Máte otázku? +421 220 570 841

Rázcestník húb a ich využitie v kuchyni

Slovenský národ je doslova národom hubárov. Prvenstvo v zbieraní húb síce nedržíme, ale napriek tomu sa jedná o veľmi obľúbenú letnú a jesennú kratochvílu pre veľa ľudí. Nie je nad to si vziať vychádzkovú palicu s nožom a prútené koše na huby a stráviť pokojne celý deň v lese. Nielen, že sa čiastočne jedná o relaxačnú meditačnú činnosť, ale tiež si z lesa môžete priniesť hneď niekoľko výborných pochúťok.

Naše najobľúbenejšie huby a na čo ich použiť

V našich končinách existuje viac ako 2000 jedlých húb, ktoré sú skvostným spestrením celoročného jedálnička. Predstavme si aspoň pár tých najobľúbenejších a najchutnejších, či vzácnych húb, ktoré v lese môžeme nájsť.

Choroš oríš (tiež barania hlava, kučierka) nie je príliš známa huba. Hojne je však zbieraný na východe Slovenska, kde sa z neho pripravuje výborná polievka. V Českej republike je zaradený do Červeného zoznamu húb. Urobíte si výlet za mykologickým pokladom?

Jelenkovec škridlicovitý – ľudovo sa mu napr. na Orave hovorí „sova“ a hodí sa najmä na výrobu sušeného hubového koreniaceho prípravku. Sama o sebe je to huba veľmi tuhá.

Líška obyčajná a kuriatko žlté tvoria základ výborných polievok. Svoje uplatnenie nájdu napríklad najmä u obľúbenej kuľajdy. Líšky sú tiež obľúbeným doplnkom mäsa z diviny.

Skupina húb známa pod menom rýdzik nie je často zbieraná huba, pritom patrí z kuchárskeho hľadiska medzi veľmi atraktívne kúsky. Rýdzik smrekový a rýdzik pravý sa skvele hodia napríklad na nakladanie do láku, či k hubovým škvarkom. Rydzika surovičku dokonca mnohí mykológovia a vášniví hubári považujú za najchutnejší hríb vôbec. Veľakrát ho dokonca zjedia ihneď na mieste nálezu – od toho je tiež odvodený jeho názov (surovička).

Tzv. modráky sa vyznačujú modraním hríbu po stlačení, či narezaní a jedná sa o hojne vyskytujúce aj zbierané huby. Hodí sa samozrejme na sušenie a ku klasickej hubovej omáčke podávanej s knedľou.

Kozák patrí medzi tzv. „tmavé huby“ a svoje uplatnenie nájde v hubových omáčkach. Rovnako sa bez tmavých typov húb nezaobídete napríklad na východe Slovenska, kde tvorí základ pre typickú štedrovečernú polievku.

Pravák všeobecne patrí medzi najrozšírenejšie a najobľúbenejšie huby. Hodí sa najmä do omáčok, smaženíc, ale aj polievok.

Niektoré druhy bediel patria k obľúbenej chuťovke, na ktorú sa mnohí z nás tešia pokojne celý rok. Sú to vyprážané rezne z bediel, prípadne bedle pečené rovno na peci. Tiež už sa na nich každý rok tešíte?

Ako a do čoho zbierať huby

Iste ste to počuli už niekoľkokrát, ale opakovanie je matka múdrosti. Na huby sa vždy a za akýchkoľvek okolností chodí zásadne s prúteným košom. Nikdy nezbierajte huby do igelitových tašiek a plastových vrecúšok. Jedine prútené košíky vám zabezpečia, že si hríb prinesiete nezaparený. Zaparená jedlá huba sa veľmi skoro stáva nejedlou a mnohokrát dokonca jedovatou!

Čo vám pri zbere hub nesmie chýbať

Košíky na huby, drevená palica a nôž nie sú jedinou povinnou výbavou hubárskeho nadšenca. Neznalosť terénu vám taktiež môže spôsobiť nemalé problémy. Pozrite sa, bez čoho sa v lese pri zbere húb nezaobídete.

  • vychádzková palica
  • košík na huby
  • drevený nôž na hríbiky (predávajú sa aj špeciálne hubárske nožíky so štetcom na očistenie, ktoré môžu slúžiť ako originálny darček)
  • dostatok pitnej vody
  • navigácia, prípadne dostatočne nabitý telefón
  • pokrývka hlavy
  • repelent proti komárom

Ktoré jedovaté huby sa najčastejšie zamieňajú s tými jedlými

Ešte než dáme čerstvo odtrhnutý hríb do prúteného košíka, tak musíme skontrolovať, či sa skutočne jedná o jedlý hríb. Veľa húb totiž vie klamať telom!

