AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako vyrobiť drevený regál

kniznica-z-drevenych-debniciek

Drevený regál z masívneho dreva nie je v dnešnej dobe lacnou záležitosťou. V nasledujúcom článku vám ale dáme návod, ako vyrobiť pomerne lacné regály s vôňou dreva, ktoré vám domov zorganizujú, stanú sa praktickým pomocníkom a zároveň budú aj dokonalou drevenou dekoráciou. Ďalšou veľkou výhodou je aj to, že si takto môžete vyrobiť drevené regály na mieru presne podľa vašich predstáv a osobného vkusu. Potrebovať k tomu budete len pár drevených debničiek.

Výroba drevených regálov

Pri výrobe môžete dokonca recyklovať aj nejaké staršie drevené debničky a zrenovovať ich, alebo si stačí kúpiť zopár našich debničiek z masívu.

dreveny-regal-v-kuchyni

Čo budeme potrebovať

Postup

  1. V prípade, že si chceme vyladiť drevený regál k svojmu obrazu, tak ho natrieme požadovanou farbou. Dobre vám určite poradia v akomkoľvek menšom aj väčšom hobbymarkete. Primárne záleží na tom, či drevené regály do domácnosti využijeme v interiéri alebo napríklad na záhrade – podľa toho následne budeme kupovať potrebnú farbu. Trh sa dnes skutočne pýši širokou škálou farieb na drevo, stačí si len vybrať tú svoju. Môžeme pokojne popustiť uzdu svojej fantázii a nebáť sa farieb aj miešania štýlov.
  2. Ak sa rozhodneme ponechať regálom ich prírodnú farbu, tak ich natrieme bezfarebným akrylovým lakom, využiť môžeme aj lak v spreji, ktorý sa pýši jednoduchou aplikáciou na povrch. 
  3. Teraz na seba naukladáme požadovaný počet debničiek a pozrieme sa, ako sa nám do priestoru najviac hodia. Môžeme samozrejme improvizovať, či sa na poslednú chvíľu rozmyslieť. Máme v tomto bode ešte čas. Debničky postavíme na seba, prípadne dáme aj pár kusov po stranách.
  4. V tomto bode už nie je čas na zmeny, Pomocou ceruzky si vyznačíme miesto, kde k sebe budeme drevené debničky vŕtať.
  5.  Boxy k sebe s pomocou vŕtačky dobre pripevníme.
  6. Následne už hotový regál za pomoci skrutiek dôkladne upevníme k stene.

TAJNÝ TIP: Dnes je už na trhu nepreberné množstvo kvalitných lepidiel vhodných na drevo, pokiaľ sa teda chcete vyhnúť vŕtaniu, môžete využiť aj lepidlo. Poraďte sa však najprv s odborníkom. Pozor si v tomto prípade musíte dať najmä na disperziu. Základné rozdelenie lepidiel a jednotlivých disperzií nájdete v našom článku.

regal-z-debniciek-stavba   regal-z-debniciek-uchytenie   regal-z-debniciek-kuchyna

Prečo si zaobstarať regál z debničiek?

Nespornú výhodu vidíme samozrejme v tom, že nábytok z debničiek vrátane najrôznejších regálov do kuchyne, drevených regálov na ovocie, alebo napríklad na knihy, môžete mať skoro zadarmo. Recyklovať totiž môžete najrôznejšie staršie debničky, ktoré stačí obrúsiť a natrieť. Následná údržba sa tiež javí ako veľmi jednoduchá, mrknite napríklad na náš článok na blogu, kde nájdete všetko potrebné ohľadom starostlivosti o drevo.

Máte radi moderný typ bývania v škandinávskom, rustikálnom, alebo urban jungle duchu? Potom vám doma nesmie chýbať praktický policový regál. Drevený povrch má na naše telo aj myseľ pozitívny účinok a oceníte aj jeho modernú vzdušnosť. Zahltiť si bývanie masívnym nábytkom už vôbec nie je in. A v neposlednom rade oceníte jeho variabilitu. Pokiaľ doma bojujete s atypickým priestorom (napríklad podkrovné vstavby), tak iste oceníte, že si drevený regál môžete poskladať presne podľa požadovaného miesta. Ako majiteľka podkrovnej vstavby tento lacnejší variant vrelo odporúčam, ušetríte veľa práce, nervov a najmä peňazí, ktoré vstavaný nábytok na mieru stojí.

Na čo všetko sa drevené regály hodia?

  • Vďaka dreveným regálom do špajze budete mať špajzu vždy dokonale upratanú.
  • Regál na pečivo ocenia najmä perfekcionisti, ale aj chalupári. 
  • S dreveným regálom na víno budú vaše vystavené flaše vždy v bezpečí.
  • Úložný regál na hračky pomôže deťom v upratovaní detskej izby.
  • Drevený regál na knihy má veľký potenciál najmä v študentských izbách a bytoch.
  • Drevené regály do pivnice sa hodia najmä na zimné uskladnenie zemiakov a inej zeleniny.
  • Regál na stenu vytvorí peknú dekoráciu. 
  • Na záhrade využijete napríklad regál na drevo.
  • Stále väčšej popularite sa teší aj drevený regál do kúpeľne, ktorý tejto miestnosti vdýchne hrejivú atmosféru.

polica-z-debniciek   kniznica-z-drevenych-debniciek-detail

Zaujala vás výroba drevených regálov z debničiek? Pokiaľ vás to nadchlo natoľko, že hľadáte ďalšiu inširáciu na nábytok z debničiek, tak navštívte náš Pinterest, kde nájdete množstvo skvelých nápadov na drevené doplnky a mnohé ďalšie DIY postupy na prácu s drevom. Pinujte s nami!