AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

4 tipy na nezabudnuteľného Silvestra s priateľmi

silvester-s-priatelmi

Každý si silvestrovskú zábavu zrejme predstavuje inak, jedno je ale isté – nudiť by ste sa rozhodne nemali! My vám ukážeme, ako sa dokonale pripraviť na príchod Nového roka a s priateľmi si užiť pohodový večer plný zábavy. Pripravte silvestrovskú párty štýlovo!

Ako sa pripraviť na Silvestra? Hlavná téma – udržateľnosť

Párty bude o to dokonalejšia, pokiaľ budete mať pripravenú nejakú príhodnú tému, ktorá sa odrazí v dekoráciách, servírovaní, pohostení, ale aj v celkovom štýle zábavy. My odporúčame večierok viesť v prírodnom duchu a oslniť nevšedným servírovaním, ktoré bude navyše nenáročné na údržbu. Preč sú už plastové poháriky, vsaďte na drevený riad a dekorácie za pár korún, ktoré si prinesiete napríklad zo spoločnej prechádzky lesom.

silvester-na-horach

Originálne servírovanie v duchu prírody

Porcelánový set po babičke nechajte v skrini, oveľa lepšie zužitkujete riad, ktorý sa len tak ľahko nerozbije. Klasické servírovanie na drevenom korýtku, v drevenej miske alebo na servírovacej doštičke posuniete na celkom inú úroveň. Korýtko vyberiete vo veľkosti, ktorá vám najviac vyhovuje a hneď môžete servírovať bez nejakého prílišného zdobenia. V jednoduchosti je krása.

servirovanie-dreveny-tanier   kuksa-z-dreva

Skvelým tipom je aj drevená podložka (plátok) z kmeňa stromu. Rustikálny výzor nielenže podporí tú správnu atmosféru, ale pochutiny z dreva budú hneď inak chutiť. Máme to osobne overené!

servirovanie-na-dreve   servirovanie-chleba-s-pomazankou   servirovanie-drevena-podlozka

Čo ešte sa vám u prírodného prestierania môže hodiť?

  • Servírovacia tácka – v duchu udržateľnej témy vašej párty využite drevený alebo prútený výzor. 
  • Servírovacie taniere – vďaka drevenému riadu na kamarátov samozrejme omamne zapôsobíte, ale vedeli ste napríklad, že na dreve vydržia pokrmy oveľa dlhšie teplé?
  • Servírovacie misy z dreveného masívu sú aj pútavou dekoráciou.
  • Doštička na syr, bambusový set na syry alebo oddelený servírovací podnos vytvára hravý podklad pre vaše gurmánske kreácie. 
  • Súprava na víno nesmie na stole chýbať!
  • Sviečky budú už len pomyselnou čerešničkou na torte.

servirovanie-pruteny-kosik   servirovanie-romanticke   servirovanie-polievka

Riešite podobne ako my problém s poznávaním vlastného pohára v priebehu večera? Môžete využiť hneď niekoľko vychytávok. Na pohároch sa dobre vynímajú napríklad rôzne farebné koráliky, rozlišovače na poháre a pod. Pokiaľ ale chcete udržať na stole aspoň základný poriadok, tak siahnite po drevených podložkách. Môžete si totiž vybrať hneď z niekoľkých dizajnov, každý bude mať ten svoj a navyše udržíte stôl čistý.

Zábava pre každého

Bez zábavných aktivít si posedenie s priateľmi ani nevieme predstaviť. Aké sú najobľúbenejšie párty hry?

  • Drevená veža jenga – hra plná napätia preverí vašu zručnosť a sústredenie.
  • Activity na všetky možné spôsoby budú zdrojom zábavy, kde smiech nebude mať konca. 
  • Karty, kocky alebo piškôrky sú klasikou, ktorá asi nikdy nezostarne.
  • Twister – rozbehnite to v hravom štýle.
  • Hádaj, kto som – variant, pri ktorom nepotrebujete nič viac, ako ceruzku, papier a dobrú náladu.

zima-na-horach   pripitok-v-zime

Vo svite ohňa…

K oslavám príchodu Nového roka neodmysliteľne patrí oheň, svetlo a príjemne sálajúce teplo. Už ste počuli o švédskom ohni? Jätkänkynttilä (ako znie jeho pôvodný názov) pochádza až z ďalekého Laponska. Ide vlastne u upravený kus dreva, ktorý poskytuje ekonomicky výhodné horenie vďaka tzv. komínovému efektu. Fínska svieca umožní radovať sa zo zapáleného ohňa aj na miestach, kde nie je možné oheň založiť. Dokonca si na ňom môžete opiecť špekáčik. Nehovoriac o tom, ako sa vám jej teplo bude v chladnom silvestrovskom večeri hodiť pri pozorovaní ohňostroja.

