AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Vytvorte si originálne drevené veľkonočné dekorácie

zajac-velkonocna-dekoracia

S oslavou jari sa neodmysliteľne spája nielen Veľká noc, ale aj túžba vyzdobiť si dom či byt jarnými dekoráciami. Pozrite sa s nami na veľmi jednoduchú výrobu zajacov z brezy, ktorá do vášho interiéru prinesie vôňu jari.

Ako vyrobiť veľkonočného zajačika z dreva

Výrobu veľkonočného zajačika z dreva zvládne aj úplný začiatočník, nepotrebujete k tomu totiž žiadné veľké kutilské dovednosti, ale výsledok bude rozhodne stáť za to. Táto výroba zajaca z dreva vyniká svojou jednoduchosťou a výborne sa hodí na zábavné jarné tvorenie s deťmi.

Čo budeme potrebovať:

vyroba-zajaca   postup-zajac

Veľkonočný zajac: návod z dreva

  • Koliesko z dreva obkreslíme na tvrdý farebný papier. Farbu papieru zvolte podľa svojho uváženia a s ohľadom na farebnú kombináciu u vás doma.
  • Namaľovanému koliesku dokreslíme hlavu a uši zajačika.
  • Teraz zajačika vystrihneme a prilepíme na guľatú podložku z kmeňa stromu. K lepeniu môžeme použiť lepidlo na drevo, tavnú pištoľ, ale pokojne postačí aj obyčajný Herkules.
  • K ušiam veľkonočného zajaca pripevníme povrázok, aby sme potom mohli ozdobu zavesiť.
  • Pokiaľ máte nejaký menší guľatý kúsok dreva, tak ho môžete pripevniť ako chvostík.

zajacik-z-dreva

Veľkonočné tvorenie z dreva

Drevo je príjemným materiálom, ktorý sa dokonale hodí k akémukoľvek štylizovaniu a harmonizovaniu domova. Pokiaľ tvoríme z dreva, tak pripomíname, že drevo neustále pracuje a musíme teda myslieť na riadnu úpravu – obzvlášť pokiaľ umiestňujeme drevené dekorácie do exteriéru.

Aké drevené dekorácie sú teraz populárne?

  • Drevené vajíčko – môžete ho ozdobiť mnohými spôsobmi, od maľovania akrylovými farbami, vypaľovania až po klasické zdobenie horúcim voskom. Krásne vyzerajú aj v prírodnom prevedení. 
  • Drevená podložka z kmeňa stromu na všetky možné (jarné) spôsoby.
  • Jarné vence z prírodných materiálov – hitom tohto roku sú vence z drevených korálikov. Mrknite na náš Pinterest, kde nájdete inšpiráciu.
  • Dekorácie z drevených debničiek – vyskúšajte s deťmi napríklad tvorenie hniezda zo slamy a výrobu vtáčikov.
  • Výroba zajacov z dreva- jeden návod vhodný najmä pre tvorenie s deťmi nájdete vyššie, do exteriéru sa zase hodia zajačikovia napríklad z klátov.

Veľkonočné tvorenie z prútia

Z prútia vznikajú veľakrát tie najkrajšie veľkonočné dekorácie. Jar potom ožíva nielen v tvorivej sile vŕbových prútikov, ale aj vo veľmi tradičnom pletení korbáčov a najmä jarných vencov, ktoré symbolizujú nové zrodenie. Pokiaľ sa sami chcete vrhnúť na veľkonočné dekorácie z prútia, výrobu a presný postup nájdete v našom článku Prútené dekorácie návod.

pruteny-veniec-diy

Odkaz folklórneho zdobenia ožíva v modernom poňatí

Poslednou dobou sa stále častejšie dostávajú do popredia tradície a zvyky našich predkov, ktorým často nechýba moderný energický náboj. Folklór sa dostáva nielen do spôsobu života, ale jeho viditeľný odkaz ožíva najmä vo výzdobe interiéru, kde teraz dominuje jarná téma a veľkonočné dekorácie. Motív ručnej práce vašej babičky potom hravo využijete v drobných prvkoch výzdoby, čím privítanie jari posuniete na úplne novú úroveň.

Aké motívy použiť na drevo?

  • folklórne námety
  • jednoduché tvary
  • drobné kvietky
  • vyhýbajte sa abstrakcii a extravagancii

Aké postupy drevu pristanú

drevene-vajicka

Ako vyrobiť zajaca z dreva sme si už ukázali, ale podobne je možné vytvoriť napríklad sliepočky, vajíčka, alebo akékoľvek iné jarné a veľkonočné motívy. Drevo je samo o sebe natoľko dekoratívnym prvkom, že nemusíte robiť nič zložité a jarnú výzdobu tak s prehľadom môžete zveriť aj deťom. Pochváľte sa vašou drevenou veľkonočnou výzdobou alebo nazbierajte inšpiráciu na našom po dreve voňajúcom Pintereste.