AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Drevené vychytávky do kuchyne sú stále srdcovou záležitosťou

kuchyna

Drevo je nádherným, funkčným a najmä odolným materiálom, ktorý prináša do interiéru kus osobitosti. V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké vychytávky z dreva jednoducho musíte v kuchyni mať. Môžete sa tiež tešiť na rozdelenie jednotlivých typov dreva a ich použitie v jedálni. Na konci článku vás čakajú cenné rady ohľadom údržby drevených výrobkov. Tak smelo do toho.

Drevo v kuchyni

Viditeľný povrch z dreva výrazne ovplyvňuje našu psychiku. Hneď niekoľko výskumov vedených v Kanade pod záštitou univerzít i drevárskych inštitútov dokázalo, že drevený materiál znižuje stres a na ľudskú myseľ pôsobí harmonicky. Len si spomeňte na leto strávené u babičky v jej celodrevenej kuchyni. Drevené a prírodné materiály sa navyše vo veľkom vracajú do módy a niet divu. Ich výhody sú totiž nedostižné.

Prečo v kuchyni používať drevo?

  • Drevené výrobky z dreva sú tradičné a najmä odolné
  • Drevo ničím nenahradíte, drevená kuchynská doska slúži oveľa lepšie, než jej plastové či silikónové náhrady.
  • Vytvára hrejivú atmosféru.
  • Drevo je možné ľubovoľne kombinovať s iným drevom aj inými materiálmi.
  • Drevený povrch sa veľmi ľahko udržuje.

Čo všetko si môžete do kuchyne zaobstarať z dreva

Vaše babičky si v kuchyni žiadny iný materiál ani nedokázali predstaviť. Rovnako dobre ako slúžil im, ale poslúži nám a ešte generáciám po nás.

Aké drevené výrobky sú najtypickejšie?

  • Koreničky s dreveným viečkom sú aj krásnou dekoráciou a zaslúžia si byť v kuchyni vystavené.
  • Mlynček na korenie, ale aj na kávu, má svoje nostalgické kúzlo.
  • Mažiar má v drevenom prevedení osobitnú atmosféru a navyše budete nadšení z jeho pevnosti aj odolnosti.
  • Drevený riad – taniere, misky a príbory z dreva sú netradičným oživením každej kuchyne. Nehovoriac o ich praktických výhodách.
  • Drobné vychytávky – škrabka na zemiaky, otvárač na konzervy, luskáčik na orechy, naberačka (ľudovo žufánik)…
  • Drevené dosky vhodné na krájanie, ale aj na servírovanie.

dosticka   dreveny-riad-servirovanie   dosticka-na-syry

Aké typy dreva sa do kuchyne skvele hodia?

Olivové drevo – vyniká svojou pevnosťou a odolnosťou. Zaujme aj svojou výraznou kresbou, kde sa atraktívne striedajú bledé pruhy s tmavými pásmi, čo dodáva olivovým výrobkom až luxusný nádych. Olivové drevo sa okrem nádherného výzoru pýši aj vysokou tvrdosťou a odolnosťou, preto nie je tak náchylné na vonkajšie poškodenie. Hodí sa najmä na servírovacie dosky, mažiare, ale aj najrôznejšie misky.

Akáciové drevo na prvý pohľad zaujme nápaditou kresbou. Oceníte najmä jeho odolnosť voči poškodeniu, zároveň budete prekvapení ľahkosťou. Z týchto dôvodov sa hodí najmä ako doska na krájanie, ktorú však vďaka svojmu atraktívnemu vzhľadu môžete použiť aj na servírovanie jedla.

Gumovníkové drevo nás osobne zaujalo najmä svojou príjemnou a hrejivou farbou. Vďaka tomu sa drevené výrobky z gumovníka hodia do každého interiéru. Odporúčame najmä naše sety na syry, ktoré dlhodobo patria medzi najobľúbenejšie produkty a sú skvelým a originálnym darčekom pre vašich najbližších.

Bukové drevo má medzi drevenými výrobkami do kuchyne svoje pevné miesto a na našom e-shope nájdete väčšinu kuchynského náčinia práve z bukového dreva. Vďaka svojej pevnosti sa hodí na drevené varešky, obracačky, drevené dosky a mnohé ďalšie. Stačí si iba vybrať.

Bambus síce nie je drevo, ale vďaka vlastnostiam, ktoré sú drevu veľmi podobné, je k nemu často radený. Bambus je vysoko odolný a treba spomenúť, že veľmi dobre odoláva vode a vlhkosti. Hodí sa najmä na riad – poháre, bambusové slamky, podtácky, ale aj na najrôznejšie organizéry, misky či darčekové sety na víno.

Drevo z brezy má rustikálny nádych a presne ten sme mu ponechali aj na našom e-shope. Z brezy u nás nájdete drevené etažéry, podnosy z kmeňa, ale napríklad aj svietniky vhodné na zdobenie jedálenského stola.

Náčinie z kokosu sa stáva čím ďalej viac populárne. Okrem príborov a iného riadu z kokosového dreva u nás nájdete aj krásne misky z kokosových škrupín. Ich ohromujúci moderný dizajn má stále väčší počet fanúšikov, preto si u nás môžete vybrať hneď z niekoľkých typov misiek, ktoré voňajú po exotike a ich výroba je pre planétu veľkým plusom.

miska-z-kokosu   mechove-cupcakes   olivovy-riad

Ako pečovať o drevené výrobky v kuchyni?

Starostlivosť o drevené výrobky nie je nijako náročná a napriek tomu veľa ľudí odradí. Pozrite sa na jednoduchý návod a prípadne na video.

  1. Riad nevkladajte do umývačky, ale rovnomerne celý drevený výrobok umyte.
  2. Následne ho nechajte vyschnúť v prirodzenom prostredí.
  3. Pokiaľ je to možné (napríklad pri servírovacích doskách), tak sa vode vyhnite, ale očistite výrobok len papierovou utierkou.
  4. Škvrny na drevených vareškách a doskách můžete ľahko odstrániť pomocou citróna a jedlej sódy.
  5. Raz za čas môžete drevené výrobky ošetriť olivovým olejom.

Drevené dekorácie vyladia každú kuchyňu

Originálne dekorácie do jedálne každú kuchyňu zútulnia a dodajú jej harmonický a útulný ráz. Mrknite napríklad do našich inšpirácií na webe, kde nájdete tipy, ako vyladiť kuchyňu k dokonalosti. Samozrejme nič sa nemá preháňať, preto voľte najmä prírodné materiály a drevené dekorácie, ktoré vám do koloritu vašej drevenej kuchyne skvele zapadnú. Aké dekorácie kuchyni pristanú?

  • Nástenné hodiny vám nesmú v kuchyni chýbať.
  • Drevené poličky s kuchynskými drevenými výrobkami (môžete si vystaviť maľované varešky, alebo misu po babičke).
  • Drevené dosky a retro kuchynské náčinie – čoraz častejšie z nich kreatívci vytvárajú zaujímavé nástenné obrazy.
  • Zdobená sada kuchynského náčinia – robila páradu kedysi, urobí ju aj dnes.
  • Prírodniny – jarné a jesenné vence na stôl, drevené svietniky, rustikálne podnosy z brezy a samozrejme kvety.

Ďalšiu inšpiráciu nielen do kuchyne nájdete na našich sociálnych sieťach a Pinterestu. Pinujte s nami!