AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Bambus: materiál budúcnosti

nahledovy-bambus

V dnešnom článku vám chceme predstaviť doslova materiál budúcnosti. O akom modernom fenoméne hovoríme? Samozrejme o bambuse. Prekvapí vás, čo všetko sa dá z bambusu vyrobiť a tiež čo to vôbec bambus je. A samozrejme množstvo bambusových výrobkov nájdete na našom e-shope, pretože my bambus doslova milujeme. A vy?

Čo tu pre vás máme?

Naskladnili sme pre vás veľa zaujímavých noviniek, ktoré sa vám budú v domácnosti vynímať alebo sa hodiť k originálnemu servírovaniu jedla. Množstvo bambusového sortimentu vás určite prekvapí. Čo tu teda pre vás máme?

  • kuchynské potreby – servírovacia tácka, miska na jedlo, stojan na varešky, blok na nože, príbory, bambusový hrnček, bambusová slamka, chlebník, drevený etažér, kuchynská doska
  • kancelárske potreby – powerbanky, USB flash disky, perá a bloky, organizéry
  • záhradný nábytok – stoly, vonkajšie regály na kvety
  • nábytok do interiéru – polička, regál, nočný stolík
  • doplnky do kúpeľne – kôš na bielizeň, servírovací podnos do vane

riad-bambus

Odkiaľ vietor veje

Bambus rastie najmä v tropickom prostredí s dostatkom vlahy. Dariť sa mu bude doslova všade (pokojne aj u vás na záhrade), ale čo naozaj nemá rád, je sucho. Darí sa mu najmä v subtropickej Ázii, Indii a najviac rozšírený je v Číne. Niektoré jedinečné druhy môžete nájsť aj v Amerike. Aj keď je výskyt veľmi dobre zmapovaný, tak sa domnievame, že v divokej prírode existuje ešte viac ako stovka neznámych druhov a poddruhov bambusu.

cina

Prečo sme naskladnili práve výrobky z bambusu

Na bambuse nás zaujalo najmä to, že materiál sa dá využiť už z trojročnej rastliny. Navyše rastlinka vyniká veľkou trvanlivosťou, takže vo chvíli, keď výrobok z domácnosti vyradíte, bude už na mieste, odkiaľ vaše “drevené” výrobky pochádzajú, pravdepodobne stáť celý bambusový “les”. Žiadnu inú drevinu nemožno žať a obnovovať tak rýchlo. Ďalej vás určite môžu oslniť aj ostatné lákavé vlastnosti.

  • Odolný a ľahký materiál – vhodný napríklad pre kuchynský riad.
  • Pretože rastie vo veľmi vlhkom prostredí, je zvyknutý na vodu a je tak zo všetkých typov dreva najviac vodeodolný – aj keď sme veľkými fanúšikmi dreveného riadu, tak ich veľkou nevýhodou je tvarová nestálosť – bambus naopak vďaka svojej vodeodolnosti zostáva tvarostály a hodí sa na akékoľvek pokrmy. 
  • Potvrdené antibakteriálne vlastnosti ocenia najmä milovníci hygieny.
  • Jednoduchá údržba – stačiť bude len voda a hubka. 
  • Farebná variabilita riadu z “dreva” bambusu a originálna textúra povýši vaše stolovanie na úplne inú úroveň.
  • Neabsorbuje omáčky, či akúkoľvek inú tekutinu z pripravených pokrmov.

bambusova-servirovacia-doska

Bambus. Čo to je?

Bambus je v skutočnosti tráva, ktorá dorastá až do výšky 40 m. V priemysle sa používajú najmä steblá, ktoré majú veľmi podobné vlastnosti ako drevo, preto sa niekedy bambus za drevo zamieňa. Vďaka svojej všestrannosti sa navyše bambus stáva veľmi obľúbeným prírodným materiálom, ktorý nachádza využitie v kuchyni, kúpeľni aj obývačke vo všetkých kútoch sveta. Čo sa materiálu týka, tak nemá vo svete obdoby a dá sa z neho vyrobiť takmer všetko. Od vecí dennej potreby, hudobných nástrojov, tkaniny, buničiny a papiera, liečiv, používa sa v stavebníctve a nesmieme zabudnúť ani na potravinárstvo (bambusové výhonky). A prečo ho ešte milovať?

  • znižuje uhlíkovú stopu
  • má nenáročné nároky na rast, doslova rastie ako z vody – je to najrýchlejšie rastúca rastlina na svete
  • jeho rast pomáha vyčerpanej pôde, kde by inak nič iné nemalo šancu na prežitie
  • prevratný a všestranný materiál
  • je úplne rozložiteľný

bambusovy-les

Nádherný a plne prírodný materiál nás dokonale očaril a svoju radosť chceme samozrejme odovzdať aj vám. Pokiaľ navyše budete dodržiavať správnu údržbu, tak vám výrobky vydržia veľa rokov a môžu robiť radosť ešte vašim potomkom. Malá rada na záver: pokiaľ chcete predĺžiť životnosť, tak odporúčame neumiestňovať na priame slnko (týka sa to najmä riadu) a občas ošetriť kvapkou olivového oleja.

Ak hľadáte inšpiráciu na ďalšie výrobky z prírodných materiálov, tak sledujte náš Pinterest.

Pinujte s nami!