AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako zužitkovať prebytok zberu podľa našich babičiek

ovocie-a-zelenina-v-denicke

Nadšení záhradkári aj pestovatelia to samozrejme poznajú. Cez leto si užívame dostatok ovocia a zeleniny, úrodu by sme si ale radi zachovali aj na chladnejšie dni. My vám samozrejme prajeme, aby úroda bola hojná každý rok. Naložiť s ňou totiž môžete hneď niekoľkými spôsobmi. Myslite však na základ – ovocie a zelenina by sa mala zbierať zrelá a najmä pevná. Nikdy preto neuskladňujeme plody, ktoré sú potlčené alebo prezreté. Odporúčame teda úhľadne žať napríklad do prúteného koša na ovocie, alebo drevenej debničky.

Zaváranie

broskyne-zavaranie

Kto by nemiloval zaváraný ovocný kompót, či obľúbený džem? Vychutnajte si kúsok leta aj v zime. Zaváranie nie je žiadna veda. Stačí tomu len prísť na kĺb a potom to už pôjde jedna báseň. Ostatne napríklad recept na broskyňový kompót nájdete v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

Najobľúbenejšie zaváraniny. A aké sú tie vaše?

  • Nakladané uhorky sú typickým produktom každého vášnivého pestovateľa.
  • Džemy – aký je váš najobľúbenejší?
  • Ovocné kompóty ocenia najmä vaše ratolesti.
  • Nakladanú zeleninu (kapusta, papriky, paradajky, cukety) môžete vymeniť aj za tú kvasenú.
  • Lečo a iné zeleninové čatní je vhodné napríklad pod mäso.
  • Mušt – milujú ho deti aj dospelí a na výrobu vám bude stačiť starý dobrý drevený lis na ovocie, ktorý iste používala aj vaša babička.

Kvasenie zeleniny

Preferujete zdravý životný štýl? Potom ste už určite počuli o príjemných hodnotách kyseliny mliečnej a kvasení zeleniny. Ide o jeden z najstarších spôsobov, ako uchovať zásoby na zimu a teraz sa tento spôsob uchovania opäť vracia do módy. Postup je pritom veľmi jednoduchý, stačí mať iba vhodné kuchynské potreby. Uhorky, karfiol, kapustu, mrkvu (jednoducho akúkoľvek zeleninu, ktorá nás napadne) vložíme do nádoby na kvasenie zeleniny a zalejeme vychladnutým soľným nálevom a necháme odležať.

Sušenie ovocia aj zeleniny

K veľmi tradičnej technike konzervácie potravín patrí samozrejme sušenie. Ešte v 19. storočí existovali veľké verejné sušiarne, ktoré ľudia mohli využiť. Dnes môžete vložiť dôveru do bežne dostupných elektrických sušiarní, ale aj klasickej rúry. Sušiť sa dá skutočne čokoľvek, od ovocia ako napríklad jablká, hrušky, marhule, cez lesné plody ako sú šípky, až po zeleninu.

Zo zeleniny odporúčame najmä sušenie koreňovej zeleniny, ktorá v zime zvýrazní chuť akéhokoľvek vývaru a samozrejme nezabúdame na sušené huby, cibuľu a cesnak, ktoré sa môžu stať základom výborného koreniaceho prípravku. Nezabúdajme ani na sušenie byliniek. K tomu už samozrejme potrebovať sušiareň nebudeme. Stačiť nám bude košík na ovocie, prípadne šatka, špagát a suchá pôda. (Presný návod na sušenie byliniek už sme pre vás napísali tiež.)

susene-chilli   susenie-levandule-vonku   susene-jablcka

Zamrazovanie

Taký luxus naša babička nemala, ale my silu mrazničky rozhodne využijeme. Vďaka mrazeniu uchováme v potravinách veľké množstvo vitamínov a živín. Pre zachovanie všetkých užitočných látok tiež odporúčame používat kuchyňské náčinie z dreva (napr. drevenú doštičku, misky, veľkú drevenú dosku aj.).

Ako správne mraziť?

  • Urobte si v mrazničke dostatok miesta.
  • Do mrazničky dávajte iba pevné a zrelé ovocie a zeleninu.
  • Najprv plody nakrájajte a potom ich dajte napríklad na drevenej doske alebo na plechu zamraziť zvlášť, po následnom zmrazení ich už môžete spoločne vložiť do mraziaceho vrecka a nestane sa vám, že by sa ovocie, či zelenina spojila.
  • Mraziace vrecká vždy starostlivo popíšte aj s dátumom zamrazenia.

