AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako sa zbaliť na cestu štýlovo?

cestovna-debnicka

Konečne je leto a milovníci dovoleniek a cestovania si prídu na svoje. Je jedno, či sa chystáte na chatu, k moru, na hory alebo do Tatier, pretože to, ako rýchlo, efektívne a štýlovo sa zabaliť, budete riešiť pri návšteve akejkoľvek destinácie. V nasledujúcom článku nájdete pár overených tipov, ktoré vám zaručia ľahšie balenie, a cestovná horúčka tak u vás nebude mať žiadnu šancu.

Kľúčom k úspechu je zoznam

Ako hovorí moja mama, tak bez zoznamu ani krok. Vrelo teda odporúčame si balenie dobre premyslieť a vziať si na to najlepšie ceruzku a drevený blok, kde si napíšeme všetko potrebné a potom len budeme vyškrtávať to, čo máme už reálne zabalené. Dokonca existujú vychytané aplikácie, kde si zoznam môžete stiahnuť a jednoducho vyplniť online. Kostra cestovného zoznamu môže byť stále rovnaká, len sa budú meniť jednotlivé položky – ale ruku na srdce, väčšinou má už každý vytipovaný svoje ustálené oblečenie a módne doplnky určené na cesty (napríklad lekárnička, doklady a peniaze, slnečné okuliare a obľúbené tričko). Hlavným prínosom takého zoznamu je samozrejme pokoj v duši. Vrelo ho teda odporúčam všetkým, ktorí trpia cestovnou horúčkou a nie je s nimi do začiatku dovolenky rozumná reč.

dreveny-blok-zoznam-na-cesty

Ako a do čoho sa zbaliť na cestu?

Hlavne efektívne:

  • Oblečenie neskladáme, ale rolujeme.
  • Skupiny zvrškov si rozdelíme a dávame do vrecúšok a látkových tašiek, budeme potom mať vo všetkom lepší prehľad.
  • Pokiaľ nepotrebujeme veľkú kozmetickú tašku, tak kozmetiku aj lieky je možné ľahko a efektívne zbaliť do plastových uzatvárateľných vrecúšok, ktoré zaberajú menej miesta.
  • Tie najväčšie a najťažšie veci si vezmeme na seba. Často ma aj taká bunda po ceste zachránila pred zimou.
  • Využívame každú piaď priestoru, do topánok zrolujeme napríklad ponožky.
  • Vďaka vákuovým vreciam ušetríme veľa miesta.
  • Balíme sa do tašiek, ktoré následne môžeme použiť ako doplnok. Odporúčame napríklad prútené tašky (skvele sa hodia k letným outfitom) alebo korkové kabelky (korok má veľa výhod – odoláva UV žiareniu, je vodeodolný a ohňovzdorný).

Ďalej sa ponúka otázka, do čoho sa najlepšie zbaliť. Pokiaľ mierite na peší trip a vaším hlavným cestovným prostriedkom je vlak, alebo autobus, tak nad cestovným kufrom ani nepremýšľajte a investujte do kvalitnej krosne. Pri jazde autom, alebo cestovaní lietadlom vrelo odporúčame zabaliť svoje veci najlepšie do škrupinového kufra, ktorý je priestranný a najmä dostatočne organizovaný. Perfekcionisti a chronickí puntičkári tým pádom ani nepremýšľajú nad možnosťou batohu a inej cestovnej tašky neidentifikovateľného tvaru.

Na čo nezabudnúť pri balení

  • Doklady a peniaze sú základ a verte tomu, že práve tieto najdôležitejšie veci rady zostanú niekde nachystané na botníku (hovorím z vlastnej skúsenosti).
  • Lekárnička vám rozhodne v cestovnom kufri či batohu nesmie chýbať.
  • Kvalitné a najmä multifunkčné oblečenie – pár kúskov vám potom vystačí na celú dovolenku.
  • Kvalitné topánky a radšej ešte jedny navyše nie sú nikdy stratou priestoru.
  • Kozmetika – každý má rád tú svoju a v zahraničí nemusíte zohnať presne to, čo vyhovuje vám a vašej pleti.
  • Kempingová sprcha – hodiť sa bude najmä pri ceste autom, kedy budete mať vodu na opláchnutie rúk či ovocia po ruke kdekoľvek si pomyslíte.
  • Dostatok pitnej vody.
  • Kvalitná ochrana proti slnku – už ste na sebe mali štýlové drevené okuliare, ktoré niečo vydržia?

lekarnicka

Nezabúdajte na úložné priestory v aute

Vrelo odporúčam mať v aute kúsok miesta napríklad na drevené debničky, ktoré poslúžia ako odkladací priestor na nevyhnutnosti, ktoré sa vám pri dlhodobejšej jazde v aute môžu hodiť a vy potom nemusíte otvárať hneď niekoľko kufrov, či tašiek. Podobne ako debničky, ale poslúži aj prútený kôš, ktorý následne môžete využiť na nákupy vo vašej vysnívanej destinácii. Piknikový kôš je zase dostatočne priestranný pre všetky vaše nevyhnutnosti a navyše ho môžete využiť na romantický piknik na pláži alebo v lese.

Aké vychytávky sa vám v autě budú hodiť?

  • drevená debnička na desiatu a iné nevyhnutnosti
  • látkové priehradky na sedadlá
  • držiak na tablet a tablet na rozprávky pre deti
  • cestovný alebo drevený hrnček (pre vášnivých turistov odporúčame niekoľkými storočiami overenú kuksu)
  • drevené organizéry do auta
  • cestovná sieťka do kufru auta

Idete kempovať? Drevený riad vám nesmie chýbať!

Máte radi dovolenku dobrodružnejšieho rázu? Tak ste určite milovníkmi kempovania a all inclusive dovolenka vám zas až tak veľmi nehovorí. Potom musíte myslieť aj na kuchynské potreby, ktoré na dovolenke budete potrebovať. My samozrejme odporúčame to drevené. Úprimne, ak cestujete s deťmi, tak nikdy neviete, kedy deti dostanú hlad a na výlete ako naschvál nikde v okolí nebude nič, kde by ste sa mohli občerstviť a najesť. Riešim to tak, že si jednoducho všade beriem jedlo so sebou. Riad z dreva a drevený príbor je tak neoddeliteľnou súčasťou môjho batohu. Nie je ťažké, nerozbije sa a na obed v lone prírody sa dokonale hodí. Ešte ľahším variantom je potom bambusový príbor a riad a pre deti samozrejme nesmieme zabudnúť bambusové slamky. Miesto si na nich vždy nájdete.

kosik-debnicka-cestovanie

Aby ste si dovolenku užili plnými dúškami, nemusíte so sebou mať celý šatník a dva lodné kufre doplnkov. Najmä ide o to si dovolenku užiť. Tak smelo do toho!