AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Skráťte si čakanie na Ježiška s adventným vencom

adventne-vence

Adventný svietnik z prútia patrí k Vianociam rovnako ako darčeky, kúzelná atmosféra a samozrejme aj dobré jedlo. Prvá adventná nedeľa sa blíži a už je tak najvyšší čas na výrobu vianočných vencov z prútia či drevených adventných svietnikov. Poďme si spoločne túto krásnu vianočnú dekoráciu vytvoriť!

V článku vám okrem jednoduchého postupu na štýlový adventný veniec prinášame tradičné aj netradičné nápady na zdobenie. Nájdete tu aj informácie ohľadom bezpečnosti a údržby venca, aby vám robil radosť čo najdlhšie.

Obsah:

Vyrobte si adventný veniec

Držíme sa vždy aktuálnych vianočných trendov. Máme pre vás ale nachystané aj univerzálnejšie riešenie v tradičnej kombinácii bielej, červenej a zelenej. Adventné vence z bieleho prútia navyše predstavujú univerzálne riešenie pre každého milovníka štýlovej jednoduchosti. Tiež fandíte severskému štýlu? Potom sú pre vás adventné vence z bieleho prútia ideálne riešenie. Skvele totiž ladí k hygge interiéru.

Ako vyrobiť vianočný veniec z proutí: Co budeme potřebovat?

  • Biely adventný veniec - prútený
  • Zelené smrekové vetvičky
  • Výrezy z preglejky s vianočnými motívmi
  • Tavná pištoľ
  • Zápichy na adventné sviečky (tie zaobstaráte napríklad v kvetinárstve)

adventny-veniec-priprava   adventny-veniec-vyroba   adventny-veniec-prirodny

Ako vyrobiť adventný veniec z prútia na stôl – postup

  1. Ako prvé si rozložíme, ako chceme mať na venci sviečky. Niekto sa drží tradičného rozmiestnenia do protiľahlých koncov, nebojte sa ale postaviť sviečky vedľa seba.
  2. Sviečky k prútenému korpusu na vianočný veniec pripevníme pomocou zápichov.
  3. Teraz na vianočné vence z prútia pomocou tavnej pištole pripevníme dekorácie. Rozhodne nesmú chýbať zelené smrekové vetvičky, ktoré pekne ladia k bielemu podkladu a navyše krásne voňajú.
  4. Pokiaľ máte radi severský štýl, svetlé odtiene a biela farba sú všetko, čo pre dekorovanie venca potrebujete. Milovníkom hygge odporúčame pripevniť tavnou pištoľou pár drevených výrezov z preglejky: typické nórske domčeky.
  5. Ak chcete naopak dodať venci výrazný vianočný prvok, dodajte mu červenú farbu. Stačí pridať vetvičku cezmíny, šípky, či klasickú červenú mašľu.

TIP NA ZÁVER: Zostalo vám viac tvorivého a dekoračného materiálu? Vytvorte si vianočný veniec na dvere z prútia a vykúzlite si zimnú atmosféru už pri vchode do vášho domova.

Symbolika nielen prútených adventných vencov

Vianočné vence z prútia majú silne zakorenené tradície. Zrejme pre vás nebude prekvapením, že odpočítavanie týždňov do Vianoc vzniklo kvôli zvedavým a natešeným deťom (údajne tento zvyk pochádza z nemeckého sirotinca). Veniec ako taký sa spája najmä so slnovratom, striedaním ročných období a kolobehom života všeobecne. Snúbi sa v ňom dávne učenie našich predkov spolu s prírodnými zákonmi.

Aké farby sa odpradávna spájajú s adventnými vencami?

  • Liturgickou farbou je v našich krajinách fialová, ktorá bola považovaná za farbu luxusu, výnimočnosti, pokánia aj vďačnosti. Štvrtá ružovkastá svieca značí nádej.
  • Protestanti naopak volili kombináciu červenej a zlatej ako symboliku života.
  • Anglikánska cirkev zase preferuje kráľovskú modrú, ktorá vyjavuje vodu ako atribút znovuzrodenia.
  • Piatou sviečkou, ktorá symbolizuje Kristovo vzkriesenie, mala vždy byť svieca biela (táto farba sa následne pre adventné sviečky najviac rozšírila do povedomia verejnosti).

adventny-veniec-biely

Aký materiál použiť na veniec?

  • Prútie patrí k našim najtradičnejším materiálom. S brezovými a vŕbovými prútikmi sa pomerne ľahko pracuje a na adventné vence z prútia sa preto hodí skvele.
  • Zelené vetvičky dostupných ihličnanov sa tiež viažu jednoducho a patria k tomu najdostupnejšiemu materiálu vôbec.
  • Drevo sa dá využiť všelijako - my najviac obdivujeme celé podložky z kmeňa stromu, ktoré poslúžia ako podklad pre minimalistický drevený adventný svietnik.
  • Slama/obilie sa hodí skôr na letné a jesenné vence. Pokiaľ ale preferujete boho štýl, tak vám nič nebráni vyskúšať si niečo netradičné.
  • Prírodniny – napríklad šišky, orechy, bobuľoviny, žalude predstavujú základ ľudového tvorenia na Vianoce a dodnes majú svojich skalných priaznivcov.

Chcete alternatívu prútených vianočných vencov? Inšpirujte sa!

