AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Poznáte macramé? S dreveným polotovarom je to hračka!

Nahledovy-macrame

Dekorácie do bytu z dreva majú vždy svoje čaro, hrejivú atmosféru a osobný nádych. A čo potom drevená dekorácia na stenu, ktorú si sami vyrobíte? Macramé (čiže drhanie) patrí medzi pomerne starobylé techniky spriadania priadzí do rôznorodých obrazcov. Kombinácia dreva a povrazov sa hodí do interiérov ladených do škandinávskeho, moderného a boho štýlu. Tie totiž preferujú vzdušnosť a minimalizmus a presne to dekorácie na stenu spĺňajú.

Čo tu pro vás máme?

Drevené výrezy z preglejky v tvare polkruhu, či obdĺžnika predstavujú skvelú vychytávku pre všetkých tvorivých nadšencov, ktorí ovládajú techniku ​​macramé, po slovensky drhanie. Vytvorili sme hneď niekoľko variant drevených polotovarov nielen na výrobu tejto boho dekorácie. Drevené výrezy, ktoré slúžia ako pomocník pri splietani a zároveň ako dizajnový prvok samotného macramé, zdobia vypálené vzory fáz mesiaca či kvetín. Záleží teda na vás, aký si pre tvorbu macramé vyberiete. Alebo si vyskúšate iný z našich DIY návodov na blogu?

polotovary-z-preglejky

Macramé v boho štýle – návod pre začiatočníkov

Na to, aby ste si osvojili techniku ​​drhania, môžete využiť najrôznejšie špecializované kurzy, ale vystačíte si aj s videonávodom na YouTube, kde sme sa inšpirovali my.

Čo budeme potrebovať

  • Výrezy z preglejky v tvare polkruhu alebo obdĺžnika
  • Povrázky, bavlnky a priadze vhodné na drhanie (kúpite v špecializovaných obchodoch a galanatériách)
  • Hrebeň na rozčesávanie povrázkov a bavlniek

Postup

  1. Ako prvý si polotovar na tvorenie stabilne a pevne pripevníme, aby sa nám dobre pracovalo.
  2. Vyberieme si farbu a hrúbku bavlny (povrázku). Pre začiatočníkov odporúčame využiť mäkký špagát s väčšiu hrúbkov.
  3. Zo začiatku je na výrez z preglejky treba špagát nadviazať a udať tvar následnej dekorácie. Na to perfektne slúži tzv. líščia slučka (pripevňovací uzol).
  4. Teraz si vyberiem typ uzla, ktorý nám vyhovuje a postupne nadväzujeme. Pre prvé pokusy odporúčame začať s jedným typom uzla. Najčastejšie sa začína s plochým uzlom. (Najzákladnejšie macramé uzly sme pre vás vypísali nižšie.

Typy uzlov na macramé

Vzhľadom na to, že drhanie patrí medzi najstaršie textilné techniky na svete, nie je divu, že existujú stovky typov uzlov. Každý macramé uzol vytvára špecifický vzor a pri kombinácii uzlov potom vznikajú unikátne obrazce. Dali sme pre vás dohromady zoznam uzlov, s ktorými si poradí aj začiatočník.

  • Pripevňovací uzol – líščia slučka
  • Plochý uzol
  • Točitý špirálový uzol
  • Lodný uzol
  • Obyčajný uzol – očko
  • Krúžkovací uzol
  • Rypsový/gobelínový uzol
  • Retiazkový uzol

uzly-macrame

Výhody nástenných dekorácií

  • Hodia sa do akéhokoľvek typu interiéru. Zútulnia steny veľkej obývacej izby, rovnako ako malú spálňu.
  • Dekorácie z dreva zakryjú nerovné miesta na stene, prípadne nedokonalosti spôsobené klincami a pod.
  • Sú pomyselnou čerešničkou na torte vo výzdobe vašej domácnosti. Krásne totiž zladia interiér (predovšetkým sa hodí k minimalistickému, škandinávskemu, hygge či boho štýlu).
  • Nezaberajú miesto, teda sa hodia do menších priestorov a zároveň dokážu izbu opticky zväčšiť, takže pokiaľ bojujete v byte s miestom, jedná sa o ideálnu voľbu. Nemusíte sa báť ani pomerne veľkých dekorácií. Je to ako s veľkým zrkadlom – pokiaľ máte závesnú dekoráciu vedenú skôr zvisle, tak si dokonca pridáte pár centimetrov na výšku, vďaka čomu potom izba pôsobí výrazne väčšia.

veniec-z-prutia   vesiak-na-medailu   ramiky

Máte radi DIY?

Pokiaľ sledujete náš blog, Pinterest, či Instagram, už isto viete, že pravidelne pridávame hromadu kreatívnych návodov a postupov. Výrezy z preglejky vhodné na výrobu macramé ale nie sú jediné polotovary na tvorenie, ktoré nájdete na našom e-shope.

pieskovanie-pre-deti   veniec-z-preglejky   kolotoc-nad-postielku

Čo ďalšieho si môžete ľahko a rýchlo vytvoriť?

  • Lapače snov patria medzi ideálne dekorácie do spálne a nad detskú postieľku. Indiánska legenda hovorí, že lapač dokáže zachytiť zlé sny, ktoré ráno spáli vychádzajúce slnko, zatiaľ čo tie dobré nechá skĺznuť po pierku do duše spiaceho.
  • Mandaly na maľovanie poslúžia nielen ako relaxačný prostriedok, výslednú mandalu môžete použiť ako prírodnú dekoráciu.
  • Okrúhle preglejkové výrezy sa skvele hodia najmä na tvorbu vencov, ale aj rozmanitých drevených dekorácií na stenu. My sme napríklad na kruh maľovali, tvorili z neho veniec, či dokonca použili techniku pieskovania. Čo skúsite vy?
  • Kolotoč nad postieľku si môžete vytvoriť podľa svojich predstáv a zladiť so zvyškom izby.
  • Adventný kalendár z dreva je hitom tohtoročných Vianoc – stačí naplniť vrecúškami a deň po dni s deťmi objavovať drobné prekvapenia.
  • Drevené dna na háčkované košíky sa hodia každému, kto to vie s pletacou priadzou. Patríte medzi profesionálov? Pomôžte nám vytvoriť jednoduchý foto-návod a odmena vás neminie. Stačí poslať fotografie postupu a výsledok na e-mail michaela@cistedrevo.cz.

hackovane-kosiky

Aj keď sú nástenné dekorácie vytvorené pomocou techniky drhania zrejme najpopulárnejšie, tak nie sú jediným „povrazovým dielom”. Drhaním si môžeme vyrobiť napríklad tienidlá, šperky, obrazy, kvetináče a nielen to. Pokiaľ ste sa našli v kreatívnych technikách, tak odporúčame sledovať naše sociálne siete a Pinterest.