AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Tvoríme dekorácie na Halloween

halloween-dekoracia

Začiatok jesene sa nesie v duchu osláv spomínania na mŕtvych a to naprieč celým svetom. K najznámejšiemu sviatku patrí samozrejme Halloween a ten si získava čoraz väčšiu obľubu aj v našich krajinách. Pozrite sa spoločne s nami na originálnu dekoráciu, ktorá do domu vnesie trochu inú atmosféru.

Ako vyrobiť štýlovú dekoráciu na Halloween

Jesenné aranžmány vyrobíte ľavou zadnou a dokonca môžete na tvorenie prizvať deti. Najväčšou výhodou samozrejme je, že túto dekoráciu nemusíte schovávať hneď po Halloweene, hodiť sa totiž bude celú jeseň. Buďte originálni!

Čo budeme potrebovať

  • Podložky z kmeňa
  • Štetec
  • Drievka, ktoré poslúžia ako stopky
  • Tavná pištoľ
  • Jesenné listy (môžete použiť prírodné, papierové, alebo pokojne výrezy z preglejky)
  • Prírodný povrázok
  • Akrylové farby (najmä oranžová, čierna a biela)

jesenne-dekoracie-postup   dekoracie-halloween-vyroba   diy-jesenne-dekoracie

Postup

  1. Vyberieme si vhodné podložky z kmeňa brezy. Myslíme na to, aká veľkosť bude pre nás najvhodnejšia a podľa toho sa rozhodujeme.
  2. Pomocou kvalitných akrylových farieb (kúpite v každom papiernictve a kreatívnom obchodíku) nanesieme oranžovú farbu na guľatiny. Pomocou bielej a čiernej farby prípade tieňujeme. Ale pozor farbu nenanášame až po okraj, ten by mal zostať prírodný.
  3. Farbu necháme dôkladne zaschnúť a prestriekame bezfarebným akrylovým lakom.
  4. Teraz zo zadnej strany tekvice pripevníme pomocou tavnej pištole k podložke z brezy obyčajný kus palice, ktorý vytvorí stopku našej drevenej tekvice.
  5. Na stopku teraz povrázkom pripevníme farebné jesenné lístie, prípadne preglejkové výrezy s jesennou tematikou.

Čo sa vám na Halloween môže ešte hodiť

Dekorácie na Halloween idú ruku v ruke s jesennými dekoráciami. Prinášajú nám do domova správu, že leto končí a je čas sa pripraviť na chmúrnejšie mesiace. My v ČistéDrevo.sk samozrejme milujeme výrobky z dreva ako je napríklad veniec, drevený lampáš, či nástenné dekorácie v rýdzo jesennom duchu. Pozrite sa na ďalšiu inšpiráciu, ktorú sme pre vás vybrali.

  • Veniec na stenu – veniec patrí medzi naše najstaršie dekorácie a nie je neobvyklé si svoj domov zdobiť nielen podľa ročného obdobia, ale aj sviatkov. Na našom e-shope nájdete hneď niekoľko typov a veľkostí prúteného venca. Jesenným dekoráciam teda už nič nebráni.
  • Drevený lampáš na sviečku má svoje osobité čaro a k chmurnej jeseni dobre ladí. Lampáš z dreva má navyše jednu veľkú výhodu, môžeme si ho natrieť presne podľa našich predstáv.
  • Drevené dekorácie na stenu budú milovať najmä deti. Môžu napríklad vystrihovať netopiere z čierneho papiera, či farbiť výrezy z preglejky. Deti jednoducho tieto sviatky milujú.
  • Sviečky a svietniky – slávnosti spojené so spomienkou na mŕtvych majú naprieč celým svetom jeden zjednocujúci prvok – svetlo ohňa.
  • Drevený lampáš – veľký je štýlovým a rustikálnym dreveným výrobkom, ktorý oživí napríklad vchod do domu. V jednoduchosti je krása!
  • Drevený fotorámik nemusí slúžiť len na fotky. Mrknite na jeden z našich minulých článkov, kde nájdete štýlový obraz vytvorený práve z dreveného fotorámika. My sme ho vytvorili v boho štýle, vyskúšate niečo strašidelnejšie?

sviecka-magicwood

Ako sa oslavujú sviatky mŕtvych vo svete?

