AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Prútené dekorácie návod: Veľkonočný veniec

velkonocny-veniec

Cítite jar vo vzduchu? Potom nie je nič ľahšie, než jeho vôňu a energiu vniesť aj do svojho domova. Veľmi efektívne sa v tomto ohľade javia výrobky z prútia, ktoré nielen že interiér zútulnia, ale dodajú mu ten pravý jarný nádych a čarovnú hygge atmosféru.

Ako vyrobiť veľkonočný veniec z prútia?

K jari neodmysliteľne patrí aj Veľká noc, ktorá je presýtená farbami, jarnými dekoráciami, a výborným jedlom. Tiež sa vždy na jar tešíte, pretože si konečne domov môžete obliecť do farieb a využiť prírodné prvky pre svoje umelecké tvorenie? Rovnako ako k jari patrí Veľká noc, tak Veľkej noci pristanú vence z vŕbového prútia, bez ktorých si veľkonočnú výzdobu ani nevieme predstaviť. Poďte si jeden taký s nami upliesť.

Čo budeme potrebovať

vyroba-velkonocneho-venca

Veľkonočný veniec z prútia: návod

  • Vzhľadom na to, že je momentálne sezóna, tak najlepšie je použiť vŕbové prútiky začerstva ihneď po odrezaní.
  • Nastrihame si rovnako dlhé vŕbové prútie, ktoré následne očistíme od prebytočného lístia.
  • Z najdlhšieho sľahúňa vytvoríme okrúhly základ, konce zviažeme tenkým medeným drôtikom.
  • Na základ následne namotávame jednotlivé vŕbové prútiky, podobne ako by sme napríklad namotávali špagát na ceruzku alebo vlasy na kulmu.
  • Koniec vždy poriadne zafixujeme a vpletieme do už vytvoreného základu.
  • Môžete popustiť uzdu fantázii a pliesť veniec na viacero spôsobov, alebo si hrúbku prispôsobiť presne podľa svojho gusta.
  • Teraz stačí prútenú dekoráciu len štýlovo ozdobiť.

Tip na záver: Ak pletieme z prútia prvýkrát, tak môžeme zvoliť aj veľmi jednoduchý začiatočnický variant. Prúty len tak naukladáme k sebe a zviažeme do vajcovitého tvaru, čím vznikne netradičná dekorácia vhodná napríklad na zavesenie na bránku.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ČistéDřevo.cz (@cistedrevo_cz)

Čím veľkonočný veniec ozdobiť?

Veľkonočné vence môžete ozdobiť akokoľvek sa vám páči. Prútený veniec sa pýši veľkou variabilitou a parádu urobí ako v modernom, tak rustikálnom, aj boho interiéri. Stačí sa len zamerať na vhodné doplnky.

  • Čerstvé aj sušené kvety
  • Škrupiny vajec
  • Drevené vajíčka, ktoré navyše môžete ozdobiť (napríklad pomaľovať akrylovými farbami, alebo na ne vypáliť jemné motívy v boho štýle)
  • Čipka a iné ozdobné textílie
  • Divoké bobule, šišky, orechy, čerstvé mačičky, či akékoľvek iné dekorácie zo samotného lona prírody

velkonocny-veniec-z-prutia

História pletenia jarných vencov z prútia

Veniec patrí k najčastejším, ale aj najstarším vytvoreným dekoráciám, ktoré sprevádzajú ľudstvo už od prvých civilizovaných národov. Prvé zachované zmienky nájdeme už v Mezopotámii a Egypte. Objavuje sa naprieč všetkými národmi, náboženstvami i kulturami. Symbolika venca v prvom rade súvisí s náboženstvom daného kraja. V súčasnosti je veniec najčastejšie spájaný s kresťanstvom a symbolizuje večný život Ježiša Krista. Stal sa tak neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci a pletenie prútených dekorácií, košov i vencov patrí k našim dodnes s láskou dodržiavaným tradíciám.

Čo keď…

… síce milujete tvorenie a obzvlášť jarná výzdoba vám dodáva presne tú pozitívnu energiu, ktorú po dlhej zime potrebujeme, ale nehovorí vám nič pletenie dekorácií z prútia? Návod na pletenie teda s prehľadom ignorujte a pozrite sa na našu ponuku prútených vencov, ktorá sa pýši širokou škálou veľkostí, tvarov i farieb. Nájdete tu vence v tmavom, prírodnom, ale aj svetlom prevedení. Polotovar už máte, teraz vás čaká tá príjemnejšia tvorivá časť – zdobenie. Tak smelo do toho!

veniec-s-menovkou