AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Obrúsková technika decoupage pre začiatočníkov

decoupage

V dnešnom článku sa spoločne pozrieme na francúzsku metódu zdobenia najrôznejších predmetov: tzv. obrúskovú techniku alebo decoupage. Dočítate sa, v čom táto činnosť spočíva a ako sa dajú využiť napríklad výrobky II. akosti, alebo staršie predmety, ktoré by inak skončili v koši. S našim návodom zvládnu decoupage aj začiatočníci.

II. akosť a ako ju využiť?

V kategórii II. akosť sme pre vás pripravili tovar, ktorý plne nezodpovedá našim štandardom kvality. Je napríklad mierne poškriabaný z fotenia, čím sa ale nijako neznižuje jeho funkčnosť. Veľkou výhodou je samozrejme výrazne nižšia cena. Dokonale sa tak hodí k DIY technikám a inej práci s drevom. Aj my sme si pre obrúskovú techniku zvolili drevenú krabičku z II. akosti, pri ktorej sme si opravili poškodené veko a nášmu umeleckému zveľaďovaniu už nič nestojí v ceste.

vtacia-budka-vyroba   diy-tvorenie   stojan-na-stetce

Decoupage na drevenú krabičku

Metóda decoupage [dekupáž] je veľmi populárnou technikou zdobenia predmetov (najčastejšie drevených, ale používa sa napríklad aj na sklo) obrúskom. Z obrúska je možné vystrihnúť iba jednotlivé motívy, alebo ho použiť celý. Na veľmi jednoduchú decoupage drevenej krabičky sa pozrite v našom návode.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ČistéDřevo.cz (@cistedrevo_cz)

Čo budeme potrebovať

  • Drevenú krabičku
  • Trojvrstvové farebné obrúsky
  • Lepidlo na obrúskovú techniku
  • Štetce na nanášanie lepidla
  • Lak (bezfarební a riediteľný vodou)
  • Nožnice

Postup

  1. Drevenú krabičku očistíme od prípadných nečistôt a prachu.
  2. Z obrúska oddelíme len vrchnú farebnú časť, ktorú následne budeme používať.
  3. Krabičku natrieme veľmi tenkou vrstvou lepidla na decoupage. 
  4. Priložíme obrázok vystrihnutý z obrúska (my sme použili dokonca celý obrúsok) a potom jemným štetcom veľmi opatrne uhladíme. V tejto chvíli musíme byť naozaj veľmi opatrní, pretože obrázok namočený v lepidle je krehký a ľahko sa pretrhne.
  5. Necháme kratučko zaschnúť a po zaschnutí obrázok prelakujeme bezfarebným vodou riediteľným lakom. 
  6. Ak chcete mať obrázkom potiahnutú celú časť, potom môžeme pokračovať a rovnaký postup aplikujeme na zvyšnú časť krabičky.

TIP NA ZÁVER: Lepidlo na decoupage môžete pokojne nahradiť lepidlom na tapety, ktoré je výrazne lacnejšie. Takto vyzdobený predmet skvele poslúži ako originálny darček pre vašich najbližších – napríklad ku Dňu matiek.

decoupage-priprava   decoupage-na-krabicku

Na čo sa dá metóda decoupage využiť?

Najvhodnejším podkladovým materiálom sú samozrejme drevené výrobky, ale dá sa využiť na mnohé iné materiály. Nižšie pridávame pár nápadov:

Upcyklácia drevených výrobkov

Upcyklácia je pojem, o ktorom je v poslednej dobe veľa počuť. Ide vlastne o premieňanie starších výrobkov, alebo výrobkov horšej kvality, na výrobky vylepšené, či slúžiace na úplne iný účel, než na aký boli pôvodne vyrobené.

Aké umelecké a upcyklačné metódy je možné na drevené krabičky, drevený nábytok a výrobky z dreva všeobecne využiť?

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ČistéDřevo.cz (@cistedrevo_cz)

Dnes tradične na Slovensku oslavujú sviatok všetky mamičky. Drevená krabica s vekom vyzdobená metódou decoupage skvele poslúži ako originálny darček pre vašu mamičku na poslednú chvíľu.