AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Výroba dreveného kvetináča a hrantíka svojpomocne

kvetinac

Záhradné kvetináče a hrantíky nie sú práve lacnou záležitosťou, obzvlášť pokiaľ zároveň chceme, aby dobre vyzerali. Poďte sa s nami pozrieť, ako si vyrobiť drevený kvetináč alebo hrantík svojpomocne. Nielen, že tým ušetríte veľa peňazí, ale zároveň budú drevené kvetináče a hrantíky vítanou záhradnou či balkonovou dekoráciou.

Ako vyrobiť drevený hrantík?

Chcete doma alebo na záhrade niečo, čo bude precízne plniť svoju funkciu a zároveň skvele vyzerať? Odporúčame sa v tomto prípade spoľahnúť na drevené hrantíky, ktoré na prvý pohľad zaujmú a záhrade dodajú šmrnc. Ste aspoň čiastočne fanúšik DIY a nie je vám cudzia samotná výroba? Drevené hrantíky si totiž rýchlo, ľahko a hlavne lacno vytvoríte aj v domácich podmienkach.

dreveny-hrantik

Čo budeme potrebovať

  • 3 podlhovasté dosky, ktoré poslúžia ako steny hrantíka
  • 2 kratšie dosky, ktoré zasadíme ako boky
  • 3 hranoly – tie nám vytvoria podstavec k hrantíkom
  • Šmirgľový papier 
  • Kladivo alebo vŕtačka
  • Klince alebo skrutky

Postup

  1. Výroba dreveného hrantíka začína narezaním dosiek.
  2. Následne dosky dôkladne ohobľujeme brúsnym papierom.
  3. Ku spodnej strane priložíme kratšie a dlhšie dosky, ktoré majú slúžiť ako bočné steny nášho hrantíka.
  4. Vyznačíme si, kde budeme vŕtať otvory.
  5. V tejto chvíli použijeme na spoje vhodné disperzné lepidlo na drevo. Je to z toho dôvodu, aby sme mali stopercentnú istotu, že nám hrantík bude držať pohromade.
  6. Následne boky k sebe priskrutkujeme.
  7. Tam, kde bude spodok, navŕtame odtokové otvory.

debnicka   debnicka-z-dreva

Ako vyrobiť kvetináč z dreva?

Drevený materiál sa k rastlinám dokonale hodí a výrazne zdôrazňuje ich estetickú funkciu. Skrášlite si dom aj okolie prírodnými prvkami, ktoré vynikajú svojou nadčasovosťou.

Čo budeme potrebovať

  • Drevené smrekové dosky
  • Disperzné lepidlo
  • Pílku na drevo
  • Ceruzku

Postup

  1. Výroba drevených kvetináčov nie je taká zložitá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Dokonca sa úplne môžeme vyhnúť pribíjaniu klincov. Stačiť nám bude vhodné disperzné lepidlo.
  2. Smrekové dosky si pílkou narežeme na rovnako dlhé kusy a následne ich brúsnym papierom očistíme.
  3. Následne ich na seba skládáme a lepíme v mieste, kde k sebe dosky priliehajú. 
  4. Používame také lepidlo, ktoré sa hodí na drevo a taktiež do vonkajších podmienok. Tiež počítajte s prípadnou vlhkosťou pri zalievaní aj vonkajšími vplyvmi a k tomu musíme prispôsobiť samotnú disperziu lepidla.

Povrchová úprava drevených kvetináčov a hrantíkov

Po dokončení hrantíkov, drevených stojanov na kvety alebo kvetináčov už len stačí urobiť povrchovú úpravu. Pre prírodný výzor stačí hrantíky potrieť napríklad vhodným olejom či voskom. Ak si ale chcete vyhrať a zladiť kvetináč napríklad so záhradným nábytkom, tak nie je nič jednoduchšie ako využiť vlastnosti lazurolu alebo akrylových farieb na drevo. Pre ešte originálnejší výzor pozvite k svojej práci deti a vyrobiť tak môžete napríklad krásne farebné hrantíky na bylinky. Už len stačí zaobstarať vhodné zápichy na bylinky a funkčná dekorácia je na svete.

drevena-debnicka-uprava

Čo keď…

Netrúfate si na samotnú výrobu? Nemusíte zúfať, na našom e-shope ČistéDrevo.sk nájdete množstvo krásnych dekorácií, drevených hrantíkov, ale napríklad aj debničiek, ktoré sa ľahko môžu stať malou bylinkovou záhradkou. Zrecyklovať samozrejme môžete aj starú peletu, ktorá sa stane nevšedným záhradným doplnkom.