AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Vyrábame guľu z prútia

gula-z-prutia-velka

Viete aké dekorácie sa k jari dokonale hodia? Predsa tie prútené! Prútie prináša do interiéru aj exteriéru nádych prírody, sviežej atmosféry, ale aj tradičných hodnôt. Vrhnite sa spoločne s nami na výrobu gule z prútia, ktorá je netradičnou dekoráciou a môže vám robiť radosť po celý rok. Zhotovenie výrobkov z prútia sa ale snažíme cieliť na jar, pretože vtedy má materiál najväčšiu silu.

Ako vyrobiť guľu z prútia

Obecnejší článok o pletení z vŕbového prútia na blogu už nájdete. Dnes sa chceme pozrieť na výrobu modernej prútenej dekorácie, ktorá vám oživí bývanie.

Čo budeme potrebovať

  • Kliešte
  • Prútiky
  • Povrázok

Postup

  1. Vezmeme jeden prútik. Dĺžku zvolíme podľa toho, akú veľkú guľu chceme mať.
  2. Prútik stočíme do kruhu. Môžeme základ zosilniť a zmotať prútiky pokojne dva aj tri. 
  3. Tieto základy o rovnakom priemere vytvoríme minimálne 2-3 a následne nami vytvorené kruhy vložíme do seba.  
  4. Teraz už máme základ, od ktorého sa bude všetko ostatné odvíjať. 
  5. A teraz začína tá kreatívnejšia časť, pretože je čas vyplniť prázdne časti. Prútiky prevliekame, ako sa nám páči do guľatého tvaru. 
  6. Hotovú guľu umiestnime na nami zvolené miesto. Ak chcete pár skvelých tipov, kam guľu umiestniť, tak čítajte ďalej!

strihanie-prutia   podlozka-z-prutia

Údržba a životnosť prútených gulí

Táto moderná dekorácia v tradičnom duchu bude mať v interiéri samozrejme väčšiu životnosť, ako napríklad vonku. Milo vás ale prekvapí, že prútie je veľmi trvácnym materiálom, ktorý v exteriéri aj za nepriaznivého počasia nemá problém. Viac o prúti a jeho trvanlivosti sa môžete dozvedieť v jednom z našich minulých článkov, kde sme sa rozprávali s odborníkom na prútie – košikárom Jiřím Adámkom.

Starostlivosť o prútené gule sa následne pýši svojou nenáročnosťou. Drobný prach stačí utrieť vlhčenou handričkou. Pokiaľ ale máte potrebu venovať starostlivosti o guľu viac času, tak sa vody vôbec nemusíte báť. Guľu s kľudom ponorte do mydlovej vody a následne nechajte voľne uschnúť.

Variabilita gulí z prútia

Podľa toho, kam si prajete guľu umiestniť, môžete aj rôzne pracovať s jej tvarom, veľkosťou, ale aj farebným prevedením. Ako sme už spomínali, veľkosť si volíte už na začiatku pri tvorbe základu. Po dokončení je však možné s guľou kreatívne čarovať. Podľa svojich preferencií si ju môžete tematicky vyzdobiť, nafarbiť alebo dokonca vybieliť. Na bielenie vám skvele poslúži napríklad obyčajné savo, farebnosť dodáte akrylovými farbami. Pokiaľ ako my fandíte skôr prírodnému prevedeniu, odporúčame guľu oživiť LED svetelnou reťazou. Obzvlášť na záhrade je toto prevedenie efektné.

gula-z-prutia-dekoracia   prutena-gula

Kam prútenú dekoráciu umiestniť?

  • Záhrada – dat ju môžete prakticky kamkoľvek, dokonca aj do kvetináča, a vykúzlite tak miesto na ďalšie tematické zdobenie. 
  • Terasa – vytvoríte tak hrejivú atmosféru doslova pozývajúcu na posedenie.
  • Obývacia izba – hoci sa to môže zdať nezvyčajné, interiéru vdýchnu prútené dekorácie modernú atmosféru.
  • Vchod do domu – privítajte novo prichádzajúcich štýlovým dizajnovým kúskom.
  • Predsieň – ihneď získa nový rozmer.
  • Chalupa – poznáte snáď lepšiu kombináciu ako je rustikálna chalupa a prútie?

Dali ste si prútenú guľu na nejaké netradičné miesto, alebo ste ju napríklad vyzdobili v jarom duchu? Pochváľte sa nám! Pokiaľ hľadáte ďalšiu inšpiráciu na drevené, či prútené dekorácie, navštívte náš vymazlený Pinterest.