AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Vychytávky, bez ktorých sa nezaobídete pri grilovaní

grilovani

Grilovanie k letu patrí rovnako ako napríklad opaľovanie, kúpanie a výlety do prírody. Občas vám tiež príde, že všetka tá príprava a následný kuchársky taniec je až príliš namáhavý? V nasledujúcom článku nájdete tipy, vychytávky, ale aj rady, ako si grilovanie uľahčiť a najmä užiť.

Čo vám uľahčí prípravu pokrmov

Záhradné aj balkónové grilovanie sa rozhodne nezaobíde bez kvalitného náčinia:

  • kliešte na grilovanie
  • kompletný set na grilovanie
  • teplomer pre dokonalú prípravu mäsa
  • najrôznejšie grilovacie mriežky a rošty na ryby, klobásky a mnohé ďalšie
  • nosič fliaš môže skvele slúžiť aj na najrôznejšie marinády a dochucovadlá, ktorými je možné pokrmy v priebehu potierať drevenou maslovačkou
  • servírovacia doska na odnos pokrmov od grilu (skvele izoluje teplo)

pruteny-kos-drevene-klieste-na-maso

Čo nevšedného v lete grilovať

Ste gurmáni a máte radi, keď pohostíte svojich hostí a rodinu niečím netradičným, kde môžete naplno prejaviť svoje kulinárske schopnosti? Pokiaľ už vás omrzeli grilované pstruhy a krkovička, či rebrá na všetky možné spôsoby, máme pre vás zopár skvelých tipov na originálne pokrmy.

  • Grilovaný ananas, božské figy a dokonca aj vodný melón – grilované ovocie ocenia aj deti, ale ja ho napríklad môžem vrelo odporučiť k syrom gréckeho typu aj chudému mäsu.
  • Grilované toasty – opäť nevšedný zážitok ocenia deti aj dospelí, s náplňou sa dá totiž krásne vyhrať.
  • Morské plody – vôbec sa toho nemusíte báť, príprava je jednoduchá a efekt ohromujúci.
  • Vegetariánske burgre (napríklad z čiernej fazule a čili alebo červenej repy) – osobne odskúšané aj na zarytých mäsožrútoch.
  • Plnená grilovaná zelenina – v horúcom dni sa jedná o úplnú jednotku.
  • Bruschettu ocenia najmä tí najväčší hladoši.
  • Pečená mrkva s bryndzou a mätou je stálica v našich receptoch na grilovanie a všetkých milo prekvapí a väčšinou zmizne ako prvá.

servirovanie-jedla-gril

Servírovanie v drevenom duchu

Vaše vymazlené pokrmy si zaslúžia dôstojné miesto, ktoré im pristane. Servírujte na servirovacom podnose, štýlovej servírovacej tácke, alebo veľkej drevenej doske a uvidíte, že aj hostia budú milo prekvapení jednoduchosťou a rustikálnym nádychom, ktorý ku grilovaniu bez debaty patrí.

Nesmieme zabudnúť ani na dôležitý pitný režim. Dáte prednosť nosičom na pivo alebo veľkej sklenenej nádobe na pitie? Riad z dreva má navyše veľkú výhodu – skvele izoluje teplo a ešte lepšie vyzerá. Niekto by dokonca dal ruku do ohňa za to, že jedlo, na ktoré sa používa drevený príbor, jednoznačne aj lepšie chutí. Vyskúšate to?

dreveny-korbel

Čištění po grilování

Pokiaľ sa rozhodnete pre drevené servírovanie a drevený riad, tak vyvstáva otázka, ako sa o drevené výrobky dobre starať a najmä ich vyčistiť. Možno vás to prekvapí, ale riad z dreva ako je napríklad drevená misa, drevený tanier, alebo kliešte na grilovanie a mnohé ďalšie, možno ľahko vyčistiť pomocou jedlej sódy a citrónovej šťavy. Ostatne pozrite sa na video, kde sme čistenie vyskúšali za vás. Mastnota z drevených výrobkov potom pôjde dole jedna báseň. Samotný gril potom rozhodne neumývajte vodou a už vôbec nie akýmkoľvek saponátom (napríklad jarou), použite špeciálnu kefu, ktorou gril vrátane mriežok dôkladne vyčistíte.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ČistéDřevo.cz (@cistedrevo_cz)

Ako na upratovanie po grilovaní

Následné upratovanie po grilovaní všeobecne patrí k tým najmenej obľúbeným činnostiam (aspoň u mňa). S drevenými debničkami to ale bude hračka. Do drevenej debničky totiž môžete vložiť všetky vaše vyčistené grilovacie vychytávky a potrebné náčinie a pri ďalšom hodovaní len debnu z dreva vytiahnete a máte všetko okamžite po ruke a nemusíte nič zložito hľadať. Prútený kôš, drevená tácka alebo podnos zase skvele poslúži na odnášanie špinavého riadu a pohárov.

Pokiaľ hľadáte inšpiráciu na recepty, záhradné aj grilovacie vychytávky, tak navštívte náš Pinterest. Pinujte s nami!