AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Rytie do dreva

rytie-do-dreva

Technika rytia je tu s nami už od čias praveku. Primitívne rytie bolo po čase nahradené umeleckým zdobením napríklad zbraní či šperkov, alebo na vytváranie pečatí. Dnes sa technika hĺbkotlače uplatňuje najmä na umeleckom poli. Pre mnohých domácich majstrov sa však napríklad drevoryt (dlabanie alebo rytie do dreva) stal aj zaujímavým a veľmi relaxačným koníčkom.

Čo je to gravírovanie?

Ide o technológiu, ktorej princíp spočíva v odoberaní hmoty vhodným náradím a zanecháva tak na výrobku nezmazateľnú stopu. Tvorenie akýchkoľvek priehlbín do telesa rôznorodého materiálu bolo využívané najmä v umeleckom odvetví. V dnešnej dobe je možné mechanické rytie jednoducho nahradiť ľahším a menej náročným laserovým gravírovaním, ktoré pracuje na princípe zahrievania povrchu daného materiálu. Poďme si teraz ujasniť pojmy, ktoré s gravírovaním súvisia.

gravirovanie-rucne   gravirovanie-ozdoby

  • Pyrografia – ide o umeleckú techniku, vďaka ktorej sa dá horkým predmetom písať či kresliť do nenáročných materiálov (drevo a koža). Podkladom je najčastejšie lipa a javor. Polygrafia, ako sa niekedy rytie do dreva ohňom nazýva, je dnes veľmi populárnou technikou pre všetkých, ktorí radi tvoria. Do dreva sa špeciálnou ručnou spájkou dajú vytvárať najrôznejšie nápisy, odkazy, ornamenty alebo logá. 
  • Rytie – narušenie materiálu telesa, konkrétne hovoríme o odstraňovaní materiálu z jeho povrchu vhodným pracovným nástrojom. Ideálna pomôcka pomocou vrypov, dyh, rytia vytvára na materiáli priehlbiny.
  • Gravírovanie – Gravírovací stroj (pantograf, gravírovací plotter alebo laserová gravírka) nahrádza metódu ručného rytia. Tieto stroje sú riadené  buď počitačom alebo sa jedná o mechanickú záležitosť. 
  • Vypaľovanie – Ide vlastne o polygrafiu, ale aj laserové gravírovanie. Pomocou tepla sa do zvoleného materiálu píše alebo kreslí. Využiť môžeme ručnej spájky alebo mechanického či počítačom riadeného väčšieho stroja. 
  • Vyrezávanie do dreva laserom – V rezacej medzere vzniká vďaka laseru taká vysoká teplota, že drevo vlastne sublimuje (odparuje sa pomocou dymu, ktorý rýchlo uniká a tiež odvádza vysokú teplotu potrebnú k vyrezaniu požadovaných objektov). Teda žiadny odpad, žiadne piliny.

gravirovanie-detail

Laserové gravírovanie, vypaľovanie aj rezanie za objednávku

Špeciálne a profesionálne gravírovacie stroje, ktoré náš tím ČistéDrevo.sk využíva v dielni, dokážu vytvoriť najrôznejšie ornamenty, vypáliť nápis alebo venovanie a v neposlednom rade je možné dokonca laserom vyrezať drobné tvary napríklad z preglejky. Využiť profesionálne gravírovanie odporúčame vo chvíli, keď potrebujete do dreva vyryť zložitejšie ornamenty či text alebo potrebujete väčšie množstvo rovnakých kusov. Gravírovací stroj vaše požiadavky zvládne na jednotku.

gravirovanie-laser   gravirovanie-vianocne-pranie   gravirovanie-laserom

Metóda ručného rytia do dreva má svoje kúzlo

Okrem dlabania, ktoré môžete využiť na výrobu napríklad misiek alebo drevených lyžíc, môžete využiť aj schopnosti ručnej vypalovačky do dreva alebo gravírovacieho pera (zoženiete v špeciálnych e-shopoch alebo hobby obchodoch). Výsledok má výraznú osobnú hodnotu, zároveň vás poteší aj relaxačný účinok, ktorý v sebe táto umelecká polygrafia ukrýva.

rytie-do-dreva-rucne

Návod na dlabanie do dreva pre úplných začiatočníkov

  • V prvom rade dbáme na výber vhodného náradia. Najlepšie vám poslúži set dlát, ktorý ľahko zakúpite v špecializovaných e-shopoch na internete. Rukoväť by mala byť dostatočne pohodlná a pevná. Čepele dlát by sa mali pýšiť tvrdenou oceľou. Nikdy nepracujeme s tupým dlátom alebo s dlátom, ktoré javí známky poškodenia. 
  • Teraz by sme sa už mali zamerať na výber správneho druhu dreva. Začiatočníci by mali voliť skôr mäkké drevá (najvhodnejšie sa javí lipové – je cenovo dostupné a veľmi dobre poddajné).
  • Pri dlabaní sa drevo odoberá od stredu smerom k okrajom. Vždy dláto držíme za rukoväť.
  • Do dreva dlabeme vždy proti vláknu, nie po vlákne. 
  • Hotový výrobok by sme mali následne nejako ošetriť. Brúsnym papierom vyrovnáme nerovnosti a celkovo drevo zahladíme. Nezabúdajme, že do dreva sa môžu pustiť nielen škodcovia, ale aj okolité podmienky a vlhkosť. Pre dokonalú starostlivosť o výrobok preto využijeme schopnosti moridla alebo včelieho vosku.

rytie-do-dreva-pomocky   rytie-do-dreva-postup

Fascinujúce darčeky a dekorácie

Darčeky, či dekorácie, ktoré si sami vyrobíme, pre nás vždy majú oveľa väčšiu hodnotu. Navyše si tak vytvoríte výrobok presne ladiaci s interiérom, alebo zaujímavý prvok, ktorý nie je ľahko dohľadateľný na trhu. Čo ďalšie si môžete vyrobiť dlátom, alebo gravírovacou spájkou/perom?

  • Menovky na darčeky alebo napríklad na slávnostný či svadobný stôl
  • Priania s dojemným odkazom alebo dojemnou básničkou
  • Krásne gravírované obrazy v škandinávskom štýle
  • Drevené vianočné ozdoby
  • Svietniky
  • Misky, tácky aj korýtka na štýlové servírovanie jedla

balonik-s-menom   vajecny-liker-darcek   geometricky-obraz-cierny

História rytectva

Rytectvo patrí k veľmi starobylému a váženému remeslu. Zdobenie rôznych materiálov sprevádza ľudstvo už od jeho vzniku. Rytím sa zdobili už kostené pazúriky či najrôznejšie predmety z kameňa. K najstaršiemu ryteckému umeniu bezpochyby patrí gravírovanie do kovu. Zdobili sa nielen šperky, ale aj zbrane, gombíky a tiež obrazové rámy. 

Mnoho historických remesiel je dnes vidieť už len v dobových múzeách, to však nie je prípad rytectva. To, aj napriek svojmu starobylému pôvodu, je dodnes hojne používanou technikou. Dodnes sa napríklad ručné rytie používa na bankovky, známky a iné ceniny. Jedine tak sa dá následne spoznať falzifikát.