Máte otázku? +421 220 570 841

5 tipov na osviežujúce jarné drinky

Jarná očista

Po zime stúpa potreba zaistiť telu dostatok minerálov a živín, ktoré sa výrazne podieľajú na regenerácii nášho tela, ale aj zrýchlení metabolismu. Prirodzene nám chýba slniečko, ale aj prísun vitamínov. V zime je strava všeobecne bohatá na tuky a sacharidy a na jar sa to môže prejaviť napríklad únavou alebo prechladnutím. A ako najrýchlejšie do tela dostať nejaké blahodárne a osviežujúce látky, ktoré pozdvihnú ducha aj myseľ? Predsa jarnými drinkami.

5 jarných osviežujúcich drinkov

Všetko, čo teraz začína rašiť zo zeme, by sa na jar malo dostať do vášho jedálnička. Ideálne je urobiť si osviežujúci jarný drink, ktorý poteší a zároveň bude mať ozdravné účinky. Máme pre vás 5 skvelých jarných receptov.

Zázvorový shot

Čo budeme potrebovať

  • zázvor
  • med
  • citrón
  • voda (prípadne soda)

Postup

  1. Olúpeme zázvor a nakrájame ho na malé kúsky, čím menší, tak tým bude mať nápoj väčšiu silu. Niekto zázvor dokonca kvôli výraznejšej chuti strúha.
  2. Pomocou lisu na citrusy vytlačíme z citróna šťavu.
  3. Do pohára vložíme zázvor, vytlačenú šťavu z citrusov a naberačkou na med aj požadované množstvo medu (záleží len na vašich chutiach a preferenciách).
  4. Teraz zalejeme vodou, alebo sódou a necháme prikryté odležať minimálne 12 hodín.

Žihľavový čaj

Žihľavový čaj k jari neodmysliteľne patrí a jeho vplyv na naše zdravie je nepopierateľný. Žihlavové listy účinne bojujú proti chudokrvnosti. Viete ako napríklad začína deň moja babička? Každé ráno vstane a pozbiera si do svojho ranného čaju, čo záhrada dala a tento bylinkový výluh pravidelne konzumuje. Celú jar i predjar je potom žihľava základnou ingredienciou tejto tradičnej šálky. A ako žihľavový čaj pripraviť? Jednu šálku žihľavy zalejeme dvoma šálkami vody a privedieme do varu. Následne necháme žihľavy minimálne 5 minút vylúhovať, scedíme a môžeme konzumovať.

Osviežujúci melónové smoothie

Čo budeme potrebovať

  • Melón bez kôstok
  • Limetka
  • Trstinový cukor (podľa chuti)
  • Perlivá voda

Postup

  1. Melón zbavíme šupky a nakrájame na doštičke na menšie kúsky.
  2. Limetku taktiež nakrájame na štvrtiny.
  3. Teraz limetku, melón a trstinový cukor rozmixujeme.
  4. Môžeme doliať perlivú vodou a prípadne doplniť o lad drvený drevenou paličkou.

Púpavové osvieženie

Citrónový sorbet pozná určite každý z nás, ale čo tak sorbet z púpav? Púpavy by sme navyše mali na jar konzumovať vo väčšom množstve. Výrazne podporujú, rovnako ako ostatné potraviny horkastej chuti (napríklad rukola), činnosť žlčníka. Po dlhej zime tak hravo naštartujú váš metabolismus.

Čo budeme potrebovať

  • 200 g iba žltých okvetných lístkov púpav
  • 1l vody
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • cukor

Postup

  1. Púpavové okvetné plátky varíme hodinu v litri vody.
  2. Následne necháme do druhého dňa aj s lístkami odkvapať.
  3. Na druhý deň výluh scedíme a poriadne vyžmýkame.
  4. Výluh teraz povaríme s cukrom, ku ktorému následne pridáme citrónovú a pomarančovú šťavu (môžete pridať aj korenie podľa vlastnej chuti – škoricu, kardamón, mätu…).
  5. Hotovú zmes zamrazíme.
  6. Následne mrazenú hmotu v mažiari paličkou rozmačkáme na sorbet.
  7. Teraz už môžeme podávať v štýlových hrnčekoch, či pohároch s bambusovými slamkami a napríklad lístkom mäty na ozdobu.

Mojito

Už ste si mysleli, že tu ten najlepší drink s vôňou mäty bude chýbať? Tu máte recept!

Čo budeme potrebovať

  • panák bieleho rumu
  • pár listov čerstvej mäty
  • 2 lyžičky trstinového cukru alebo medu
  • šťava z limetky
  • sóda
  • pár kociek ľadu

Postup

  1. Mätu, cukor a šťavu z limetky dobre premiešajte paličkou na mochito
  2. Pridajte ľad, panáka obľúbeného rumu a premiešajte. Môžete tiež tlčikom ľad ľahko rozdrviť.
  3. Teraz podľa chuti dolejte sódou.
  4. Nalejte do pohára, doplňte napríklad o bambusovú slamku, lístky mäty a skvelý drink je na svete. 
  5. Pripraviť si samozrejme môžete aj virgin mojito – jednoducho vynecháte panáka rumu.

Tipy na servírovanie

Aby bol detoxikačný účinok dokonalý a vy ste z toho mali dobrý pocit, tak sa odporúča podávať nápoje v prírodných materiáloch. Najviac sa odporúča drevo. Okrem nesporných zdravotných výhod (drevo neobsahuje toxíny, údajne má antibakteriálne účinky) by vás mohli zaujať mnohé ďalšie klady. Pitie z dreveného hrnčeka je príjemné, hrnček navyše nebude páliť a najmä ide skoro až o umelecký predmet.

  • Drevený hrnček alebo drevená kuksa.
  • Nesmrteľné a stále módne sklo – napríklad s dvojitou stenou (tzv. izotermické šálky).
  • Poznáte bambus? Hrnček z neho sa k jarným drinkom tiež skvele hodí.
  • Pokiaľ k vám príde návšteva, tak nezabúdajte na servírovací podnos.
  • Podložky pod poháre vám zaistia stôl bez nechcených koliesok.

Ako vyčistiť drevenú doštičku, alebo drevený hrnček

Pri príprave pokrmov, ktoré majú výrazné farbiace schopnosti (napríklad granátové jablko, červená repa, melón) sa vám samozrejme môže stať, že sa vám drevené varešky, drevené misky, drevené hrnčeky, taniere alebo drevené dosky ľahko zafarbia. Máme pre vás osvedčený video návod na čistenie drevených výrobkov. Ak si chcete prečítať niečo viac o čistení drevených produktov, tak sa pozrite na náš blog, kde nájdete množstvo užitočných tipov týkajúcich sa starostlivosti o drevo, DIY návodov a inšpirácie.

Máte aj vy nejaký zaručený recept na jarný nápoj Pochváľte sa nám!

Michaela Hodorová
Písanie, drevo a kreativita sú mojou skrytou vášňou. Mojou úlohou je odovzdať čitateľom čo najviac rád, inšpirácií a návodov z oblasti drevených výrobkov, vybavenia domácnosti a práce s drevom.
Strážte si zaujímavé rady a tipy zo sveta drevotvorby.
Buďte s nami súčasťou prírody.