AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Drevený šach ma veľký potenciál

sach

Vedeli ste, že táto logická a starobylá hra je v skutočnosti zjednodušená krajina, na ktorej zvádzajú boj dve malé armády? Okrem zábavného charakteru však šach dodnes spravádza výrazná symbolika, legendy, história, ale aj množstvo matematiky a kontroverzných dohadov.

Šach v historických prameňoch

Do našej krajiny sa dostal šach v 11.storočí zrejme od talianskeho kupca. Okrem toho, že sa hra stala obľúbenou kratochvíľou nielen kráľov a šľachticov, stala sa aj významným nástrojom na výklad viery, usporiadanie sveta, ale aj istým návodom na vládnutie. Už samotná legenda o vzniku šachu má vo svojej podstate vzdelávací charakter. V Indii údajne pred viac ako 2000 rokmi vládol pomerne nespravodlivo kráľ. Istý učenec vymyslel šach, aby kráľovi názorne ukázal, že aj malý pešiak môže ovplyvniť celú hru. Ako hovorí povesť, kráľ sa samozrejme polepšil a hra v šach sa stala najznámejšou a najpopulárnejšou stolnou hrou v dejinách ľudstva. V okamihu, keď sa do našej krajiny hra dostala, získala aj vďaka tejto legende vysokú obľubu aj u prostých ľudí.

hra-sach

Výklad sveta podľa hry v šach

Nielen v našej krajine sa v stredoveku ukázal veľmi populárny alegorický výklad pomocou šachových figúrok a samotnej hry. Najznámejším dielom dokazujúcim tento trend sú Knížky o šašiech od Tomáša Štítneho zo Štítnej. Výklad šachovej hry slúžil ako výborný prostriedok na kritiku spoločnosti. Vo svojom alegorickom diele predstavil tri stavy, ktoré nemôžu medzi sebou vzájomne súperiť, ale naopak by spolu mali spolupracovať a najmä šľachtický stav by mal brať do úvahy, že sa bez meštianskeho stavu nezaobíde. Vychádzal najmä z už spomínanej povesti.

Ako šach pricestoval do Európy?

Šach vznikol pravdepodobne v 6. storočí v Indii a do Európy se dostal cez Pyrenejský polostrov a (podobne ako tomu bolo napríklad v Indii či Perzii) si veľmi rýchlo našiel množstvo svojich priaznivcov. Arabský pôvod jednoznačne dokazuje aj etymológia názvu. Čaturanga je v sanskrte pôvodným názvom pre drevený šach. Ručne vyrezávané postavičky sa zo šľachtických sídiel veľmi rýchlo dostali aj medzi prostý ľud a stali sa obľúbenou kratochvíľou všetkých vekových skupín aj stavov.

sach-detail

Šport alebo detská zábava

Veľa odborníkov dodnes nevie, kam vlastne šach zaradiť. Dokonca nie všetci sa plne zhodujú na zmysluplnosti zaradenia tejto logicko-analytickej hry do školy a detskej izby. Stále častejšie sa teda objavuje otázka, či sa jednoznačne jedná o prínosnú aktivitu pre všetkých, ktorí sa zúčastňujú vzdelávacieho a výchovného procesu.

Ďalším problémom je aj zaradenie šachu do športovej disciplíny. Veľa odporcov namieta, že šport definuje fyzická námaha a aktivita, v čom majú pravdu. Na druhú stranu v šachu zvádzame neúnavný súboj so súperom, cieľom je samozrejme samotná výhra a nešportové správanie nie je v žiadnom prípade tolerované. Obrázok si teda urobte sami.

drevene-figurky-na-sach   dreveny-konik-sachy

Zmysluplné trávenie voľného času

Momentálne je Európskym parlamentom šach zavedený pre deti do škôlok a škôl v rôznych stupňoch obtiažností podľa veku detí. Projekt s názvom “Šach škôl” má pomáhať deťom z EÚ v ich sebadisciplíne, vzdelávaní a trávení voľného času. Aký je teda podľa odborníkov najväčší prínos šachu?

dreveny-sach-maly

  • Podporuje logické, analytické aj matematické myslenie.
  • Učí žiakov vyhodnocovať situácie a adekvátne na nich reagovať.
  • Údajne výrazne zvyšuje inteligenciu.
  • Preukázateľne bojuje proti Alzheimerovej chorobe – zlepšuje totiž pamäť.
  • Podporuje detskú sebarealizáciu, ktorá je obzvlášť u detí kľúčová. 
  • Hra často vyvoláva celú škálu emócií a učí deti na ne nejako reagovať, či ich prežívať, čím ovplyvňuje procesy socializácie a osobnostného rastu.

Zaujímavosti, o ktorých ste možno nemali ani tušenie

  • Moderná šachovnica, ktorá si dones zachovala svoju svojbytnú podobu, vznikla už v roku 1900.
  • Druhá napísaná kniha v anglickom jazyku bola práve o šachu.
  • Počet elektrónov v celom vesmíre sa odhaduje na 1079, ale počet unikátnych šachových hier je až 10120!
  • Slovo “Mat” je arabského pôvodu a značilo “Kráľ je mŕtvy” – podľa arabského shah mat.
  • Počet zmysluplných ťahov je dodnes kombinatorickou hádankou, na ktorú nemožno nájsť uspokojivú odpoveď.

sachy

Kde kúpiť drevený šach?

Poslednou otázkou, ktorá zostáva je, kde zaobstarať pre seba alebo svoje ratolesti kvalitný drevený šach. Existuje nespočetné množstvo možností od obchodov so stolovými hrami, až po špecializované e-shopy. Na našich stránkach nájdete hneď niekoľko typov, veľkostí aj prevedení, ktoré určite zaujmú deti, ale aj dospelých jedincov. Napríklad magnetický šach, šach pre deti, dámu, cestovný šach, luxusný šach vhodný napríklad ako originálny darček alebo dokonca šach pre troch.