocny-stromcek-bielo-dreveny   vianocny-stromcek-zdobenie

Predvianočné trhy vedia rozohnať akékoľvek chmury

S adventom úzko súvisia aj obľúbené vianočné trhy. Kedysi sa na nich predávali najmä potreby pre domácnosť, prípadne nejaké atraktívne a nezvyčajné pokrmy, či postavičky Mikuláša z rožkového cesta. Dnes sa trhy snažia držať tradícií a zvykov a okrem ukážok poctivého remesla a vianočných drevených betlehemov tak nájdete aj nepreberné množstvo ručne vyrábaných výrobkov a štýlových dekorácií. Pokiaľ chcete ladiť tohtoročnú vianočnú výzdobu v duchu slovenských zvykov a tradícií, tak vás určite oslní ponuka prútených vianočných dekorácií alebo dekorácie zo slamy a dreva.

Rozprávkové Vianoce vytvoríte doma ľahko a len s minimom. Stačí tento rok zvolniť, viac chodiť do lesa a stretávať sa s priateľmi. Vykúzlite tak podmanivú atmosféru, ktorá bude voňať po starých časoch!