AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

3 originálne darčeky pre učiteľov s osobnou hodnotou

bylinkova-sol-darcek

Chcete učiteľkám vyjadriť uznanie za ich celoročnú prácu s vašimi deťmi, radi by ste ale darčeku vdýchli individualitu? Domáca výroba, ktorá vo vhodnom prevedení aj pekne vyzerá, dá vyučujúcemu najavo, že ste si dali naozaj záležať.

Bylinková soľ v štýlovej koreničke

Tiež stále premýšľate, aké korenie použiť? Bylinková soľ vám v mnohom uľahčí rozhodovanie. S pekným venovaním je samozrejme aj ideálna drobnosť pre obľúbeného kantora.

bylinkova-sol-vyroba   bylinkova-sol-priprava

Čo budeme potrebovať

  • Korenička s dreveným viečkom
  • Hrubozrnná soľ
  • Čerstvé korenie (tu záleží na vašich preferenciách)
  • Mažiar alebo nôž 
  • Plech vyložený papierom na pečenie na následné sušenie
  • Menovky na koreničky, ceduľky alebo permanentný fix na popísanie výsledkov

Postup

  1. Hrubozrnnú soľ spoločne s bylinkami nasekáme. Všeobecne možno povedať, že sa odporúča pomer 4:1. Vyberáme korenie, ktoré k sebe ladí. Napríklad petržlen, cesnak a pažítka, alebo rozmarín s levanduľou a šalviou. Obľúbená je aj pikantná varianta s chilli papričkami.
  2. Niektorí dokonca využívajú mažiar na korenie, aby sa im vône dokonale premiešali. Ak sa rozhodnete pre mažiar, netrápte korenie príliš dlho, nech nie je výsledok zbytočne "kašovitý".
  3. Pripravte si papier na pečenie na čistý plech a vsypte naň voňavú zmes.
  4. Takto rozložená bylinková soľ by sa mala na plechu v izbovej teplote sušiť minimálne dva dni.
  5. Po usušení vložíme soľ do koreničiek a nezabudneme na prípadné venovanie, popis, alebo štýlovú ceduľku na korenie, ktorá celému výtvoru dodá šmrnc.

bylinkova-sol

Ochutený olivový olej

Ochutený olivový olej je možné použiť do šalátov, na varenie alebo si do neho môžete len namáčať čerstvé pečivo. Výslednou chuťou budete totiž ohromení.

Čo budeme potrebovať

Postup

  1. Bazalku nakrájame nadrobno, cesnak tiež nakrájame na plátky alebo aspoň plochou stranou noža rozdrvíme. Niekto necháva cesnak v celku (aj my sme pár strúčikov vcelku nechali), aby to vo fľaši dobre vyzeralo.
  2. Vložíme do čistej fľaše. Pokiaľ recyklujeme fľašu napríklad od alkoholu, tak ju najprv vyvaríme a necháme riadne oschnúť.
  3. Zalejeme olivovým olejom.
  4. Fľašu poriadne uzavrieme a necháme na tienistom mieste aspoň tri dni odpočinúť.
  5. Výrobok prípadne označíme ceduľkou alebo popíšeme pre lepší efekt.

ochuteny-olivovy-olej

Sviečka s dreveným knôtom

Sladkosti dostáva pani učiteľka každý rok. Objavte kúzlo sviečok s dreveným knôtom, ktorých praskanie domov razom zútulní. Nezabudnite si ich pár vyrobiť do zásoby. Len sa po nich zapráši.

Čo budeme potrebovať

  • Drevené knôty
  • Kokosové misky
  • Vosk (môžete pokojne použiť starý vosk zo sviečok) – na výber je hneď niekoľko možností, napríklad parafínový, kokosový, sójový, prírodný vosk,…
  • Hrniec, kde sa bude vosk rozohrievať
  • Éterický olej a prípadne farbivo (nemusí byť)

kokosova-sviecka-biela   kokos-sviecka

Postup

  1. Vo vhodnej nádobe začneme rozpúšťať vosk (skvele sa hodí napríklad džezva). My sme použili zvyšky starých sviečok. V tomto prípade odporúčame použiť farbivo, obzvlášť vo chvíli, keď zmiešate rôzne farby sviečok.
  2. Vosk vždy opatrne rozpúšťame vo vodnom kúpeli a nikdy ho nenecháme vrieť.
  3. Vo chvíli, keď je vosk rozpustený, tak k nemu primiešame farbivo alebo dokonca éterický olej. Veľmi obľúbené sú aj sušené bylinky. Vyskúšať môžeme napríklad ukľudňujúcu levanduľu, povzbudzujúci nechtík či voňavý lístok ruže.
  4. Pripravíme si drevený knôt a škrupinu z kokosu alebo kokosovú misku.
  5. Do pripravenej misky z kokosu vložíme knôt sviečky, ktorý ale musíme zastrihnúť, aby príliš neprevyšoval samotnú nádobu. Ten drevený je veľmi stabilný a nemusíte ho teda ničím uchytávať.
  6. Do pripravenej nádoby s knôtom pomaly nalejeme pripravenú rozpustenú zmes. 
  7. Necháme ztuhnuť.

sviecka-mala

Malá rada na záver – sviečkam s dreveným knôtom občas dlhšie trvá než sa rozhoria. Takisto sa nevyplatí zapáliť sviečku len na chvíľu. Odporúčame ich najmä na príjemné hygge chvíľky u obľúbenej knižky, kde si budete užívať plápolajúce svetlo, ale aj efektné praskanie dreva.