AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Chcete na Vianoce darovať niečo osobné? Jednoduché ručné výrobky z dreva sú skvelou voľbou!

nahledovy-vanoce (2)

Tie najkrajšie darčeky sú tie s láskou ručne robené. Súhlasíte? Navyše týmto osobným darčekom značne šetríte peňaženku a tiež vytvoríte darček aj na poslednú chvíľu. Ručne vyrobené drevené darčeky majú svoje kúzlo a osobný dotyk, ktorý ich robí zvláštnymi a nezabudnuteľnými. A čo by mohlo byť lepšie ako odovzdať niekomu kus svojho srdca a času práve v období Vianoc?

Dochádzajú vám už vianočné nápady? Z dreva môžete vykúzliť veľa nevšedných výrobkov, ktoré budú voňať po lese, ohromia však aj osobnou atmosférou ručnej výroby. V tomto článku nájdete naozaj jednoduché návody na výrobky z dreva, ktoré môžete pokojne použiť ako jedinečný vianočný darček.

Obsah

Ako vyrobiť drevené vianočné prianie

S láskou vytvorené prianie urobí radosť hlavne členom rodiny. Vrelo odporúčame si k tvoreniu prizvať deti, ktoré ľahko vyrobia osobný darček za pár korún.

Čo budeme potrebovať

  • Drevenú preglejku
  • Letovačku/čierny permanentný fix alebo akrylové farby so štetcom
  • Malá smreková vetvička
  • Ručná pílka (alebo ak máte možnosť si niekde požičať elektrický variant lupienkovej pílky, tak to budete mať jednoduchšie)
  • Lykový, jutový alebo obyčajnú povrázok v prírodnej farbe
  • Ceruzka a pravítko

Postup

  1. Vezmeme si bukovú alebo topoľovú preglejku (kúpite na špecializovaných e-shopoch, v hobby markete alebo obchode s drevom) a nakreslíme požadovaný tvar ceruzkou. Ideálny je obdĺžnik a štvorec, iný tvar bude ručnou pílkou zložitejšie uskutočniteľný. 
  2. Teraz na rad prichádza naša sila. Pomocou ručnej pílky alebo elektrickej lupienkovej pílky vyrežeme podľa predlohy požadovaný tvar. Pokiaľ si na samotný výrez netrúfame, tak vianočné prianie môžeme nechať vygravírovať laserom. My vám na e-shope ČistéDrevo.sk radi vyjdeme v ústrety. (Navyše u nás nájdete už hotové krásne jednoduché vianočné priania v prírodnom prevedení.)
  3. Odkaz na drevo vypálime pomocou ručnej letovačky (možno zakúpiť v hobby marketoch, papiernictve aj v supermarketoch) alebo si od našich odborníkov necháme vypáliť písmo laserom. 
  4. Tu už na rad prichádza naša kreativita a fantázia. Na prianie môžeme pokojne maľovať akrylovými farbami – odporúčame napríklad ako originálny darček pre starých rodičov od vnúčat. Maľba na drevo vykazuje isté pravidlá, ale pre tvorenie s deťmi je perfektná. 
  5. Dnes toľko obľúbený škandinávsky štýl hravo zvládneme len s nápisom a previazaním priania prírodnou stužkou, ku ktorej priviažeme smrekovú vetvičku.

vanocni-prani-stromecek      

Svietnik pre začiatočníkov zvládne každý

Tiež zastávate názor, že najkrajší darček je ten ručne vyrobený? S tým rozhodne musíme súhlasiť! Svietnik nielen že dokonale splní svoj dekoračný účel, ale obzvlášť na Vianoce obdarovaný ocení jeho hrejivosť a vôňu dreva.

svietnik-z-kmena

Čo budeme potrebovať

  • Drevený širší blok dreva alebo kúsok kmeňa (napríklad z brezy)
  • Vŕtačku
  • Vhodne zvolený vrták (volíme podľa priemeru sviečky)
  • Brúsku, brúsny papier
  • Ceruzku
  • Pílku

svietnik-z-kmena-vyroba   svietnik-z-kmena-postup   svietnik-z-kmena-diy

Postup

  1. Z dreveného hranola vyrežeme diel, ktorý nám bude stačiť na požadovaný počet sviečok (môžete napríklad vyrezať iba jednoduchý štvorček na jednu čajovú sviečku). Odporúčame na hranol len pre oko priložiť sviečky, aby sme svietnik nemali príliš dlhý alebo krátky. . 

