AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Fínska svieca alebo švédsky oheň umožní opekanie aj v zime

finska-svieca-foto

Čo tu pre vás máme

Švédsky oheň je tiež známy ako indiánska pochodeň, kanadsky oheň alebo fínska svieca, tzv. Jätkänkynttilä. V preklade toto slovo znamená doslova “chlapská svieca” a jedná sa vlastne o klát dreva, ktorý svojou skladbou umožňuje tzv. komínové horenie. Otvory v dreve zapríčiňujú nasávanie vzduchu a výrazný ťah umožňuje horenie iba vo vnútri kláta. Vďaka tomu horí drevo oveľa ekonomickejšie a hravo si na ňom zohrejeme napríklad jedlo alebo opečieme špekáčiky. Obyčajnú panvicu stačí položiť na horiaci klát a jedlo takto v divočine bude chutiť úplne dokonale.

finska-svieca-detail   finska-svieca-panev

Hoci bol predtým dôležitou pomôckou v tvrdých prírodných podmienkach, aj dnes má svoje výrazné využitie. Taký oheň zapálite jednoducho kdekoľvek, nemusíte zakladať ohnisko a pri chladnejších večeroch je horiace poleno ideálnym a najmä prirodzeným zdrojom tepla a svetla. Pokiaľ ho použijete na varenie a ohrievanie jedla, tak pokrm následne dajte do drevenej misky. Drevo drží teplo oveľa dlhšie ako napríklad porcelán či iný “chladnejší” materiál.

Odkiaľ vietor veje

Údajne pochádza až z ďalekého a zasneženého Laponska, kde si ľudia v tuhej zime museli vedieť poradiť. Jednalo sa najmä o trik lesných robotníkov, ktorí potrebovali oheň na prípravu jedla v odľahlej divočine, ale nebol priestor ani čas na založenie klasického ohniska. Pokrm potom jedli buď priamo z panvice, použili vidlice na opekanie alebo si ohriate jedlo naložili do drevených misiek. Poleno jednoducho dohorelo a rozpadlo sa na uhlíky, o dôkladnejšie uhasenie sa potom postaral okolitý sneh.

laponsko   sob-a-sane

Ako zapáliť švédsky oheň

Pokiaľ sa fínsku sviecu rozhodnete kúpiť, v jej otvore už nájdete sírny knôt, ktorý zapálite. Čím menší je v polene otvor, tým horšie je možné drevo podpáliť. Pomôcť vám v tomto prípade môžu napríklad rôzne podpalače. Východiskom sa však môžu stať aj prírodné produkty – na rozhorenie sa hodia napríklad piliny, suchá kôra zo stromov, triesky, slama a šišky. Plody lesa využijete aj vo chvíli, keď sa rozhodnete produkt vyrobiť sami. Do otvoru ľahko vložíte horľaviny a zapálite.

Ako vyrobiť fínsku sviecu svojpomocne

Švédsky oheň je čoraz viac populárnejší na záhradných párty, obzvlášť v chladnejších mesiacoch. Využijú ho ale aj chalupári a milovníci večerného opekania v prírode. Môže sa stať, že idete na chatu a fínsku sviecu nestihnete kúpiť. V tom prípade pre vás máme veľmi jednoduchý DIY návod na výrobu vlastného švédského ohňa.

Návodov na výrobu existuje hneď niekoľko. Pokiaľ viete so sekerou, stačí vlastne klát rozštiepať na 6 menších polienok a zviazať ich dohromady – do otvoru potom uložiť kôru, kúsky dreva alebo slamu a zapáliť, ako je popísané vyššie.

finska-svieca-horenie

Podobne ľahký je aj návod s motorovou pílou. Klát dreva rozrežeme krížom (zhruba do 3/4  jeho výšky), do vzniknutého otvoru opäť dáme horľaviny a zapálime. 

finska-svieca-vyroba   finske-sviece

My sme pre vás vybrali postup, ktorý sa nám javí ako najjednoduchší a ten menej náročný, teda jeho výrobu zvládne hravo každý.

Čo budeme potrebovať

  • Klát smolnatého dreva (nemalo by byť veľmi dlhé)
  • Vŕtačku s dlhým vrtákom
  • Sirný knôt, prípadne kúsky smoly a kôry, triesky či akýkoľvek iný prírodný materiál na podpaľ

finska-svieca-plamen

Postup

  • Vyberieme vhodný klát. Záleží čisto na našich preferenciách. Smrek sa ľahšie rozhorí a je dostatočne smolnatý, dub zase horí dlho. Keď vyberiete klát s kôrou, tak kým sviecu použijete môže vám nejaký čas slúžiť aj ako rustikálna dekorácia
  • Poleno by namalo byť príliš dlhé. Prečo? Po prvé by sa do neho zle vŕtalo a príliš dlhé kúsky po čase v polovici prehoria a zvyšok sa zrúti – ak teda na kláte chceme variť, tak táto situácia pre nás nie je ideálna. 
  • Vezmeme si klát, ktorý prevŕtame zhora vŕtačkou. Prevŕtame ho skoro, ale nie úplne (!) naskrz.
  • Následne ho prevŕtame aj z boku a vznikne nám tak vo vnútri prieduch.
  • Do otvoru vložíme sirný knôt požadovanej dĺžky (určíme podľa veľkosti dreva).
  • Do dreva tiež môžeme vložiť prírodné produkty horľavého charakteru (smolu, triesky, kôru, kúsky dreva).

Teraz už máme švédsky oheň hotový. Ak máme vhodný materiál, tak si svieci urobme pokojne viac. Počas zimných večerov sa nám budú určite hodiť a napríklad na záhrade sú aj vhodnou dekoráciou v čisto prírodnom duchu.

finska-svieca-na-zahrade   finska-svieca-v-ruke