AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako vyrobiť vlastnú stolnú hru?

stolna-hra

Premýšľate, čo s deťmi počas letných prázdnin vymyslieť a ako ich zabaviť? V dnešnom článku prinášame tipy na zábavnú aktivitu, ktorá vaše ratolesti poteší už pri samotnej výrobe, ale predovšetkým po nej. Poďte si s nami vyrobiť jednoduchú drevenú doskovú hru!

Vyrábame piškvorky

Čo budeme na výrobu potrebovať:

  • výrezy z preglejky (5 + 5 kusov)
  • herná doska z preglejky
  • farbičky alebo fixky a štetec

Postup

  1. Najprv si vyberieme výrobky z preglejky – budeme dohromady potrebovať 5 + 5 kusov hracích „kameňov“ a 1 dosku. Pre dosku sme zvolili okrúhly výrez z preglejky a k nemu potom ladiace menšie kolieska. Môžete ale samozrejme vybrať aj rôzne tvary podľa vlastného vkusu, pekne by vyzeralo napríklad aj 5 hviezdičiek a 5 srdiečok.
  2. Na dosku si ceruzkou jemne načrtneme mriežku v tvare dvojitého kríža, aby sme tak získali 9 hracích políčok.
  3. Mriežku obtiahneme nejakou neutrálnou akrylovou farbou, ideálne čiernou.
  4. 10 koliesok si rozdelíme na dve časti. Na každú polovicu namaľujeme iný vzor. Môžete zvoliť klasické kolieska a krížiky alebo zvoliť veselé vzory. My sme vybrali jednoduché okrúhle motívy: lienku a kytičku.

Po použití nechajte akrylové farby chvíľku zaschnúť a môžete sa rovno pustiť do hry!

preglejka-kruh   stolna-hra-diy

Výhody drevených stolných hier

Drevené hry sú nesmrteľnou klasikou, bez ktorej si ani nevieme detskú izbu predstaviť. Určite si aj vy z detstva vybavíte minimálne jednu hračku, ktorá bola drevená – napríklad také drevené kocky mal a má doma snáď každý, že? Alebo autíčko, ktoré bolo ručne maľované a ku ktorému sa samosebou musela vyrobiť aj garáž? A čo domček pre bábiky s vlastnoručne kreslenými oknami a miniatúrnym nábytkom? S takou hračkou sa potom spája silná citová väzba, na ktorú sa len tak nezabúda…

Drevené hračky a spoločenské hry bývajú pomerne priamočiare a ich krása tkvie práve v ich jednoduchosti. Navyše sú vyrobené z materiálu, ktorý nezaťažuje životné prostredie a vydržia niekoľko generácií. Sú zdravotne nezávadné, bezpečné a hlavne podporujú fantáziu, pamäť, kreativitu a motoriku.

drevene-auto   malovanie-na-drevene-auto

Aké drevené stolné hry si môžete ešte vyrobiť svojpomocne

  • Mikádo – začneme tým najjednoduchším. Bude vám stačiť len sada špajdlí. Tú rozdelíte na dve polovice a každú polovicu označíte inou farbičkou. A je to! Toto super-rýchle DIY vám zaberie pár minút, ale zaistí hodiny zábavy!
  • Domino – stačí vám sada rovnakých obdĺžnikov, napríklad zo starej stavebnice alebo z detských drevených kociek. Kocky potom iba natrite čiernou farbou a doplňte o bodky. Jednoduchá nesmrteľná klasika.
  • Pexeso – tu využijete preglejkové výrezy v tvare dreveného kruhu alebo štvorca. Jednu stranu necháte čistú a na druhú vytvoríte dvojicu rovnakých obrázkov. Tie môžete buď namaľovať alebo využiť deťmi veľmi obľúbené nálepky.
  • Priraďovanie – podobne ako pri pexese, aj tu budeme na drevené výrezy maľovať dvojice obrázkov, ale s jedným rozdielom – nebudeme tvoriť autentické, ale tematické dvojice. Napríklad myš-syr, hviezda-mesiac, list-strom, vidlička-nôž, čokoľvek vás napadne.
  • Človeče, nehnevaj sa – hviezdu medzi všetkými drevenými doskovými hrami môžete vytvoriť aj svojpomocne. Bude vám stačiť prírodná drevená kocka (ktorú použijete na výrobu klasickej číselnej hracej kocky), na to potom drevená figúrka (16 kusov) a hracia doska (odporúčame recyklovať starší detský nábytok a vytvoriť hernú plochu priamo na doske detského stolíka). Hraciu plochu potom môžete vytvoriť akrylovými farbami alebo použiť nálepky, ktoré vám dosť uľahčia prácu. Rovnako môžete vytvoriť aj klasickú dámu alebo šach.

Prečo si vyrobiť drevenú hru svojpomocne

Výroba vyššie spomínaných drevených hier je jednoduchá, nezaberie príliš veľa času a môžete do nej zapojiť aj deti. V tom vidíme aj hlavnú výhodu vlastnoručne vyrobených hier – strávite čas spoločne s deťmi, a to nielen vymýšľaním a realizáciou vlastného kreatívneho projektu, ale aj samotným hraním!

Ďalšou nespornou výhodou je potom recyklácia starého dreveného nábytku, môžete totiž pri výrobe využiť to, čo už máte doma. Máte odrastené deti a zostal vám po nich menší nábytok? Pretvorte ho spoločne na niečo nové a lepšie! Vaše deti už nebaví hrať sa s detskými kockami? Upgradujte ich a vytvorte napríklad interaktívnu didaktickú drevenú kocku, ktorú si zamilujú!

drevene-kocky   drevene-kocky-diy   drevene-kocky-montessori

Keď budete hľadať ďalšiu inšpiráciu na výrobu vlastnej stolnej hry, odporúčame navštíviť (nielen) náš Pinterest. Pridávame tam hromady nápadov a návodov na výrobu jednoduchých kúskov a dekorácií z dreva.