AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Vyrábame kolotoč nad postieľku

kolotoc-nad-postielku

Detská drevená postieľka sa nám neodmysliteľne spája s kolotočom, ktorý výrazne podporuje vývoj bábätka a motivuje dieťatko k pohybu. Nemusíte kupovať predražené kolotoče, hračky pre deti je možné zaobstarať doslova za hubičku, rovnako ako kolotoč, ktorý si vyrobíte sami. Nielen, že z neho budete mať väčšiu radosť, ale tiež vás očarí minimalistickým dizajnom. Poďme na to!

Ako vyrobiť drevený kolotoč nad postieľku

Nemôžete nájsť taký drevený kolotoč nad postieľku pre bábätko, ktorý by vám vyhovoval? Nie je nič ľahšie, než si vyrobiť drevenú dekoráciu presne podľa vašich predstáv. Prinášame vám zaručený návod, kde môžete naplno popustiť uzdu fantázii. Navyše považujeme DIY výrobky z dreva za veľmi originálne darčeky pre (nastávajúce) mamičky.

Čo budeme potrebovať

kolotoc-nad-postielku-diy   kolotoc-nad-postielku-postup   kolotoc-nad-postielku-diy

Postup

  1. Najprv si vyberieme komponenty, ktoré na drevený kolotoč využijeme. U nás na e-shope ČistéDrevo.sk môžete vyberať hneď z niekoľkých typov preglejkových výrezov, ktoré môžete využiť. Odporúčame tiež na kolotoč priviazať drevené korálky.
  2. Drevené výrezy namaľujeme vhodnými akrylovými farbami. Čo sa týka farebnej škály, tak vám odporúčame si prečítať odstavec nižšie, kde sa toho o farbách v detskej izbe dozviete oveľa viac. My sme zvolili veľmi jemnú pastelovú a tým pádom aj upokojujúcu farebnú paletu.
  3. Po zaschnutí farieb môžeme už pomocou špagátu viazať jednotlivé výrobky z preglejky, drevené korálky, drahé kamene a mnohé ďalšie komponenty, ktoré si zvolíte a pripevníme ich na drevený kríž. Pokiaľ si nie ste istí, vrelo odporúčame zhliadnuť náš videonávod nižšie.
  4. Dávajte si pozor, aby ste všetko mali dostatočne dobre pripevnené pomocou špagátu.
  5. Kolotoč oživí a doplní každú detskú postieľku a je krásnou drevenou dekoráciou vo veľmi minimalistickom duchu, ktorý zapadne do akejkoľvek detskej izby.

Aké farby sú do izbičky najvhodnejšie

Možno sa pýtate, aké farby pri výrobe kolotoča zvoliť. Veľa rodičov volí výrazne farebné a hrajúce kolotoče nad postieľku a nad farbami príliš nepremýšľa. Poďme sa spoločne pozrieť na účinky jednotlivých farieb na ľudskú a v tomto prípade najmä detskú psychiku. Spomeňme ešte, že existujú certifikované farby, ktoré slúžia aj na styk s potravinami, sú síce drahšie, ale pre detské hračky a dekorácie aj najvhodnejšie. Pokiaľ sa teda na DIY výrobu chcete vrhnúť, kúpte si vhodné farby.

  • Čiernobiele kombinácie – približne do tretieho mesiace veku novorodenci vnímajú najmä čiernobielu kombináciu. Pokiaľ teda kolotoč tvoríte pre novorodeniatko, tak odporúčame použiť pár prvkov práve v tejto kombinácii (po pár mesiacoch samozrejme môžete komponenty prefarbiť alebo vymeniť).
  • Pastelové farby v jemných odtieňoch podľa dokázaných výskumov malé bábätká upokojujú a prinášajú im pocit bezpečia. Pokiaľ nie ste fanúšikmi klasickej ružovej, prípadne blankytne modrej, môžete siahnuť po iných pastelových odtieňoch – levanduľovej, mätovej, či béžovej.
  • Modrá, zelená a prípadne aj fialová farba veľmi upokojuje a znižuje pulz. Odporúča sa teda pre veľmi aktívne deti, ktoré sa nevedia zastaviť. Poznáte to z domu tiež?
  • Žltá farba je veľmi sporná. Podľa vedeckých výskumov boli malinké deti v izbe s prvkami žltej ďaleko nespokojnejšie a plačtivejšie. U väčších detí je ale zase dokázané, že podporuje apetít.
  • Teplé a sýtejšie odtiene červenej, ružovej a oranžovej podporujú aktivitu a hrubú motoriku. Hodia sa preto najmä pre pasívnejšie deti, ktoré treba mierne povzbudiť.

detska-izbicka   pruteny-nabytok

Výhody drevených doplnkov v detskej izbe

Už sme si povedali niečo k farbám, ktoré sa do detskej izby najviac hodia. Rovnako ako na vhodne zvolené farby, by sme sa ale mali zamerať aj na materiál. My samozrejme preferujeme drevo. Aké sú jeho najväčšie výhody?

  • Detské postieľky v drevenom prevedení sú nezávadné a tým pádom aj bezpečné. 
  • Výrobky z dreva majú preukázateľný pozitívny vplyv na ľudskú psychiku. (Viac o vplyve viditeľne dreveného povrchu v interiéri na človeka.)
  • Nech premýšľame, ako premýšľame, tak sme stále viac presvedčení, že detský nábytok z dreva a bytové doplnky vyzerajú v interiéri najlepšie. 
  • Drevené hračky pre bábätká výrazne podporujú predstavivosť.
  • Dekorácie a bytové doplnky z vôňou dreva vytvoria z detskej izbičky harmonické miesto, na ktoré bude radosť pozerať.

drevene-pastelky   drevene-hracky   hupaci-konik

Ak hľadáte inšpiráciu, ako si vybaviť detskú izbu pomocou výrobkov z dreva a najrôznejších dekorácií a vychytávok, tak sa pozrite na naše inšpirácie na webe, prípadne na náš Pinterest, kde nájdete veľa nápadov a tipov, ako vybaviť nielen detskú izbičku.