AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako bezpečne uchovávať drevo

kose-na-drevo

Ak máte chalupu alebo napríklad kúrite drevom, nezaobídete sa bez práce s palivovým drevom. Aby ste mohli kúriť, tak musíte mať drevo dostatočne vyschnuté a toho dosiahnete jedine správnym uložením. V nasledujúcom článku sa dozviete, ako správne drevo skladovať a samozrejme aj ukladať.

Ako na správne uloženie dreva?

Pri správnom uložené dreva je dôležité, aby naštiepané drevo malo dostatočný prísun vzduchu, preto by sa malo nachádzať na nejakom vyvýšenom mieste, kde by prirodzene vyschlo prúdením vzduchu.

Medzi časté otázky patrí, ako dlho palivové drevo skladovať. Pri správnom uložení a ochrane pred plesňou i škodcami, nemusíme mať o drevo žiadny strach, vydrží aj niekoľko rokov (v prípade tvrdého dreva aj desiatok rokov). A kedy najskôr také drevo páliť? Väčšina odborníkov odporúča drevo nechať vyschnúť minimálne dva roky a až potom ho na kúrenie použiť.

Najlepším variantom na uloženie dreva je samozrejme drevník alebo regál na drevo, ktorý spĺňa všetky požiadavky na zdravú prípravu a schnutie palivového dreva.

ukladanie-dreva

Ako by mal vyzerať dokonalý drevník?

  • Podlaha by mala mať otvory (ideálny je nejaký rošt alebo paleta), ktorými bude prefukovať vzduch.
  • Drevník by mal byť umiestnený na takom mieste, kde aspoň pár hodín denne dopadá slnko.
  • Nikdy neplňte drevník až po strop – nechajte medzi vyrovnanými polenami a strieškou menšiu medzeru.
  • Strieška by mala byť dlhšia, aby na polienka čo najmenej pršalo.
  • Strany drevníka nechávajte otvorené (opäť aby medzi drevom čo najviac prúdil vzduch).

drevnik

Čo všetko na drevo pôsobí

Na pálenie sa hodí väčšina typov dreva, najčastejšie sa odporúča dubové drevo, javor, jelša, borovica, smrek, ale aj lipové drevo. Každý typ dreva má samozrejme iné vlastnosti a najmä tvrdosť. Obecne sa dá povedať, že na tvrdší typ dreva (ako je napríklad dub, alebo buk) pôsobia okolité vplyvy oveľa menej, preto vám vydrží dlhšie. A o akých vplyvoch teda rozprávame?

  • vlhkosť
  • svetlo
  • poveternostné vplyvy
  • teplota

Odporúčanie na správne prenášanie dreva

Nemenej dôležité ako samotné uloženie, je aj prenášanie dreva, ktoré by pre vás malo byť najmä pohodlné, ale kvôli drevu samozrejme aj dostatočne vzdušné. A čo sa na prenášanie dreva hodí najviac?

kos-s-drevom

Ako pripraviť drevo do drevníka

Ako ešte budeme spomínať, tak najvhodnejšie je do drevníka polená už štiepať. Dostane sa tak k drevu oveľa viac vzduchu a rýchlejšie preschne. Na to, aby ste mohli drevo týmto spôsobom ošetriť, tak samozrejme potrebujete vhodné nástroje na drevo. Konkrétne sa vám bude hodiť sekera, píla (najlepšia je samozrejme motorová) a na menšie úpravy potom kliešte na drevo.

pila-kotuc   sekera

Najčastejšie chyby pri ukladaní dreva

  • Nepoužívajte plachtu  – môže dôjsť k zapareniu a následne znehodnoteniu palivového dreva plesňou. Kvôli plesniam by sa drevo nemalo ukladať ani do pivnice.
  • Zbytočný strach ohľadom zmoknutia dreva.
  • Nikdy neukladajte drevo priamo na zem – položte pod uložené drevo aspoň staré palety.
  • Drevo je rozhodne lepšie naštiepané – veľa ľudí robí tú chybu, že drevo necháva nenaštiepané práve kvôli pocitu, že sa doň dostane menej vlkosti. Opak je ale pravdou, prípadný dážď ako už sme písali vyššie, drevu nijako neublíži. Navyše štiepané drevo rýchlejšie uschne a dostane sa k nemu väčší prísun vzduchu.

Drevené polienko do krbu ujde veľmi dlhú cestu predtým, než vám začne spríjemňovať život hrejivou atmosférou. Uloženie dreva nie je len praktické, ale jedná sa aj o krásnu drevenú dekoráciu s rustikálnym nádychom a to ako v interiéri, tak v exteriéri. V záhrade sa drevník skvele vyníma, ale nemenej pozitívne na vás môže pôsobiť krbové drevo uložené v štýlovom koši na drevo u krbu.