  • Muchotrávku zelenú rozoznáte od šampiňónu poľného najmä farbou lupeňov, muchotrávka ich má čisto biele, oproti tomu šampiňón skoro až hnedé.
  • Muchotrávku tigrovanú ľudia najčastejšie zamieňajú za muchotrávku ružovú. Presne ich od seba rozoznáte narezaním huby, muchotrávka červená zružovie, ale muchotrávka tigrovaná nie. Otrava touto prudko jedovatou hubou sa môže prejaviť už pol hodiny po požití.
  • Pavučinovec plyšový je najčastejšie zamieňaný za rýdzik oranžový. Ten po narezaní „roní“ mliečnu tekutinu, pavučinovec žiadnu. Táto zámena je veľmi nebezpečná, pretože pavučinovec patrí medzi jedovaté huby silne poškodzujúce obličky a otrava sa prejaví pokojne až po 20 dňoch.
  • Rýdzik hnedý sa veľmi často zamieňa za údajne najchutnejšiu hubu – rýdzik surovičkový. Na rozdiel od mliečnej tekutiny rýdzika survičkového vylučuje rýdzik hnedý číru tekutinu, ktorá je cítiť po maggi.

Ako spracovať huby

Huba je výbornou surovinou, ktorá v letnom jedálničku nesmie chýbať a samozrejme tvorila výraznú časť jedálnička našich predkov. Práve od nich sme často zdedili skvelé nápady, ako huby spracovávať.

  • Sušenie – klasika, ktorá vás nenávratne zavedie k letu u babičky a pôde voňajúcej po sušených hríboch. Na sušenie sa uchyľujeme vo chvíli, keď viete, že vám počasie aj slniečko praje.
  • Naloženie do láku – Naložené huby v kyslom náleve sú chuťovka, ktorá sa ale hodí len pre niektoré typy húb.
  • Zaváranie – zavariť huby vo vlastnej šťave nie je nič ťažké. Hodia sa potom skvele napríklad do hríbikových omáčok.
  • Zmrazovanie – zmraziť surové huby rozhodne neodporúčame. Ak ich ale podusíme s cibuľkou a následne dáme zamraziť, tak máte skvelý základ pre hubovú smaženicu, kedykoľvek si zaumienite.
  • Hubová pasta sa hodí najmä pre horšie a mäkšie typy húb, ktoré úsporne spracujete na výborný koreniaci prípravok.
  • Hubové „škvarky“ si úplne zamilujete a obzvlášť k dedinskému, či chalupárskemu pohosteniu sa perfektne hodia. Huby na väčšom množstve masti osmažíme a následne prelejeme do zaváracieho pohára, či pohára s klipom a dôkladne uzavrieme.
  • Nasolené huby poslúžia najmä vo chvíli, keď napríklad na chate nemáte dostatok času na riadne vysušenie na slniečku.

Malá rada na záver: S hubami je potrebné pracovať veľmi rýchlo. Pokiaľ napríklad idete na huby a následne vám cesta autom bude trvať dlhšiu dobu, tak odporúčame mať v aute drevenú debnu, kde si z košíka huby vyskladáte a budú mať dostatočný priestor aj vzduch. V čo najkratšom čase treba huby očistiť a nakrájať, môžete použiť aj krájač na huby, ktorý celý proces urýchli.

Ak vám doma chýbajú prútené košíky, tak na našom e-shope nájdete nepreberné množstvo typov i veľkostí, alebo snáď máte svoje tajné miesto a chodíte na huby s prútenou nošou? V našom ďalšom článku na blogu sa dozviete o hubách množstvo skvelých zaujímavostí. Sledujte nás preto na Instagrame, Facebooku alebo Pintereste.

Pinujte s nami.

Michaela Hodorová
Písanie, drevo a kreativita sú mojou skrytou vášňou. Mojou úlohou je odovzdať čitateľom čo najviac rád, inšpirácií a návodov z oblasti drevených výrobkov, vybavenia domácnosti a práce s drevom.
Strážte si zaujímavé rady a tipy zo sveta drevotvorby.
Buďte s nami súčasťou prírody.