AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako vytvoriť domácu oázu pokoja

Nahledovy-interier

Domov je v mnohých ohľadoch najdôležitejším miestom odpočinku pre každého z nás. Práve doma by sme mali naberať silu, relaxovať a získať tak dobrý podklad pre svoje fyzické a duševné zdravie. Presne také je bývanie v ZEN štýle. Ukážeme vám pár trikov, ako bývanie z ktorého sála pozitívna energia ľahko dosiahnuť.

V čom spočíva ZEN?

ZEN bývanie spočíva v dokonalej harmónii, ktorá výrazne pomáha v lepšom sústredení na činnosti, ktoré vykonávame. Bývanie inšpirované ZEN vierou patrí zároveň k najstaršej úprave bývania vôbec. A ako dosiahnuť dokonalý výsledok?

  • Farby vody a zeme, alebo zemité odtiene v jemných krémových variantoch
  • Harmónia a čistota
  • Prírodné materiály, napríklad prútie
  • Orientácia na drevený nábytok 
  • Dostatok zelene – príroda totiž u vás doma nesmie chýbať. V kvetináčoch môžete pestovať nenáročné zelené rastliny – napríklad bonsaje, bambusy, či iné stálozelené nekvitnúce rastliny.
  • Veľa aktívneho svetla – ľahko ho dosiahnete veľkými oknami a rozostretými závesmi. 
  • Príjemné posedenie s hrejivou dekou po ruke
  • Majte malý kúsok miesta len pre seba

zen

Upratovanie by mal byť krok číslo jedna

Bez kvalitného upratovania bohužiaľ doma nemožno vytvoriť správne miesto na relaxáciu a odpočinok. Stačí si ale prácu dobre zorganizovať a uvidíte, že vás upratovanie nakoniec bude aj baviť. Ak napríklad bojujete s priestorom, tak si stačí zaobstarať drevené debny, alebo boxy, ktoré ľahko tvoria organizovanú domácnosť a hlavne budete mať všetko na svojom mieste a v takom prípade sa poriadok oveľa lepšie udržuje.

Cvičenie pozdvihuje telo i myseľ

Už starí zenový majstri dbali na to, aby v interiéri mali priestor na dôležité cvičenie, ktoré posilňuje nielen telo, ale najmä myseľ a veľkou mierou sa pozitívne podpisuje na vašej celkovej nálade. Možno sa vám to teraz ani nezdá pravdepodobné, ale domácemu cvičeniu, alebo stále populárnejšej jóge, nemusíte venovať doma veľký priestor. Stačiť vám bude miesto, kde pohodlne položíte podložku na cvičenie, a potom budete potrebovať úložné priestory, kde budú mať svoje miesto všetky potreby na cvičenie. K tomu vám skvele poslúžia drevené debny a boxy, ktoré vám interiér “upracú”, ale zároveň sú aj štýlovou drevenou dekoráciou.

joga

Relaxačný kútik len pre seba môžete mať kdekoľvek

Relaxačný kútik, kde si môžete v kľude čítať, počúvať hudbu, alebo dať priestor vášmu kreatívnemu cíteniu u vás doma nesmie chýbať. Tu by ste sa mali cítiť najmä príjemne a obklopiť sa nielen príjemnou harmóniou, ale aj vecami, ktoré máte radi a ktoré vás charakterizujú. Kombinácia toho všetkého vytvorí harmonickú súhru, ktorá dokonale zrelaxuje vašu myseľ. Navyše je extrémne dôležité, aby mal človek miesto, kde bude mať čas iba pre seba, ako odporúča väčšina psychológov. A na čo sa pri vytváraní miesta len pre seba zamerať?

  • Farby, ktoré upokojujú – okrem už spomínaných zemitých a krémových farieb si voľte ďalšiu upokojujúcu farbu prírody (napríklad zelená, modrá, tyrkysová). Nemusíte sa ale toho držať presne, každému jedincovi totiž vyhovuje niečo iné. Ak teda máte nejakú svoju obľúbenú farbu, ktorá na vás pôsobí pozitívne, tak smelo do toho. 
  • Vhodné dekorácie – v tomto prípade taktiež neplatí, že by ste sa museli orientovať na čistý a zjednotený štýl. Majte okolo seba veci, ktoré máte radi a robia vám radosť.
  • Obklopte sa príjemnou vôňou, tlmeným svetlom, soľnými lampami či aromalampami.
  • Nezabúdajte na príjemné posedenie. Nemusíte sa orientovať len na pohodlnú pohovku, k interiéri v ZEN štýle sa hodia aj hojdacie siete, závesné či hojdacie kreslá alebo sedacie vaky.

zavesne-kreslo

Vhodný nábytok a drevené dekorácie

Pri výbere materiálu v harmonickom duchu dbáme najmä na kvalitu. Nábytok by mal byť z prútených materiálov (ideálne je drevo, ratan, prútie), ktoré vám do interiéru vdýchnu kúsok prírody a príjemnej atmosféry. Navyše má drevený nábytok preukazatelne pozitívny vplyv na našu psychiku aj zdravie. Pomocou prútených výrobkov zase vytvoríte kúzelnú boho atmosféru, ktorá k zenovému bývaniu ladí. Čo sa týka dekorácií, tak tými by ste rozhodne nemali domov nijako zahltiť. Veľkú službu vám v tomto ohľade urobia napríklad drevené dekorácie, kvety, alebo DIY vlastnoručne vyrobené dekorácie v prírodnom duchu.

Je vlastne úplne jedno, či dodržíte všetky zásady zenového bývania. Podstatou je totiž niečo úplne iné – vaše pohodlie, spokojnosť a pozitívna myseľ. V našom článku sa samozrejme môžete inšpirovať, ale finálna verzia bude isto vašim produktom.