AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Upečte si voňavý domáci kváskový chlieb

Nahledovy-osatka

Chmúrne počasie jesene len láka na vytvorenie príjemnej atmosféry. A ako hrejivú atmosféru ešte viac umocniť? Predsa pečením, ktoré to u nás doma príjemne prevonia. Čo vyskúšať napríklad kváskový chlieb? V článku nájdete presný postup, dozviete sa niečo o histórii chleba, ale tiež zistíte, aké ošatky na chlieb sú najvhodnejšie a prečo.

Obsah:

Ako upiecť kváskový chlieb?

Ak si neviete rady, ako sa pečie kváskový chlieb, nezúfajte. Je to otázka, ktorá trápi nejedného začínajúceho amatérskeho pekára a milovníka domáceho pečiva. Poďte si spoločne s nami jeden voňavý bochník upiecť.

Čo budeme potrebovať

Na rozkvas:

  • lyžice kvásku
  • 100 g múky
  • 100 g vody

Na dokončenie:

  • 80 g bieleho jogurtu
  • 200 g ražnej hladkej múky
  • 400 g hladkej pšeničnej múky
  • 330 ml vody
  • 2 lyžice oleja
  • 2,5 lyžičky soli
  • 3 lyžičky drvenej rasce

ratanova-osatka   chlebove-cesto   kvaskovy-chlieb

Postup

Tu nájdete presný postup pečenia kváskového chleba:

cesto-na-chlieb

  1. V prvom rade si (najlepšie deň vopred) pripravíme tzv. rozkvas. Dobre živený kvások v drevenej miske rozmnožíme do hmoty tak, že ho zmiešame s vodou a následne múkou a dôkladne premiešame drevenou vareškou. Necháme prikrytý na linke (ideálne cez noc).
  2. Po 8 hodinách by malo byť na rozkvase vidieť, že pracoval. Jednoznačne nadobudne a je na ňom viditeľný proces kvasenia. (Maximálne ho necháme pracovať 13 hodín.)
  3. V tejto fáze pridáme k rozkvasu aj zvyšok surovín a miešame. Nezabudnite si z rozkvasu oddeliť kúsok na budúce pečenie! Do menšej uzatvárateľnej nádoby (napríklad do koreničky) dajte lyžičku a vložte dobre uzavreté do chladničky.
  4. Výsledné cesto by sa nemalo príliš roztekať, ale ani by nemalo byť príliš hutné. Nie je potrebné ho hniesť dlho, stačia 2 minúty, aby sa ingrediencie dobre spojili.
  5. Cesto necháme v mise kysnúť aspoň 2 hodiny pod utierkou. Potom si namočíme ruky do studenej vody, nech to nelepí a v mise ho preložíme. Chytíte cesto za jeden koniec, potiahnete, vložíte doprostred hrudy, a týmto spôsobom ho vytiahneme za všetky konce raz-dvakrát.
  6. Výslednú guľu cesta vložíme do múkou naozaj poriadne poprášenej ošatky na chlieb, kde bude prikryté kysnúť ďalšie 2 hodiny. Môžete si vybrať, či využijete ošatku oválnu, alebo ošatku guľatú, od nej sa totiž následne bude odvíjať tvar vášho domáceho chleba. Obzvlášť slovenský chlieb je typický svojou štruktúrou, ktorú mu udáva práve forma, v ktorej kysnul a ošatku na chlieb sa teda nebojíme označiť za tradičné kultúrne dedičstvo Čiech, Moravy aj Slovenska.
  7. Je veľmi dôležité udržiavať stálu teplotu v miestnosti, kde prebieha proces kysnutia. Odporúča sa, aby bola vyššia ako 21,5 °C a samozrejme by ste nemali po celý čas prípravy chleba vetrať.
  8. Vo chvíli, keď cesto nadobudne zhruba dvojnásobne a môžeme ho označiť za pružné, tak máme hotovo. Veľmi jemne hmotu preklopíme na plech vyložený papierom na pečenie. Zhora narežeme do kríža.
  9. Rúru medzitým rozohrejeme na 250 ° C a mierne do nej rozprášime vodu. V tejto chvíli vkladáme bochník a pečieme pri 250 °C minimálne 15 minút.
  10. Následne znížime rúru na 180-200 °C a pečieme ďalších 40-50 minút.
  11. Hotový chlieb necháme v pootvorenej rúre dôkladne vychladnúť a až potom vyťahujeme z rúry.

Založte si vlastný kvások

My sme kvások dostali darom, pretože veríme, že kvások od srdca darovaný má svoje kúzlo, ktoré sa premietne aj do nášho bochníka. K tomu, abyste získali kvások, vám stačí sledovať kváskovú mapu, kde nájdete množstvo ochotných ľudí, ktorí vám svoj živý kvások radi poskytnú. Pokiaľ ale túžite po vlastnom kvásku, tak nikam neodchádzajte, na založenie vám bohato stačia tieto 3 kroky.

