AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

10 rád na správne zazimovanie záhrady

zahradné-naradie-a-nacinie

Na jar sa tešíme na vysádzanie, v lete zase zbierame plody svojej láskyplnej starostlivosti o záhradu a na jeseň nás čaká menej prozaickejšia činnosť – zazimovanie. Poďte sa spoločne s nami pozrieť, čo všetko je na jeseň treba urobiť, aby vaša záhrada na jar mohla zase prekvitať a robiť vám radosť. 

Prečo zazimovať záhradu

Zrejme sa pýtate, prečo je zazimovanie pre záhradu také dôležité. Pokiaľ sa rastliny omladia, uprace sa bioodpad, tak sa vám na jar flóra odmení bohatšou úrodou a obsiahlejším kvetenstvom. A kedy sa najlepšie do generálneho upratovania pustiť? Odporúčame to vo chvíli, keď budete mať na záhrade už zozbierané všetko ovocie a zeleninu a lístie bude tiež čiastočne spadané. Kalendárne to vychádza niekedy na druhú polovicu októbra.

sadenice-kvetin-debnicka   sadenice-bylin-debnicka   zahradne-naradie-na-sadenie

10 dôležitých rád k zazimovaniu

  1. V prvom rade je potrebné upratať trávnik, ktorý si zaslúži vertikutáciu. V neposlednom rade drevenými hrabľami pohrabeme spadané lístie, aby tráva pod ním mala šancu rásť a na jar sa nám odmenila bohatým porastom a živou zelenou farbou. Pokiaľ vás trápi kyslejšia pôda (poznáte to tak, že sa vám napríklad v tráve objavuje mach), tak môžete posypať trávu vápnom.
  2. Na jeseň k práci na záhrade jednoznačne patrí prerezávanie stromov a kríkov, ktoré by inak mohli zarásť a nielen, že by ste sa budúci rok nedostali k plodom, ale záhrada by vám nepekne zarástla.
  3. Mnoho ľudí na prerezávanie stromčekov na jeseň myslí, ale trvalky nechávajú rásť voľne. Pritom aj trvalky by ste mali na jeseň ostrihať. Na jar sa vám odmenia vysokým kvetenstvom aj zvýšeným rastom. Trvalky, ktoré horšie znášajú zimu, môžete prikryť mulčovacou kôrou, prípadne aj konským hnojom.
  4. Na jeseň na skalke musíme odstrániť všetky staré a odumreté kvety, zastrihnúť trvalky a v neposlednom rade myslíme aj na hnojivo a prípadné pretrhávanie niektorých rastlinných kultivarov, ktoré sa pýšia príliš bujnou vegetáciou, a mohli by tak budúci rok narušiť rast iných kvetov v záhone.

vrbove-prutie-zber

  1. S príchodom chladnejších mesiacov nie je potrebné urobiť poriadok len so záhradou, ale napríklad aj s balkónom a drevenými kvetináčmi, či záhradnými hrantíkmi. Drevené nádoby na kvety je potrebné vyčistiť a upratať, aby vlhká hlina naďalej neničila drevo a samozrejme môžeme do kvetináča vysádzať rastlinné kultivary znášajúce chladné dni i noci, napríklad vres.
  2. Pokiaľ máte na pozemku záhradný sklad na náradie, tak ste vyhráli. V zime už väčšinu záhradného náradia nebudete potrebovať, ale je potrebné mať na drevené náradie, záhradné nožnice, drevené rukoväte, nástroje na drevo, drevené vidly a mnohé ďalšie náčinie miesto, ktoré bude suché a vaše drevené násady, ale aj najrôznejšie pílky a zastrihávače tak budú v bezpečí pred počasím a vlhkosťou. Z hľadiska organizácie môžeme vrelo odporučiť napríklad drevenú debnu na náradie.
  3. O tom, ako zužitkovať bohatý zber, sme už písali podrobný článok. V skratke: na vytvorenie zásob na zimu vám budú bohato stačiť drevené debničky, kde si všetko ovocie a zeleninu pohodlne uskladníte. Najväčšiu výhodu drevenej debničky vidíme v tom, že je priedušná, vzdušná a nie je v nej šanca na rozvoj plesne a hniloby.

  1. V rámci jesenného upratovania nesmieme zabúdať na záhradný nábytok, ktorý treba pred uschovaním ošetriť, prípadne opraviť nedokonalosti a natrieť, aby záhradný nábytok z dreva bol na nový rok zase krásny a nepoškodený. Na zimu je samozrejme najlepšie drevenú záhradnú lavicu, či záhradný drevený set schovať. Pokiaľ nedisponujete priestorom, kde by sa vám nábytok vošiel, tak odporúčame investovať do kvalitných prikrývok vhodných do exteriéru. Podobným spôsobom, akým budete napríklad zazimovávať drevený záhradný stolík, tak by ste sa mali zamerať na iné drevené výrobky na vašej záhrade (napr. drevené pieskovisko, záhradný domček).
  2. Podobne ako stromy, kríky, a trvalky, aj bylinky treba zazimovať. Nemusíme sa vôbec báť a bylinky zastrihneme pokojne iba pár centimetrov nad zemou. Následne ich môžete zmraziť alebo sušiť. Vedeli ste napríklad, že sušené bylinky majú po sparení horúcou vodou úplne rovnaké vlastnosti ako tie čerstvé? V jednom našom predchádzajúcom článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť k správnemu sušeniu byliniek.
  3. Už teraz je potrebné myslieť na jar a správnu výživu vašej flóry. Veľkú službu vám samozrejme urobí správne odležaný kompost. Do dreveného kompostéra môžete vyhadzovať organické zvyšky zo záhrady a následne treba kompost presypávať napríklad pilinami (uvoľňujú do pôdy dusík a vytvárajú správnu konzistenciu aj skladbu záhradného kompostu). Záhradný kompostér drevený má jednu veľkú výhodu – je priedušný a pre tvorbu zdravého kompostu za nás nepostrádateľný.

zahradny-kvetinac-pruteny   zahradne-dekoracie-drevene   zahradne-lezadlo-a-debnicka

Na čo pri jesennom upratovaní nezabudnúť

  • Nenechávajte nikde žiadny biologický odpad. Čo neurobíte na jeseň, to budete na jar ťažko doháňať.
  • Doprajte rastlinám a stromom na záhrade dostatok vlahy, ale aj hnojivá.
  • Jeseň je tiež ideálnym časom na výsadbu niektorých ovocných stromov a kríkov, ale napríklad aj ruží a cibuľovín.
  • Nezabúdajte ani na upratovanie odkvapov.

Pokiaľ sa o svoju záhradu, stromy, kríky a drevený záhradný nábytok dobre staráte, tak si môžete byť istí, že sa vám budúci rok odmení bohatou úrodou aj bohatým kvetenstvom okrasných rastlín. Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na upratovanie, zazimovanie, ale napríklad aj organizáciu domácnosti, tak navštívte náš Pinterest, kde sa to hemží skvelými nápadmi.