opekanie-v-zime-vonku

Romantickú atmosféru ale hravo vytvoríte aj za pomoci sviečok či drevených lampášov na sviečku. Ak nemáte lampáš, nevadí, čajová sviečka v zaváracom pohári, ktorí stačí obviazať jutovým alebo obyčajným povrázkom, tiež výborne poslúži.

finska-svieca

Jednoduché a účinné pohostenie

Servírovacie dosky a korýtka z dreva hravo vytvoria štýlové pohostenie vo veľmi minimalistickom dizajne. Čo na ne ale dať, aby hostina bola neprekonateľná? Ľahko vás upokojíme – drevu totiž pristane najmä jednoduchosť. Dajte tento rok prednosť pochúťkam s tradičnou hodnotou, ktoré chutia každému.

  • Cesnakové trojuholníky – úplná topka v obľúbenosti, preto sme pre vás rovno pripravili podrobný recept, ktorý nájdete nižšie.
  • Slané guličky – slané sušienky stačí zmiešať s termizovaným syrom ochuteným obľúbenými ingredienciami (napríklad pažítka, kozí syr alebo pancetta) a obaliť v obľúbenom korení či orieškoch.
  • Jednohubky na všetky možné spôsoby – skúste tento rok namiesto klasického pečiva použiť tortillu, ktorú ľahko naplníte, zarolujete a potom iba nakrájate Po tomto upgrade tradičných jednohubiek sa môžu utĺcť aj naprostý odmietači kanapiek. Máme osobne vyskúšané!
  • Zeleninový šalát nesmie chýbať – podávajte ho v drevenej mise a nechajte hostí, aby sa obslúžili sami. 
  • Syrové fondue je na posedenie s priateľmi efektnou bombou. Stačí mať len vhodné kuchynské náčinie, kvalitný syr a krekry. Set na fondue využijete napríklad aj s deťmi, keď syr vymeníte za čokoládu a krekry za obľúbené ovocie.

servirovanie-fondue   servirovanie-jednohubky   servirovanie-placky

Recept na cesnakové trojuholníky so slaninou

Prinášame vám overený recept na trojuholníky s cesnakom, po ktorých sa na akciách s priateľmi okamžite zapráši.

Čo budeme potrebovať

  • 750 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • kocka kvasníc (42g)
  • 1 lyžička cukru (my sme dali rovno do kvásku)
  • 2 lyžičky soli
  • vajíčko na potretie závinu

Náplň

  • 400 g masla
  • 20 strúčikov cesnaku
  • slanina nakrájaná na kocky

Postup

  • Najskôr si pripravíme kvások. Do hrnčeka alebo drevenej misky (skvele drží teplo a minimalizuje tak obavy, že kvások nevzíde) rozdrobíme droždie do ktorého dáme štipku cukru a zaprášime hladkou múkou. Hrnček prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kvások vzísť.
  • Kým nám vzíde kvások, tak si pripravíme zvyšok. Zmiešame múku so soľou a odmeriame mlieko a olej.
  • Akonáhle kvások vzíde (poznáme to tak, že vyskočí v hrnčeku nahor) zmiešame ho s múkou, mliekom a olejom. Pozor ale na to, aby suroviny boli v izbovej teplote – napríklad mlieko práve vytiahnuté z chladničky môže ľahko “zabiť” kvasinky obsiahnuté v kvasniciach. 
  • Vypracujeme hladké cesto, ideálny je na to kuchynský robot. Bez neho sa musíme zmieriť s tým, že cesto musíme miešať minimálne 20 minút rukami pre dokonalý efekt. 
  • Na teplom mieste pod utierkou necháme vykysnúť. Medzitým zmiešame zmäknuté (nie rozpustené!) maslo s rozmačkaným cesnakom, soľou a nakrájanou slaninou. 
  • Po vykysnutí cesto rozdelíme na 6 dielov.
  • Dôkladne pomúčime drevenú dosku a vyvaľkáme cesto ako na závin. 
  • Na závin rovnomerne rozotrieme pripravenú nádivku.
  • Zabalíme ako závin a položíme na papierom na pečenie vyložený plech s vyšším okrajom.
  • Všetkých 6 závinov položíme vedľa seba (necháme medzi nimi tak 1 cm miesta). Vhodnou mašlovačkou potrieme závin vajcom.
  • Radielkom teraz vytvoríme zo závinov malé trojuholníky.
  • Na záver môžeme posypať obľúbeným korením. My odporúčame sladkú papriku, rascu alebo hrubozrnnú soľ.