AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Recyklácia a upcyklacia drevených výrobkov

renovacia-upcyklacia

Nikdy sme neboli fanúšikmi plytvania. Drevo je pre nás krásne voňajúcim, odolným a nadčasovým materiálom, ktorý si zaslúži druhú šancu v každom veku, pretože vie starnúť s naozajstnou gráciou. Aj niekoľko desiatok rokov používané drevo si vždy nájde svoje uplatnenie. Poďte sa spoločne s nami pozrieť na tie najzaujímavejšie výrobky, ktoré by ste z pôdy rozhodne nemali vyhadzovať. 

Čo je to upcyklacia

Vo svojej podstate sa jedná o pretváranie vecí, ktoré by ste napríklad vyhodili, na predmety úplne novej úžitkovej hodnoty. Narozdieľ od prístupu re-use, ktorý sa týka najmä znovupoužitia a teda aj prípadnej renovácie nábytku z dreva a iných výrobkov, majú napríklad drevené výrobky v prípade upcyklacie úplne nový účel aj využitie. Vďaka upcyklacii sa tiež výrazne zvyšuje kvalita dreveného výrobku, čo ju zásadne odlišuje od recyklácie, ako upozorňuje prvá teoretická stať na túto tému z roku 1994.

Vdýchnite starým veciam nový život

Nemusíte sa hneď stať vášnivými zberateľmi veteša, ale ak ste vlastníkmi staršieho nábytku, najrôznejších drevených komôd, dverí a okien, ktoré ostali po rekonštrukcii tak stačí trochu zručné ruky, chuť tvoriť a výsledkom budú skutočne originálne drevené dekorácie na záhradu. Tá je pre finálny upcykling drevených výrobkov totiž ideálnym priestorom, ktorý znesie doslova smršť kreatívnych nápadov.

II-akost

9 tipov na drevené ľahko upcyklovatelné výrobky

  • Drevené koleso

Má v záhrade ako dekorácia veľké uplatnenie, môžete z neho urobiť minizáhradku so skalničkami, rustikálny luster, originálne zrkadlo, kvetinový veniec, alebo DIY domček pre hmyz. 

  • Drevený nábytok

Uvažovali ste, že vyhodíte staré dvere, príborník, či drevenú komodu? Záhrade budú s trochou úprav výnimočne pasovať. Vytvoriť môžete dekorácie, drevenú lavičku na záhradu, alebo kvetináče a stojany na kvety.

  • Drevený tragač

Drevené tragače boli prv neoddeliteľnou súčasťou každej domácnosti. Možno jeden taký aj niekde máte. Samozrejme je možno dnes zakúpiť aj drevený tragač na kvety, ktorý bol konkrétne na tento účel vyrobený. V oboch prípadoch je výsledok fenomenálny.

  • Drevené vedro

Vedro z dreva má vysokou odolnosť a určite by ešte niekoľko rokov slúžilo. Pokiaľ ale dávate prednosť ľahkým kanvám, tak drevené vedro poslúži ako kvetináč v boho štýle. Nezabudnite ale zospodu vyvŕtať dieru na odtok vody. Výhodou je, že sa do neho hodí akákoľvek kvetina.

  • Drevená stolička

Podrobnejší návod na záhradný kvetináč nájdete na konci článku!

  • Drevené pieskovisko

V prípade, že vaše ratolesti odrastú a už o túto zábavu nejavia záujem, tak sa nemusíte pieskoviska hneď zbavovať. Drevené pieskovisko pre deti sa totiž ľahko môže stať vyvýšeným záhonom alebo dokonca lúkou pre motýle, ktorá oživí každý záhradný kút.

  • Drevený komposter 

Možno ho ľahko recyklovať, pretože kvalitné hnojivo aj hlina sa na záhrade hodia vždy. Pokiaľ ste sa predsa rozhodli pre jeho zrušenie, tak ohrádku stačí nechať a poslúži ako drevená dekorácia. Stačí zavesiť LED svetielka, v okolí zasadiť kvety a na plôtik zavesiť farebné hrnčeky  to iste upúta každého návštevníka. Ak ste chovateľmi nejakej hydiny, tak stačí ohrádku oplotiť a hneď máte bezpečný výbeh pre mláďatá.

  • Drevená doštička

Môžete ju akokoľvek ozdobiť a vytvoriť tak krásnu drevenú dekoráciu v rustikálnom štýle. Už ste napríklad počuli o vypaľovaní do dreva?

  • Drevená debnička

debničiek môžete ľahko vytvoriť drevené záhradné posedenie, ktoré sa pýši jednoduchou výrobou, ale aj následnou údržbou. Ostatne na výrobu dreveného stola sa môžete pozrieť v jednom z predchádzajúcich článkov.

stolik-z-debniciek

Vďaka upcyklácii môžu vzniknúť zaujímavé dekorácie na záhradu z dreva

Ako už bolo v článku spomenuté, tak väčšina nábytku, drevených výrobkov a vecí dennej potreby je možné ľahko upcyklovať najmä na drevené doplnky na záhradu, ktorým navšednosť výnimočne pristane.

Drevené záhradné kvetináče zo starých stoličiek

Čo budeme potrebovať

  • starú drevenú stoličku
  • rašelinu, alebo vybraný substrát (vždyť záleží na výbere kvetín)
  • vybrané kultivary rastlín vhodné do exteriéru
  • brúsny papier, oceľovú kefu alebo elektrickú brúsku
  • ručnú pílku
  • kvetináč, ktorý veľkostne sedí do rozmeru stoličky

Postup

  1. Ručnou pílou vyrežeme zo stoličky podsedák.
  2. Celú stoličku brúsnou kefou očistíme a následne brúsnym papierom brúsime do hladka.
  3. Teraz už na rad prichádza vaša fantázia, stoličku môžete nechať v prírodnom prevedení, namoriť, natrieť požadovaným lakom, krakelovať, alebo na ňu použiť metódu patinovania. Záleží len na vašich preferenciách. 
  4. Do otvoru v podsedáku umiestnime vhodný kvetináč.
  5. Do kvetináča nasypeme zeminu a zasadíme vybrané kvety. 
  6. Teraz už stačí pre tento mimoriadny kvetináč nájsť miesto na záhrade, kde sa bude vynímať. 

upcyklacia   upcyklacia-drevenej-stolicky   upcyklacia-stolicky

Ak máte náladu na tvorenie, tak rozhodne navštívte náš Pinterest, kde sa to hemží drevenými dekoráciami, vychytávkami do domácnosti, ale aj nápadmi na ručnú tvorbu a v neposlednom rade tu na vás čaká množstvo tipov na upcykláciu.