AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ručne vyrezávané kúsky z dreva

rucne-vyrezane-srdce

Hľadáte darček na poslednú chvíľu? Nielenže vlastnoručne vyrobená maličkosť poteší, ale vy si samotnú výrobu tiež užijete. Navyše nie je nič krajšie, než ručne vyrobený darček z lásky. Prekvapte svojich blízkych originálnym kúskom, ktorý nikto iný doma nemá.

Práca s drevom má svoje kúzlo

Drevo je príjemným materiálom, ktorý pôsobí na náš organizmus vo všetkých smeroch pozitívne. Pokiaľ se teda rozhodnete pre vlastnoručný darček z dreva, tak nikdy nešliapnete vedľa. Vyrezávanie z dreva nie je také zložité, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Navyše sa jedná o činnosť relaxačnú a zároveň aj nadmieru kreatívnu. S vašimi začiatkami vám veľmi radi pomôžeme!

Ak ste majiteľmi garáže, záhradky, alebo dielne, tak určite máte veľa starších dosiek, ktoré bohato poslúžia na začiatočnícku prácu s drevom. Na staršom masíve si môžete vyskúšať, ako určité nástroje fungujú, alebo akú silu treba vynaložiť. Postupne sa dá vyrobiť niečo nenáročné (napríklad doštička), ak si ale trúfnete rovno na srdiečko, hneď máte ideálny darček pre svoju drahú polovičku.

rucne-vyrezavane-srdce

Ako urobiť srdiečko z dreva

Čo budeme potrebovať

  • Drevenú dosku
  • Priamočiaru, alebo ručnú pílu na drevo
  • Tesársku ceruzku
  • Brúsny papier
  • Pilník na drevo

Postup

  1. Z už pripravenej drevenej dosky odstránime nečistoty, prípadne ju opracujeme brúsnym papierom. 
  2. Na drevenú dosku si ceruzkou nakreslíme obrys požadovaného tvaru, v našom prípade srdca.
  3. Ak ste hrdými majiteľmi priamočiarej píly, tak ju starostlivo pripravíme a podľa obrysu vyrežeme. Bez priamočiarky ale nezostáva, než sa spoľahnúť na seba a svoju silu a trpezlivosť. Počítajte, že práca s ručnou pílkou bude samozrejme náročnejšia.
  4. Výsledok môže byť prvýkrát trochu kostrbatý, ale dokonalosť od vás nikto nežiada a drobné nedostatky hravo vyriešite pilníkom na drevo, prípadne brúsnym papierom, ktorý vyhladí nedokonalosti.

 rucne-rezanie-do dreva

Rezbárske rady pre úplných začiatočníkov

  • Nájdite si vhodné drevo. Zo začiatku je zrejme najdôležitejšie nájsť si taký materiál, s ktorým sa nám bude dobre pracovať. Odporúčame drevo mäkšieho charakteru, pevných spojov a poddajnej spolupráce (napr. lipové, smrekové alebo borovicové). 
  • Nepodceňujte nákup správnych nástrojov. Martin Patřičný, profesionál na slovo vzatý, považuje výber a údržbu náčinia za kľúčový prvok.
  • Učený z neba nikto nespadol, dokonalý výsledok si žiada aj usilovný trénink.
  • Môžete svoje schopnosti a zručnosti vložiť do rúk profesionálov a učiť sa od nich. Veľa workshopov zameraných na prácu s drevom ľahko nájdete na internete. Niektoré sa zameriavajú na prácu s deťmi, iné sú všeobecnejšieho charakteru, alebo vás naučia už konkrétne veci.

kmen-stromu-kresba

Čo všetko môže začiatočník vyrezať z dreva?

  • Jednoduché tvary (napríklad už spomínané srdiečko, štvorec, koliesko), ktoré sa dajú použiť ako dekorácia.
  • Ozdobné reliéfy (napríklad do lipovej dosky, alebo do drevenej naberačky a pod.) urobia aj z obyčajného kuchynského náčinia neobyčajný darček.
  • Lyžice a misky sa učia vyrezávať na najzákladnejších rezbárskych kurzoch, zvládne to teda aj úplný začiatočník.
  • Drevený svietnik, ktorého aj nepodarená forma sa ľahko stratí v originálnej kráse produktu.
  • Netradičné vianočné ozdoby zvládnu aj šikovné deti v dohľade odvážnych rodičov. Dokonalosť je predsa len pojem.

rucne-vyrezavany-riad

Skúsili ste už niekedy niečo vyrezať alebo sa tento rok pokúsite vyrobiť vlastný drevený darček? Pochváľte sa svojimi výtvormi na e-maile marketing@cistedrevo.cz alebo nás môžete označiť na Instagrame hashtagom  #cistedrevo_cz.