  1. Do pohára vložíme 2 lyžice celozrnnej múky a 4 lyžice najlepšie odstátej vody (aby sa zbavila chlóru) a v uzavretom pohári ho necháme na linke odstáť.
  2. Každý deň kvások prikrmujeme (stačí lyžica múky spolu s 2 lyžicami vody) a prípadne odoberáme hmotu.
  3. Cca po 2 týždňoch by mal mať kvások kyslastú vôňu i chuť a zároveň by mal pravidelne nadobúdať na hmotnosti. Tento kvások je už vhodný na pečenie. Zvyšok kvásku potom schovajte v dobre uzatvárateľnej korenke do chladničky a v prípade potreby opäť oživte.

chlebovy-kvasok

Vychytávky na pečenie domáceho chleba

Nie je nad kuchyňu prevoňanú vôňou domáceho chleba. S tými správnymi kuchynskými potrebami navyše bude príprava o to jednoduchšia a najmä zábavnejšia. Domácu pekáreň, špeciálne misy na pečenie chleba vôbec nebudete potrebovať. Bohato vám postačí výbava, ktorá v kuchyni vašej babičky rozhodne nesmela chýbať.

  • Bez drevenej dosky si pečenie ani neviem predstaviť. Kuchynská doska na cesto samozrejme zabraňuje znečisteniu linky, ale pri mojom šťastí a šikovnosti bráni aj prípadnému zničeniu linky. Vďaka drevenému povrchu dosky neprichádza cesto do styku so studenejšou kuchynskou linkou a samozrejme následne lepšie kysne.
  • Veľká drevená misa je naším tajným tipom, ktorý vás doslova ohromí. Drevo totiž veľmi dobre izoluje teplotu. K práci s kysnutým cestom je preto nenahraditeľným pomocníkom a my naň absolútne nedáme dopustiť.
  • Ošatka na pečenie chleba dáva následnému bochníku tvar. Na našom e-shope nájdete ošatku guľatú, ale samozrejme pre podlhovasté typy chlebov i ošatku oválnu. Stačí si iba vybrať.
  • Kvalitné poháre na kvások – my odporúčame napríklad koreničky, ktorých zatváranie aj veľkosť nám najviac vyhovujú. Navyše je nulová šanca, že sa potom do kvásku dostanú baktérie, ktoré tam nemajú čo robiť.
  • Vareška drevená – veľká je veľmi dôležitá pri samotnom miešaní cesta. Pokiaľ zvolíte zlú veľkosť, tak už večer nemusíte chodiť do posilňovne.
  • A samozrejme nesmieme zabudnúť na vhodné uloženie domáceho chleba do tradičného dreveného chlebníka, ktorý zabráni vysychaniu pečiva. Na udržanie dlhšej čerstvosti môžeme chlieb zabaliť napríklad do látkovej utierky a až potom uložiť do chlebníka. Na našom e-shope nájdete chlebník na pečivo v mnohých veľkostiach, prevedeniach a farbách. Vyberiete si ten svoj?
  • Dóza s dreveným vekom je nepostrádateľným pomocníkom v špajzi, kde vám pomáha chrániť múku, soľ a mnohé ďalšie potreby na pečenie v suchu a bezpečí.

osatka-na-chlieb   korenky   drevena-miska

Ako vybrať ošatku na kysnutie chleba?

Každý profesionálny pekár vám samozrejme na pečenie chleba odporučí prírodné materiály. Cesto v nich môže dýchať a taktiež sa toľko nelepí na steny. Rattanové ošatky oslnia vzhľadom a trvanlivosťou, vyberať ale môžete aj ošatku na chlieb napríklad zo slamy, pedigu, či morskej trávy. Výber už necháme iba na vás.

História pečenia chleba

Ploché chlebové placky by sme mohli nájsť vo všetkých starovekých kultúrach. Ale čo kvások? Prvopočiatky „kváskovania“ by sme mohli položiť do starovekého Egypta, kde bol kvások vynájdený ako inak než náhodne. Na slniečku sa jedného krásneho dňa ponechalo cesto na nekvasený chlieb, ktorý samozrejme vplyvom tepla a času vykysol. Egypťania neváhali tento chlieb upiecť a zistili, že je oveľa chutnejší, vláčnejší a vzdušnejší. Od tej doby nechávali cesto kysnúť pravidelne.

Prvý chlieb bol teda rozhodne ten kváskový a samozrejme sa piekol z celozrnnej múky. Ľudia si ho vo väčšine prípadov piekli sami, prípadne kváskový chlieb nechávali piecť vo verejných pekárňach (tie boli najmä v chudobných štvrtiach veľkých európskych miest).

19. storočie sa v pečení chleba považuje za prelomové. Kvások nahradilo pekárske droždie, celozrnnú múku vystriedala biela a pečenie chleba sa z väčšej časti presunulo k pekárom a postupom času k veľkým pekárniam, ako to poznáme zo súčasnosti.

servirovanie-jedla

Pečiete doma tiež domáce pečivo? Pochváľte sa nám na Instagrame, kde nás môžete označiť alebo k fotke pridať hashtag #cistedrevo_cz. Najvydarenejšie kúsky radi odmeníme.
Veľa ďalších receptov, ale aj tipy do domácnosti a kuchyne nájdete na našom Pintereste.

Pinujte s nami.