A čo všetko sa dá zmraziť? Prakticky čokoľvek. Vrelo odporúčame najmä bylinky, ale aj čerstvé ovocie a koreňovú zeleninu. Ja osobne mrazím aj sparené paradajky, ktoré následne tvoria základ výborných jesenných polievok, ktoré zahrejú.

jablcka-zo-zahrady

Skladovanie v drevených debničkách

Viete, čoho bolo v dobách našich babičiek dostatok? Priestoru v chladných pivniciach, kde bolo možné uchovávať čerstvú zeleninu aj ovocie po celú zimu. Pivnica by mala mať ideálne teplotu od +1 do +4 °C. Oplatí sa vám tiež zavesiť do pivnice vlhkomer. Vlhkosť vzduchu by sa totiž v pivnici mala pohybovať okolo 80 %. Pri nižšej vlhkosti ovocia a zelenina veľmi rýchlo vädne. Vyššia zase spôsobuje množenie plesní a baktérií, ktoré môžu zber napadnúť.

V čom skladovať?

Tipy na úschovu úrody v pivnici

  • Pivnicu dobre vetráme aj v chladnejšom období.
  • Koreňovú zeleninu vkladáme do drevenej debny vysypanej pieskom. Takto uskladnená zelenina sa vďaka piesku zbavuje vlhkosti a vydrží pokojne celú zimu.
  • Orechy pred uložením necháme dobre vyschnúť, pokiaľ chceme uskladniť vylúpané, musíme ich zamraziť.
  • Pravidelne úrodu kontrolujeme a odstraňujeme kusy napadnuté plesňou.
  • Používame drevené priedušné debničky, nikdy nepoužívame plastové debny s vekom.

debnicka-na-brambory   debnicka-na-zeleninu

TIP na záver: nakladané chuťovky

Tiež milujete nakladané chuťovky, ktoré sú vhodné na pohostenie priateľov, či dokonca jedlým originálnym darčekom, ktorým môžete obdarovať svojich najbližších? Aj do nakladaných syrov alebo napríklad utopencov môžete ľahko zakomponovať vašu úrodu ako je kapusta, mrkva, kôpor, cibuľa, či papričky.

Recept na nakladané tofu, alebo syr

Utopenca, či nakladaný hermelín pozná určite každý, ale vedeli ste, že môžete naložiť napríklad výborné korenené tofu, ktoré ozvláštni každý prestretý stôl?

Čo budeme potrebovať?

  • tofu/syr nakrájaný na kocky
  • korenie podľa chuti (na korení nešetríme, tofu ho potrebuje veľa)
  • slnečnicový olej
  • čerstvé chilli papričky
  • cibuľu a cesnak
  • čerstvé bylinky (rozmarín, mäta, bazalka)

kvasena-zelenina

Postup

  1. Nakrájané tofu vložíme do drevenej misky a okoreníme. Nemusíme nijako šetriť s bylinkami, naopak. Bude sa totiž naozaj jednať o korenenú chuťovku, takže kúsky korením dôkladne obalíme.
  2. Nakrájame si cibuľu na pásiky a cesnak na plátky.
  3. Všetko teraz vložíme do dózy s dreveným vekom.
  4. Pridáme aj čerstvé bylinky, prípadne aj chilli papričky a zalejeme slnečnicovým olejom.
  5. Necháme odležať minimálne do druhého dňa a môžeme konzumovať.
  6. TIP: Ak nie ste fanúšikovia tofu, tak môžete použiť aj obyčajný eidam. Môžem osobne odporučiť, pretože som nútená túto pochúťku brať na každé posedenie s priateľmi. Dobrú chuť!

Hledáte-li další inspiraci, jak nakládat se sklizní, tak sledujte naše sociální sítě. Například na našem Pinterestu najdete Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu, ako nakladať so zberom, tak sledujte naše sociálne siete. Napríklad na našom Pintereste nájdete množstvo nápadov na to, ako skladovať potraviny, zorganizovať kuchyňu, či rady ohľadom zahradničenia a samozrejme mnohé ďalšie.