Hoci je Halloween zrejme najznámejším sviatkom zomrelých, tak samozrejme nie je jediným. Poďte sa spoločne s nami pozrieť okolo sveta na tie najopulentnejšie „slávnosti mŕtvych“.

Mexiko  El Día de los Muertos patrí medzi najobľúbenejšie sviatok Mexičanov. Oslavuje sa od 31. októbra do 2. novembra a je obklopený hudbou, ohňom, dobrým jedlom a v neposlednom rade stretávaním rodiny nad hrobom zosnulých. Členovia rodiny sa prezlečú za kostlivcov a po celé dni sa bujaro oslavuje a spomína na svojich predkov.

Japonsko – ázijské kultúry výrazne uctievajú nielen svojich najstarších z rodiny, ale samozrejme aj predkov všeobecne. Nebolo ničím výnimočným mať v domácnosti oltár, kde sa zapaľovali sviece a žiadalo sa predkov o radu. Tradičným sviatkom je Obon, ktorý sa oslavuje 3 dni. Typické pre neho sú tance na ulici, púšťanie lampiónov po rieke a oslavy vrcholiace obrovským zapálením ohňa, ktoré má pomôcť vrátiť sa dušiam späť do sveta mŕtvych.

Anglosaské krajiny – Halloween pôvodne vznikol z keltských osláv konca leta tzv. Samhainu. Kelti verili, že sa v noci z 31. októbra na 1. novembra vracajú mŕtve duše domov, a preto si zdobili príbytky a zapaľovali sviece, ktoré údajne mali pomôcť zosnulým s návratom späť do podsvetia. Halloween sa od Samhainu výrazne odvíja, ľudia si zdobia príbytky, typická je vydlabaná tekvica a samozrejme aj strašidelné sprievody.

Nepál – Gai Jatra je v preklade festival kráv. Jedná sa o veľmi starý a tradičný sprievod, kde každá nepálska rodina, ktorá v tomto roku niekoho stratila vyšle do sprievodu kravu (prípadne chlapca v tradičnom prevleku). Nepálci veria, že keď je smútok zdieľaný, je potom lepšie znesiteľný. Sprievod je tak uistením svojich priateľov, rodiny a susedov, že v smútku nie sú sami.

Česká republika – V Českej republike majú silne zakorenenú tradíciu slávnosti pripadajúce na 2.novembra, ktoré sa ľudovo nazývajú Dušičky. Má sa za to, že sa predtým na našom území oslavoval Samhain, ktorý bol s príchodom kresťanstva vytlačený a nahradený Pamiatkou zosnulých približne v 1. storočí n.l. Viac sa o tom môžete dozvedieť v jednom z našich minulých článkov. Tradične sa oslavuje zapálením sviece na hrobe zosnulého, prípadne zdobením hrobov dekoráciami, kvetmi a vencom.

Čína – Oslavy spojené s poctou svojich predkov sa v Číne tradične oslavujú začiatkom apríla a nazývajú sa Sviatkom čistoty a jasu, alebo Qingming. Číňania navštevujú hrobky svojich predkov, zapaľujú vonné sviečky a čistia a upratujú hroby. Nie je nezvyčajné, že svojich predkov žiadajú o radu, či požehnanie.

halloween-cina   haloween-vo-svete   morto-spanelsko

Vedeli ste, ako sa oslavujú dni mŕtvych vo svete, alebo to pre vás bola tiež úplná novinka? A ako si na jeseň zdobíte bývanie vy? Ak hľadáte inšpiráciu na jesenné aranžmány, či výzdobu v Halloweenskom duchu, tak sledujte náš Pinterest, kde sa to len hemží kreatívnymi nápadmi, DIY postupmi i zaujímavými radami.

Pinujte s nami!