AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Prepadnite kúzlu netradičného štedrovečerného stolovania v udržateľnom štýle

udrzatelne-stolovanie-na-vianoce

Slávnostne prestretý stôl nesmie na Štedrý deň chýbať. Pre inšpiráciu tento rok nemusíte chodiť ďaleko. Stačí vám prechádzka po lese a tipy z nášho článku. Dajte vale gýčovitým ozdobám a umelému lesku, oveľa lepšie vám poslúžia prírodniny a nekrikľavé farby v umiernenom duchu minimalistickej udržateľnosti.

Ako pripraviť dokonalú štedrovečernú večeru?

Na najslávnostnejšiu chvíľu v roku by ste sa mali dôkladne pripraviť. Celkový dojem nespraví len dobré jedlo a vianočné dekorácie – ide najmä o výnimočnú atmosféru. Tradície dokážu skvele podporiť ten správny okamih. Držte sa troch najzákladnejších pravidiel a večeru zvládnete na jednotu!

  • Vhodné vianočné dekorácie
  • Slávnostne prestretý stôl
  • Tradícia spojená s chutným jedlom

udrzatelne-stolovanie-sviatocne   udrzatelne-stolovanie-pre-dvoch

Vianočná výzdoba v tradičnejšom duchu

Vymeňte tento rok gýčovitosť plastových ozdôb a lesk baliaceho papiera za niečo menej honosného, ale oveľa štýlovejšieho. Londýnsky festival Spirit of Christmas Fair, ktorý určuje trendy v oblasti Vianoc, tento rok hovorí jasne. Úplným hitom sú drevené doplnky, sušené ovocie, prírodniny, biela farba a množstvo zelene. Rovnako sa nemusíte báť vytiahnuť starý porcelánový riad po babičke a zmeniť ho za svoj luxusný moderný riad. Nostalgické tradície našich babičiek tento rok hrajú prím. V kombinácii s neutrálnymi farbami navyše osobitý riad skvele vynikne.

udrzitelne-stolovanie-romantika   jablka-a-orechy

Čo by nemalo na vianočnom stole chýbať?

udrzatelne-stolovanie-skromne   udrzatelne-stolovanie-svietnik

Drevené kuchynské potreby v harmónii s prírodou

Máte radi niečo nové, ale tiež sa na Vianoce nechcete vzdať tradičnej atmosféry? Kuchynské potreby z dreva sú nevšedným nápadom, ale zároveň tým podporíte starobylý zvyk. Prv na kuchynskom stole nesmelo drevo chýbať. Ľudia si vážili jeho životodarnú moc a drevené misky alebo podnos neboli ničím výnimočným. Rustikálne stolovanie, ladiace aj k modernému štýlu inšpirovanému severom, podporíte napríklad drevenou táckou vyrezanou z kmeňa stromu.

udrzatelne-kuchynske-potreby

Nepodceňte slávnostné servírovanie

Dôležitým prvkom je okrem výzdoby aj istá estetika. Tá dodá stolu punc jedinečného okamihu. Kedy inokedy než na Vianoce urobiť zo stolovania doslova umelecký skost? Pri výbere dekorácií dbáme na to, aby neboli nijako robustné a nevadili nám pri výhľade na ostatných účastníkov večere. Vianočné aranžmány podporíte udržateľnými prírodninami v zemitom duchu. S farbami to tiež nijako nepreháňajte. Tento rok si bohato vystačíte s bielou farbou a dreveným podkladom. Pokiaľ nechcete podľahnúť módnym trendom a páčia sa vám Vianoce viac farebnejšie, tak farbu stačí dodať iba prvkovo (napríklad farebnými sviečkami vo vianočnom venci alebo farebným čerstvým kvetom).

udrzatelne-stolovanie

Čím ešte podporiť obradný ráz?

  • Pokrmy podávame z pravej strany
  • Dodržujeme správne rozloženie jedla na tanieri
  • Volíme primerané farby, aby stôl nepôsobil chaoticky
  • Nedopustíme, aby na stole chýbala voda
  • Usporiadame príbory podľa etikety
  • Nezabúdame na obrúsky

Zaujímavosti zo sveta

Podobne ako v našej krajine sa aj na celom svete prelínajú pohanské prvky (oslava zimného slnovratu) s tými kresťanskými (narodenie Ježiša Krista). Každá krajina má však svoje vlastné tradície, ktoré nie sú zas až také známe. Poďme sa na niektoré z nich pozrieť.

udrzatelne-stolovanie-rustikalne

  • V Bulharsku posúvajú tradičné minimalistické stolovanie úplne na inú úroveň. Nie je nezvyčajné, že rodiny stolujú na zemi na slame, na ktorej je položený obrus – tým si pripomínajú narodenie Ježiša Krista.
  • V Austrálii si na honosné stolovanie a večeru s niekoľkými chodmi nepotrpia. Výzdobu však majú pomerne originálnu. Svoj dom si zdobia vianočnými pohľadnicami od priateľov a rodiny. 
  • Na Ukrajine nájdete na vianočnom stromčeku pavučiny alebo dokonca aj pavúka. Trocha strašidelné, že? Ukrajinci ale veria, že ak ráno nájdu na stromčeku pavučinu, prinesie im to šťastie. 
  • V Litve prebiehajú Vianoce v duchu sprievodu v maskách. Na slávnostnú večeru si veľmi nepotrpia, dávajú totiž prednosť zabíjačke. 
  • V Lotyšsku po večeri chodia koledníci v prestrojení, ktorí za sebou nechávajú vliecť kládu. Tá vraj z každého stavenia odnesie starosti aj trápenie. Na konci večera sa klada rituálne spáli na popol. 
  • V Taliansku ľudia nesadnú k stolu ako u nás, ale vo veľkom osvetlenom sprievode sa chystajú na polnočnú omšu. Stoly sa ale pod dobrým jedlom prehýbajú počas celých vianočných sviatkov – hovoria tomu biely týždeň a väčšinu času ho prežívajú na zasnežených horách. Zrejme vás neprekvapí, že na stole okrem iného nechýbajú špagety s darmi mora. 
  • Argentíncom nesmie na slávnostnom stole chýbať pečienka z páva. Jeho perie potom tvorí základný prvok vianočnej výzdoby.

slavnostne-stolovanie-detail   slavnostne-stolovanie-pohare

Nech sa nakoniec Vianoce rozhodnete stráviť akokoľvek, myslite najmä na rodinu a pohodu. To je na týchto sviatkoch najdôležitejšie!