AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako sa starať o drevené produkty

servirovanie-v-prirode

Drevo je savým a pórovitým materiálom, ktorý často mení tvar a veľkosť. Našťastie sa dá správnou údržbou proti týmto vlastnostiam veľmi účinne bojovať a zamedziť tak pohybu materiálu.

Drevené produkty dlhšie vydržia, len pokiaľ sú dobre ošetrené

Pri aplikácii drevených produktov do interiéru a exteriéru je dobré myslieť najmä na okolité podmienky, ktoré na drevo môžu pôsobiť. Aby sme čo najviac predĺžili ich životnosť, zameriame sa na prvotné ošetrenie. Drevený výrobok by sa mal namoriť alebo nalakovať, aby sme ho chránili pred hmyzími škodcami, vlhkosťou či poveternostnými podmienkami. Samozrejme v exteriéri odoláva drevo oveľa horšie, ale aj interiér môže byť orieškom. Málokto totiž presne vie, akú má napríklad doma vlhkosť.

drevene-servirovanie

Ako sa starať o drevo

  • Či už sa jedná o vnútorné alebo vonkajšie priestory, najdôležitejší je vždy náter. Ten zabráni prípadnej vlhkosti alebo parazitom, ktoré by sa do dreva mohli dostať.
  • Lak alebo akákoľvek iná ochranná látka (moridlo, olej, včelí vosk), samozrejme oveľa lepšie priľne k povrchu, ktorý je čistý, suchý a riadne obrúsený. Použijeme teda vhodný šmirgľový papier a drevo na náter pripravíme. 
  • Náter vyberáme s rozvahou a prípadne sa poradíme v hobby centre alebo v obchode s lakmi.
  • Drevo vždy natierame vo vhodných podmienkach – neodporúča sa natierat vo vlhku (hmla, dážď), keď fúka vietor alebo za priameho slnečného svitu.
  • O drevo by sme sa mali starať pravidelne. Kontrolujeme, či nikde nie sú praskliny alebo či materiál nepotrebuje znova nalakovať, natrieť voskom alebo namoriť. Jedine tak predĺžime jeho životnosť.

nater-dosiek

Renovácia dreva urobí zo starého kúsku doslova umelecké dielo

Starý drevený nábytok rozhodne nevyhadzujte. Masívne drevo sa vždy dá nejako natrieť, renovovať či opraviť a môže ešte urobiť veľa parády. Pokiaľ chceme renovovať starší kúsok z dreva, tak najskôr zo všetkého musíme odstrániť staré nátery. Čistý povrch bez zvyškov starého laku docielime pomocou pilníka na drevo alebo elektrickej brúsky a na dočistenie použijeme vhodný brúsny papier (vyššia zrnitosť sa používa na naozaj jemné zabrúsenie, nižšiu sa nemusíte báť použiť na hrubšie opracovanie). Nezabúdajme, že drevo stále pracuje, takže renovujeme v suchom prostredí. Kúsok nábytku (alebo akéhokoľvek iného dreveného výrobku) vždy musíme skontrolovať a vyplniť prípadné medzery, praskliny, priehlbiny alebo iné nedostatky tmelom. Až potom prichádza na rad opätovné ošetrenie, morenie alebo lakovanie.

renovacia-dreva   renovacia-starej-stolicky

Šetrné čistenie dreva a výrobkov z neho

Iste máte doma veľa výrobkov z dreva na bežné použitie aj drevený nábytok, ktorý si zaslúži pečlivú a dôkladnú starostlivosť. Stále populárnější je aj drevený riad, ktorý sa v kuchyniach dostáva zase do popredia. Možno máte aj dosť chemických prostriedkov, ktoré navyše k drevu ako prírodnému materiálu ani veľmi neladia. Ukážeme vám, že čistenie dreva v interiéri je veľmi lacnou a nenáročnou činnosťou a väčšinu ingrediencií navyše máte doma.

  • Na zašlé a znečistené výrobky z dreva (napríklad varešky, dosky, korýtka) použijeme zmes citróna, sódy, vody a octu. Všetky nečistoty krásne pustia a drevo bude ako nové. 
  • Na nábytok, drevené misky alebo akékoľvek iné produkty do domácnosti bude bohato stačit zmes destilovanej (prevarenej) vody a bieleho vínneho octa. Pokiaľ navyše do zmesi pridáme niekoľko kvapiek esenciálneho oleja  (odporúčame pre svoju sviežosť citronelu alebo ukľudňujúcu levanduľu), tak byt bude aj príjemne voňať. 
  • Vyčistené drevo následne ošetríme vhodným olejom. Nemusíme sa vôbec pozerať po ničom zložitom, bohato poslúži olivový olej, prípadne kokosový – ten odporúčame vďaka jeho príjemnej vôni, ale aj dezinfekčným a antibakteriálny účinkom.

Tip na koniec – ako upratať búdku po hniezdení

Drevené výrobky nám dobre poslúžia ako doma, tak aj v exteriéri, kde tvoria výraznú časť užitočných dekorácií. Tak tomu je napríklad aj v prípade vtáčej búdky. Pokiaľ sme sa rozhodli na záhradu aplikovať vtáčiu búdku či kŕmidlo, tak nesmieme zabudnúť ani na základnú údržbu. V búdkach sa za hniezdiace obdobie (to väčšinou trvá od jari do jesene) nazbiera veľké množstvo neporiadku, od rôznych zvyškov potravy až po blato. Predstava toho, že do neupratanej búdky privedú vtáky nové mláďatá teda nie je vôbec lákavá. Ako na to?

vtacia-budka-cistenie   vtacia-budka-upratovanie   vtacia-budka-v-lese

  • Búdku otvoríme (už pri kúpe ale výrobe búdky premýšľame nad tým, že by sa búdka mala dať ľahko vyčistiť) a vyberieme staré hniezdo. Najmä z toho dôvodu, že na jar môže ísť do búdky hniezdiť úplne nový druh, ktorý bude mať požiadavky na hniezdo úplne iné. 
  • Teraz búdku vyčistíme od všetkého neporiadku. Špachtľou vyberieme rohy, kde sa môže nachádzať trus, blato a perie vtákov. 
  • V prípade veľkého znečistenia môžeme pokojne použiť horúcu vodu a mydlový roztok. 
  • Dôležité je nechať búdku riadne vyschnúť.

A kedy je najlepšie búdky vyčistiť? Dalo by sa povedať, že na to máte celú zimu. Ak chcete nechať búdku ako zimovisko pre iný druh zvierat (napríklad hmyz), tak neurobíte chybu, keď ju vyčistíte na konci jesene (október – november). My odporúčame čistiť búdku v zimných mesiacoch, kedy mrzne – mráz si hravo poradí s vírusmi a nevyžiadanými baktériami, takže si môžete byť istí, že na jar bude búdka dokonale pripravená na príchod mláďat.