AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako vybrať detskú jedálenskú stoličku

Nahledovy-jedalenska-stolicka

My rodičia chceme deťom dopriať len to najlepšie a jednou z veľkých výziev je potom pre nás práve výber detskej jedálenskej stoličky. Drevená, plastová alebo snáď rastúca? V nasledujúcom článku sa dozviete, na čo si dať pri výbere stoličky pozor, na aké kritériá sa zamerať a predstavíme vám najčastejšie typy jedálenských stoličiek, ktoré vám uľahčia výber.

Podľa akých kritérií vyberať jedálenskú stoličku?

  1. Bezpečnosť dieťaťa

V prvom rade myslíme na bezpečnosť dieťaťa. Jedálenská stolička by preto mala byť vyrobená z nezávadného materiálu. Nesmie rovnako chýbať označenie a to odkazom na normu STN EN 14988:2018, ktorá udáva, že výrobok spĺňa konštrukčné a bezpečnostné požiadavky a je teda v poriadku.

  1. Využitie stoličky

Ďalším kritériom výberu by malo byť to, či si budete detskú stoličku brať so sebou na cesty, alebo nie. Ak áno, tak vás určite bude zaujímať jednoduchosť prípadného rozkladania a opätovného skladania a v neposlednom rade aj váha. V tomto prípade, aj keď rozhodne preferujeme drevenú stoličku, tak tá sa na cestovanie príliš nehodí.

  1. Údržba

Vrelo odporúčame zamerať sa aj na základnú údržbu a celkovú praktickosť. Deťom stále niečo padá, veľa rodičov navyše dnes uplatňuje BLW stravovanie a dieťa nechávajú od útleho veku vyberať si potraviny podľa svojho uváženia. Vyberajte teda takú, ktorej materiál je ľahko umývateľný, prípadne je možné ľahko sundať a vyprať látkový poťah. Budete sa diviť, koľko výrobcov na prateľné poťahy nemyslí.

  1. Materiál

Podobne ako pri inom detskom nábytku treba myslieť na materiál aj v prípade jedálenskej stoličky. Drevený povrch je všeobecne považovaný za najvhodnejší. Navyše si môžete byť istí, že vám aj niečo vydrží. Nie je nezvyčajné, že stoličku z dreva používa aj niekoľko generácií za sebou.

  1. Operadlo a sedacia plocha

Operadlo by vždy malo plne podopierať chrbát malého dieťatka už len kvôli bezpečnosti a potom samozrejme aj kvôli správnemu sedeniu.

6. Farebné prevedenie

Čo si budeme rozprávať, samozrejme nás okrem spomínaných dôležitých bodov zaujíma aj to, ako bude stolička vyzerať, a či nám zapadne do interiéru.

jedalenska-stolicka-v-kuchyni

Aké typy detských jedálenských stoličiek existujú?

Detská jedálenská stolička so stolíkom patrí k najobľúbenejším typom stoličiek. Rodičia oceňujú, že je dieťa bezpečne ukotvené a malý strávník zase bude nadšený zo svojho osobného priestoru, kde si takpovediac môže s jedlom robiť čo chce. Jedálenská stolička so stolíkom navyše často patrí medzi multifunkčné jedálenské stoličky a určite ju poznajú aj vaši rodičia. Táto klasická drevená jedálenská stolička sa dá vo väčšine prípadov rozložiť na samostatný stôl a stoličku.

Jedálenská stolička pre nesediace dieťa – každá správna mama samozrejme vie, že dieťa, ktoré nesedí, by sme do stoličky vôbec usadzovať nemali. Vedeli ste ale, že existujú stoličky uspôsobené pre úplne malé nesediace deti? Vlastne sa nejedná o stoličku, ale skôr lehátko. Dnes na trhu navyše môžete nájsť aj rastúce stoličky, ktoré hravo z lehátka urobia polohovateľnú stoličku. Akonáhle teda dieťa začne samo sedieť, môžete len zmeniť spôsob „usadenia“.

Rastúce jedálenské stoličky môžu hravo vyriešiť problém, čo si zaobstarať vo chvíli, keď bude klasická vysoká jedálenská stolička pre dieťa už malá a nedostačujúca. Samozrejme sa tu musí počítať s vyššou cenou, ktorá sa vám ale následne vráti.

Detské jedálenské stoličky drevené – prírodný materiál z dlhodobého hľadiska považujeme pre dieťa za najvhodnejší. Drevená jedálenská stolička sa pýši vysokou odolnosťou, stabilitou a najmä nezávadnosťou materiálu. Obzvlášť dôležité je drevo v jedálni – teda v priestore, kde sa dieťa dostáva do styku s pokrmom.

Multifunkčná detská jedálenská stolička má hneď niekoľko využití. Môžete ju použiť ako stoličku k stolu, nadstavbu na klasickú jedálenskú stoličku. Rovnako ju možno rozložiť na stoličku a stôl (napr. na kreslenie, či iné tvorivé aktivity). Niektoré multifunkčné stoličky dokonca následne slúžia ako hojdačka, alebo napríklad chodítko. Záleží teda len na vašich preferenciách.

jedalenska-stolicka   jedalenska-stolicka   stolicka-pre-dieta

Na čo si dať pri výbere jedálenskej stoličky pre deti pozor

  • Upevňovanie dieťaťa – stolička by mala obsahovať popruhy, ktoré dieťa udržia na mieste. Veľa popruhov sa na bezpečnosť príliš nezameriava a vy zistíte ich nedokonalosť až po usadení dieťaťa.
  • Priestor na vypadnutie – možno sa budete diviť, ale veľa stoličiek úplne nespĺňa normy bezpečnosti. Majú príliš veľký otvor na vypadnutie a popruhy tiež nezabránia úplne všetkému. Nehovoriac o tom, že dieťa po nepohodlnej stoličke rôzne skĺzava a učenie stravovacích návykov je o to horšie.
  • Stabilita – v tomto prípade odporúčame detskú jedálenskú stoličku – drevenú. Logicky je táto stolička ťažšia a s dieťaťom sa len tak neprevrhne, ako sa to môže stať u tej plastovej (osobne vyskúšané).
  • Opierka nôh – veľmi zabudnutý aspekt pri výbere. Majte preto na pamäti, že tým najmenším deťom by pri sedení pri jedle nikdy nemali visieť nohy. Prečo? Hrany podsedáku tlačia do stehien a výrazne sa potom môže zničiť následné držanie tela.

Čo kúpiť, až vaša ratolesť z jedálenskej stoličky pre deti vyrastie?

Samozrejme, že skôr alebo neskôr bude jedálenská stolička pre vaše dieťa malá. Prípadne už si vaša ratolesť bude žiadať sedenie pri stole s rodičmi. Na stôl ale nedosiahne, ale aj na tento problém výrobcovia mysleli. Môžete sa poobzerať po úplne novej detskej drevenej stoličke, ktorá je malým jedákom oveľa lepšie prispôsobená (napr. výškou a operadlom). Ak už novú detskú jedálenskú stoličku kupovať nechcete, tak existujú vychytané podsedáky aj s popruhmi, ktoré zvýšia sedacie miesto a tým uľahčia sedenie pri stole s „dospelákmi“.

stolovanie-s-detmi

Na výbere jedálenskej stoličky si dajte naozaj záležať a nepodceňujte ju. Pre ďalšie tipy, triky a rady sledujte nielen náš blog, ale aj inšpirujúce sociálne siete.