Náš tajný tip: Máte radi – rovnako ako my – rustikálny štýl v tradičnom duchu? Materiál na svietnik si pokojne prineste z prechádzky po lese. Stačí silnejšia rovná vetva stromu, pekne vyzerá breza alebo vetvy ihličnanov s drsnejšou kôrou. My sme napríklad použili vetvy slivky, ktoré by išli inak na podpal. 

  1. Požadovaný tvar hladko vybrúsime brúsnym papierom (pokiaľ použijeme masívny kus s kôrou, tak tento krok môžete preskočiť).
  2. Ceruzkou si nakreslíme výrezy pre požadovanú veľkosť sviečky. V tomto bode sa musíme dobre rozmyslieť, na akú sviečku bude svietnik uspôsobený (čajová, úzka dlhá sviečka, adventná silnejšia sviečka…).
  3. Podľa priemeru sviečky vyberieme priemer vrtáka. Vrtákom vyrežeme hluchú dieru. 
  4. Otvor na sviečku by ma byť nepatrne väčší, aby doň sviečka dobre pasovala. Hĺbka otvoru na čajovú sviečku by mala byť zhodná s jej výškou (cca 1,5 cm).
  5. Následný výrobok môžeme v prípade záujmu natrieť akrylovou farbou vhodnou na drevo alebo akokoľvek inak ozdobiť. Opäť vám tento bod odpadne, ak použijete ako my vetvu zo stromu.

Výrobu svietnika ste mali v pláne, ale osud tomu chcel inak a vy jeho výrobu už nestihnete? Na našom webe ČiskéDrevo.sk nájdete krásne drevené svietniky a to buď v hladkom dizajne (ten odporúčame napríklad na metódu decoupage a tým pádom môžete svojim spôsobom priložiť ruku k dielu) alebo v prírodnom variante s kôrou.

svietnik-z-kmena-v-zahrade

Praktická polica v škandinávskom dizajne

Pokiaľ staviame z dreva, tak je najdôležitejšia najmä naša presnosť. Nie je nič horšie, ako si poličku navŕtať krivo. Polica z drevených debničiek, nielen že skvele vyzerá a dodá domovu útulný a vzdušný nádych, ale taktiež budete nadšení z jednoduchej výroby.

 debnickove-policky

Čo budeme potrebovať

Postup

  1. Drevenú debničku skontrolujeme a prípadne dobrúsime k dokonalosti. 
  2. Do každého rohu debničky navŕtame vŕtačkou dierku. V tomto prípade záleží na preferenciách – ak potrebujeme väčšiu nosnosť police, tak odporúčame pripevniť policu vo všetkých štyroch rohoch. 
  3. Priložíme na stenu, kam chceme poličku umiestniť. 
  4. Pomocou vodováhy policu zarovnáme do polohy, kedy bude bublina vo vodováhe presne medzi dvoma ryskami (oceníme isto pomocné ruky aspoň na pridržanie).
  5. Ceruzkou urobíme na stenu bodku, kde budeme vŕtať. 
  6. Debničku privŕtame v miestach, ktoré sme si vyznačili ceruzkou. My sme zvolili hmoždinku so skrutkou o veľkosti 8 mm, ktorá bezpečne unesie debničku aj zopár kníh, dekorácií alebo napríklad kvetináč.
  7. Debničiek pokojne môžeme použiť viac a vytvoríme tak celú stenu, ktorá bude vzdušná a interiéru veľmi pristane.

Ako vyrobiť drevenú debničku

Pokiaľ máte priestor, vyskúšajte si aj samotnú výrobu debničky z dreva.

Kreatívny jedinci sa nemusia uspokojiť s prírodným výzorom týchto moderných poličiek. V tomto prípade odporúčame opálenú verziu, poprípade dekoratívnu, alebo si môžeme nechať vypáliť nejaký vzor, alebo ich natrieť vhodnou farbou (najlepšie vám poradia v hobby marketoch – s akrylovou farbou na drevo nikdy nešliapnete vedľa), či použiť metódu decoupage.

debnicka-na-stene-detail

Čo keď…

… ste fanúšikmi dreva a krásnych výrobkov z neho, ale na ručné práce si veľmi netrúfate? Nie je nič jednoduchšie, ako navštíviť náš web ČisteDrevo.sk a vybrať dokonalý darček pre vašich najbližších.