AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Vianočný vaječný likér hotový za hodinku

vajecny-liker

Keď sa povedia Vianoce, vybaví sa nám všetko s nimi spojené – od rozprávok, cez stromček a drevenú vianočnú výzdobu, až po pečivo a samozrejme originálne darčeky. Čo ale k Vianociam patrí rovnako neodmysliteľne? Vaječný koňak! Ide o jeden z najvyhľadávanejších a najobľúbenejších receptov na internete a my si ho spolu dnes pripravíme ani nie za 60 minút!

Ako vyrobiť vaječný likér?

Do vaječného likéru, ktorý pripravujeme podľa receptu víťazky súťaže MasterChef Česko 2019 Kristíny Nemčkovej, sme sa úplne zamilovali. Príprava je jednoduchá a výsledok? Fenomenálny.

Čo budeme potrebovať

  • 4 žĺtky
  • 25 g krupicového cukru
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 250 ml smotany (33%) a metlička na šľahanie
  • Plechovka sladkého kondenzovaného mlieka
  • Vanilkový lusk alebo zmes škorice, klinčekov a badiánu (a drevený mažiar)
  • 300 ml rumu (trstinový je najlepší)
  • Fľaša na alkohol (z tohto množstva vyrobíme cca 750 – 1 l likéru)
  • Menovky na vianočné darčeky (napríklad výrezy z preglejky v tvare vianočného anjela)

drevena-menovka   vajecny-liker-postup   vajecny-liker

Postup

  1. Najprv v hrnci šľahacou metlou vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, až budú celkom svetlé.
  2. Pridáme mlieko, smotanu, kondenzované mlieko a zrnká vanilky. Za stáleho miešania zmes privedieme do varu. TIP: Semienka zo struku dodajú likéru nenahraditeľnú arómu a ani prázdny struk potom nevyhadzujte – pridajte ho do dózy s cukrom!
  3. Akonáhle zmes zhustne na konzistenciu redšieho pudingu, hrniec odstavíme a necháme vychladnúť. 
  4. Po vychladnutí vmiešame metlou na šľahanie do zmesi rum a prelejeme do fliaš.

Hotový likér potom skladujeme v chladničke, kde vydrží vďaka konzervácii alkoholom aj mesiac.

Ak fandíte zaujímavým „jedlým“ darčekom, potom ste práve vytvorili ručne vyrobený darček na mieru, ideálny na Vianoce pre blízkych. Stačí na darčekovú fľašu na alkohol pripevniť drevenú menovku a originálny darček je na svete.

A ak vám „vaječniak“ zostane (o čom ale dosť pochybujeme), môžete ho použiť pri príprave vianočných cukroviniek. Skvele sa hodí do úľov/hniezd, ale pri pečení ho určite oceníte aj len tak samotný, napríklad ohriaty s vyšľahanou šľahačkou na štýl talianskeho bombardina.

Ako doma vytvoriť kúzelnú vianočnú atmosféru?

Už od októbra znie zo všetkých rádií All I want for Christmas, na námestiach sa pomaly objavujú trhy, supermarkety praskajú vo švíkoch adventnými kalendármi a mikulášskou nádielkou a všetci zháňajú vianočné darčeky. Nalaďte sa na vianočnú vlnu a pripravte sa na magické obdobie adventu. Bez čoho si zimný čas nevieme predstaviť?

  • Všetko začína adventnou výzdobou, ku ktorej neodmysliteľne patrí adventný veniec so štyrmi sviečkami, kalendár s 24 okienkami s drobnosťami pre deti, a samozrejme betlehem. Prvá adventná nedeľa tento rok pripadá už na 27. november!
  • Pečenie vianočných cukroviniek rozvonia každú domácnosť. Skúsite tento rok upiecť niečo netradičné podľa nášho receptu na jednoduché pečivo bez zdobenia?
  • Sledovanie vianočných filmov a rozprávok už tiež patrí medzi tradície. Stavíte na zahraničné veľkofilmy (Sám doma, Grinch, Láska nebeská) alebo fandíte nesmrteľným klasikám (Tri oriešky pre Popolušku, Nebojsa, Pelíšky)?
  • Výroba vianočných dekorácií nás baví z roka na rok viac. Už čoskoro sa môžete tešiť na hromadu jednoduchých DIY návodov.
  • Aj balenie darčekov môže byť zábava – zostavte vlastné darčekové koše a krabičky, ozdobte balíčky rôznymi prírodninami a stuhami a pod. Ako menovky na darčeky sa vám budú zaručene hodiť preglejkové výrezy s vianočnými motívmi.
  • A keď nasneží, je ten správny čas na guľovačku, stavanie snehuliaka, lyžovanie, korčuľovanie a samozrejme hlavne na sánkovanie!

vianocny-anjelik   embosovany-valcek-vianoce   betlehem

Či už sa rozhodnete pre akúkoľvek z predvianočných aktivít, rozhodne si k tomu nalejte pohárik lahodného vaječného likéru a urobte si doma pohodu. Pre viac inšpirácie nás nezabudnite sledovať na Pintereste. Pre všetkých vianočných nadšencov sme už vytvorili novú nástenku s dekoráciami, receptami a tipmi na darčeky.