AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

DIY: Štýlová skrinka vyrobená z dreveného chlebníka

skrinka-z-chlebnika

Chcete minimalistickú a designovú skrinku len za zlomok ceny? Vyrobte si ju. Stačiť vám na to bude farba a klasické chlebníky do kuchyne. Nie, nezbláznili sme sa. Presvedčte sa sami pri jednoduchom návode, ako na to.

Ako vyrobiť drevenú skrinku na drobnosti

Na výrobu skrinky vám bohato poslúžia dva chlebníky na pečivo. Drevené prevedenie je samozrejmosťou. My sme si vybrali čierno-prírodné prevedenie, ale fantázii sa medze nekladú. Pokiaľ napríklad zvolíte chlebník biely, tak ho môžete ozdobiť krakelovaním, či servítkovou metódou zvanou decoupage. Na bielu farbu spomínané metódy chytajú oveľa lepšie. Navyše na našom e-shope nájdete široký výber chlebníkov, ktoré je možné na skrinky ľahko použiť.

Čo budeme potrebovať

  • 2x drevený chlebník v prírodnom prevedení
  • nôžky k nábytku (kúpite v hobby markete alebo e-shope s nábytkom)
  • lepidlo na drevo (disperzia č. 2)
  • čierna akrylová farba na drevo
  • štetec
  • lepiaca páska na ochranu proti farbe

skrinka-z-chlebnika-vyroba   skrinka-z-chlebnika-barvy   skrinka-z-chlebnika-cierna

Postup

  1. V prvom rade si oblepíme lepiacou páskou kraje a úchytky chlebníka, ktoré chceme nechať v prírodnom prevedení. Odporúčame kúpiť klasický chlebník so zásuvkou, aký vidíte v našom videu a na fotkách.
  2. Zvyšok (v našom prípade pohyblivú časť chlebníka na pečivo) natrieme čiernou akrylovou farbou, ktorá je vhodná do interiéru. Pokiaľ doma máte deti, alebo zvedavé zvieratká, tak odporúčame použiť nezávadné farby, ktoré sa používajú napríklad na náter drevených hračiek.
  3. Teraz necháme na chlebníkoch na pečivo farbu dôkladne zaschnúť. Riadime sa pokynmi od výrobcu. Vo väčšine prípadov sa jedná o 24 hodín.
  4. Následne odstránime lepiacu pásku z oboch chlebníkov. Drevené úchytky a kraje nie je potrebné nijako natierať pokiaľ bude následná drevená skrinka umiestnená v interiéri.
  5. V tejto fáze chlebníky zadnou stranou zlepíme disperzným lepom k sebe.
  6. Necháme zaschnúť a pomocou vŕtačky privŕtame tri nôžky k už skoro hotovej drevenej skrini.
  7. Výrobok následne poslúži ako štýlový bytový doplnok, nočný stolík, či odkladací pult na všetky nevyhnutnosti.

Čo netradičné si môžete vyrobiť svojpomocne do domácnosti

  • Nočné stolíky – v súčasnosti nie je nijako neobvyklé využívať silu masívneho dreva aj v interiéri. Ako zaujímavý nočný stolík vo výraznom minimalistickom prevedení hravo poslúži napríklad drevený klát.
  • Drevené skrinky ľahko vytvoríte pomocou drevených debničiek. Podobný typ nábytku sa hodí najmä do študentských izieb, či pre človeka, ktorý má okolo seba rád vzdušnosť a originalitu.
  • Drevená knižnica – a pri debničkách ešte chvíľu zostaneme. Ak ste knižní nadšenci rovnako ako ja, tak sa vám skôr alebo neskôr stane, že vaša knižnica začne praskať vo švíkoch. Knižnica vytvorená z debničiek nie je žiadna veda a dá sa podľa potreby vždy rozšíriť.
  • Dekorácie z drevených fotorámikov – aj my sme prepadli kúzlu upcyklácie a z drevených fotorámikov sme vytvorili drevené dekorácie, ktoré majú osobné kúzlo. Pozrite sa, ako nám to šlo od ruky.
  • Nástenné obrazy z drevených dosiek – stále váhate, čo dať na stenu do kuchyne, aby to bolo autentické? Vyrobte si dekoráciu svojpomocne. Už ste napríklad počuli o pyrografii, vďaka ktorej vznikajú nádherné drevené dekorácie? Vypaľovanie do dreva nie je žiadna veda.

debnickova-kniznica   stol-z-paliet   obrazky-zo-susenych-kvetov

Ako pečovať o drevené výrobky

Starostlivosť o výrobky z dreva nie je nijako náročná, keď viete ako na to. Obzvlášť v interiéri je údržba veľmi jednoduchá. Pokiaľ máte drevo ošetrené vhodnou farbou, tak ste napoly vyhrali. Farbu či lak v pravidelných intervaloch opakujeme, aby nedošlo k zbytočnému opotrebovaniu výrobku. Pokiaľ dôjde k poškodeniu, tak odporúčame drevený výrobok ošetriť tmelom a následne brúsiť. Na čistenie a starostlivosť o kuchynské potreby z dreva sa pozrite vo videu nižšie, prípadne si prečítajte, ako sa správne starať o drevený riad a výrobky. Vo svojej podstate vám na čistenie stačí jedlá sóda, citrón, či ocot a na prevenciu samozrejme kvalitný lak, či farba.

Ak hľadáte ďalšie zaujímavé postupy na tvorenie drevených dekorácií, ale aj nevšedného nábytku, tak sledujte náš Pinterest, kde sa to inšpiráciou len tak hemží. Pinujte s nami!