AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ľahko a rýchlo – machové cupcakes

machove-cupcakes

Hľadáte štýlové pohostenie, ktoré vašej návšteve vytrie zrak, alebo chcete len vyskúšať niečo, čo vám jar a jarnú náladu prinesie aj do vášho interiéru? Príprava machových cupcakes vám zaberie naozaj len niekoľko minút a výsledok bude skvostný. Potom už stačí len ozdobiť a štýlovo naservírovať a roztomilosť voňajúca po jari, kvetinách a lese vám obohatí chuťové poháriky aj poteší vaše oči.

Jednoduchý recept na machové cupcakes hotový za pár minút

Machové cupcakes vyzerajú síce luxusne, ale nebojte sa – ich prípravu zvládne aj ten, kto si v kuchyni nie je istý v kramflekoch.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ČistéDřevo.cz (@cistedrevo_cz)

Čo budeme potrebovať

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • kypriaci prášok do pečiva
  • 160 g cukru
  • 3 vajcia
  • 170 ml oleja
  • 400 g čerstvého špenátu
  • kôru z 1 citróna

Na krém:

  • 200 g smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 20 g práškového cukru

Na dozdobenie:

  • čerstvé ovocie – napríklad čučoriedky a maliny
  • jedlé kvety – fialky, sedmokrásky, nechtík lekársky

cupcakes-suroviny   cupcakes-ingredience

Postup

  1. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu, preto ich položíme na kuchynskú linku minimálne 30 minút predtým, ako začneme pracovať. Špenát umyjeme a necháme odkvapkať. 
  2. Pripravíme si formu na cupcakes, ktorú vyložíme papierovými košíčkami (odporúčame použiť pevnejšie košíčky, alebo ich použiť viac naraz).
  3. Odkvapkaný špenát rozmixujeme dohladka a vzniklú hmotu vložíme do drevenej misky.
  4. Rúru predhrejeme na 170°C.
  5. Zmiešame cukor s vajcami a šľahačom vyšľaháme do ľahkej peny (trvá to minimálne 5 minút ručným šľahačom).
  6. Do vzniknutej peny za stáleho miešania varechou alebo šľahačom s miernymi otáčkami prilievame po troškách olej a následne prisypeme aj citrónovú kôru. 
  7. Potom opatrne drevenou vareškou primiešame do zmesi preosiatú múku s kypriacim práškom a pomaly všetko vymiešame do hladkého cesta.
  8. Hmotu nalejeme do pripravených formičiek (cca do ¾) a pečieme 20 až 35 minút. Po upečení necháme cupcakes vychladnúť a vyklopíme z formy. Tri kusy si rozmixujeme a vzniknutú posýpku odložíme do misky z dreva.
  9. Teraz vyšľaháme šľahačku s cukrom, ku ktorej postupne po lyžičkách pridávame mascarpone, až sa vytvorí celistvý hutný krém. Ten vložíme do cukrarskeho vrecka a nanesieme na vychladnuté cupcakes. 
  10. Posledným krokom je posypanie cupcakov vzniknutou “machovou” posýpkou. Potom si cupcakes môžeme ozdobiť podľa našich predstáv a fantázie čerstvým ovocím a kvetmi.

cupcakes-priprava   machove-cupcakes-priprava   cupcakes-forma

Pustite jar do kuchyne

Urcite ste už počuli, že obzvlášť na jar by ste do svojho jedálnička mali zaradiť zelené potraviny. A prečo? Dôvodom je samozrejme telu prospešný chlorofyl. Ten čistí telo, pomáha s pleťou a dodáva energiu, ktorá je po zime výrazne utlmená. S jarou navyše prichádza potreba dodať telu živiny a ľudia sa prirodzene zameriavajú na svoje zdravie, očistu tela i ducha a načerpanie energie z prírody. Nielen prechádzka v lese bude mať na vašu myseľ pozitívny účinok. Stále viac je populárnejšie dostať do kuchyne drevo a iné prírodné materiály, ktoré údajne plne podporujú vitamíny a živiny obsiahnuté v jedle. Čím ďalej väčšej popularite sa tešia najrôznejšie misky z dreva, drevený riad, ale aj mnohé iné prírodné materiály – napríklad prútené košíky a ošatky na pečivo.

Ak chcete jarný detox dodržať do posledného detailu, tak sa zamerajte na čerstvé potraviny plné chlorofylu a riadu z dreva, ktorý neobsahuje žiadne toxické látky, zato má prirodzene antibakteriálne účinky a podporí tak jarný refresh vášho jedálnička.

Ako na štýlové servírovanie

Čakáte návštevu a radi by ste tieto jarné cupcakes naservírovali vo veľkom štýle? Kuchynský riad nechajte v skrini stavte na rustikálne drevené servírovanie, ktoré dá návšteve najavo, že ste si dali na príprave pohostenia naozaj záležať. Na čom budú cupcakes vyzerať úplne dokonale?

  • Servírovacia doska je netradičná, ale vždy originálna varianta na jedálenský stôl.
  • Servírovací podnos využijete aj na podávanie voňavej kávy k pečeným dobrotám.
  • Drevený etažér v rustikálnom štýle – viete ako skvele vyzerá zelená farba v kombinácii s prírodným drevom? Mrknite do našej galérie!
  • Servírovacia tácka u vás doma rozhodne nesmie chýbať.
  • Podložky z kmeňa brezy machové cupcakes skvele doplnia, ako by boli priamo z lesa!

machova-cupcakes-servirovanie

Zdravý a jednoduchý štýl sa v stravovaní zase vracia do módy, rovnako ako rustikálne servírovanie, ktoré vašim pokrmom vdýchne atmosféru, ktorú si môžete pamätať z letného pobytu u babičky. Podarili sa vám mechové cupcakes? A ako to máte so zelenými potravinami vy? Ďalšie recepty, inšpiráciu a množstvo originálnych nápadov nájdete na našom Pintereste. Tak pinujte s nami.