Symbolika okrúhleho venca je nám viac než jasná. Hľadáte tento rok niečo naozaj originálne? Potom stavte na adventný svietnik - prútený, drevený či prírodný. Odpočítavať týždne do Vianoc môžete rovnako ako na venci a navyše môžete popustiť uzdu fantázii a nechať sa zlákať inakosťou.

  • Adventný svietnik z dreva v tvare jelenieho parožia

Jedinečný dizajn tohto adventného svietnika vás dostane svojou originalitou. Kombinujte so zelenou, vínovou a zlatou farbou, vďaka čomu získa táto vianočná dekorácia luxusný nádych.

adventny-veniec-parozie   adventny-veniec-paroh

  • Vianočný drevený adventný svietnik v svojej prirodzenej kráse

Ste fanúšikmi prírodného aranžmánu nielen na Vianoce? Potom vám určite nie je cudzí rustikálny štýl. Ozdobíte presne podľa vašich predstáv a môžete si byť istí, že bude vládnuť vášmu stolu.

adventny-veniec-cerveny

  • Minimalistický a moderný adventný veniec z dreva

Adventné vence z dreva majú severský hygge nádych, odolávajú zubu času a nikdy nevyjdú z módy. Stále populárnejšie sú veľmi jednoduché podložky z kmeňa stromu, ktoré vrelo odporúčame pre každého milovníka severského minimalizmu.

adventny-veniec-podlozka   adventny-veniec-svieca   adventny-veniec-seversky

Farba roku 2023 je Viva Magenta

Farbou tohtoročných Vianoc je Viva Magenta, ktorá značí energiu a radosť zo života. Fotografka a interiérová dizajnérka Tereza Sliwková o Viva Magenta hovorí: „Táto dynamická a svieža farba je pomyselným spojitkom medzi pestrou prírodou a digitálnym svetom, v ktorom žijeme. Je to farba sily a odvahy, ktorú v dnešnom svete potrebujeme viac ako inokedy. Tak prečo ju nepoužiť práve na vianočnú výzdobu?” My s Terezou úplne súhlasíme a dodávame, že dokonalú vianočnú súhru a dezinovú kôstku vytvoríme práve pomocou tejto optimistickej farby v spojení s tradičnými drevenými produktami. Nebojte sa preto využiť na vianočnú výzdobu aj niečo extravagantnejšie!

vanocni-truhlik

Vence pre kreatívne a umelecké duše

A kreatívnym a netradičným stvárnením vianočných dekorácií ešte nekončíme! Už vás nudí tradičná a stále sa opakujúca rovnaká vianočná výzdoba u vás doma? Nie je nič jednoduchšie, než ju jednoducho obmeniť a vymyslieť niečo, čo nikde inde nenájdete.

  • Origami veniec ocenia najmä milovníci minimalizmu.
  • Etno veniec s boho prvkami sa hodí to bohémskych interiérov.
  • Moderné farebné prevedenie ako napríklad kombinácia čiernej a šedej so zlatou, či kombinácia fialových farieb s temne modrou vytvorí výnimočné prevedenie adventného venca.
  • Veniec z papierových ruličiek toaletného papiera - pozvite na tvorenie deti a uvidíte, čo kreatívneho dokážete vytvoriť.

Bezpečnosť na prvom mieste

Pozor na sviečky

Hasiči v období adventu zažívajú pomerne perné dni a vychádzajú do vianočne ozdobených domovov hasiť nejeden požiar. Dobrovoľný hasič Daniel preto pripomína: „Ľudia nesmú zabúdať, že zapálená svieca je už forma otvoreného ohňa. Zvýšená bezpečnosť je teda na mieste. Rovnako každému zdôrazňujeme, že nikdy nesmieme opustiť miestnosť a byt, keď doma horí sviečka!”

Dbajte na umiestnenie

Pokiaľ chceme na adventnom venci zapaľovať sviečky, je veľmi dôležité zvoliť vhodný priestor. Rozhodne veniec neumiestňujeme na okno pod závesmi či záclony, v blízkosti televízie a ďalších elektrospotrebičov.

Pozor na ostré predmety a bodec na sviečky

Obzvlášť domácnosť s deťmi a zvieratami by mala dávať pozor na ostré predmety. Na vencoch často nájdeme bodce na sviečky, ale aj klince na dekorácie. Tými si môžu deti aj zvieratá ublížiť.

Nezabúdajte na údržbu a vhodné skladovanie

  • Pokiaľ máme na venci živé kvety, pravidelne veniec striekame vodou.
  • Vyberáme trvácnejšie materiály - napríklad sušené kvety, ovocie, šišky a bobule.
  • Skladujte na suchom mieste bez priameho slnečného svetla.
  • Po sezóne odstrojíme všetky dekorácie a vence z prútia kefkou dobre očistíme od prachu a nečistôt.
  • Zabalíme do novinového papiera, ktorý čiastočne pohlcuje vlhkosť (je preto oveľa lepší ako mikroténové vrecko).
  • Uložíme do drevenej debny.

cisteni-vence   ulozeni-vence

Pre viac nápadov na vianočnú výzdobu do domácnosti sledujte náš Pinterest, kde okrem originálnej inšpirácie nájdete napríklad aj cenné rady, ako upliesť prútený adventný veniec, či ako ukladať vianočné ozdoby a dekorácie.

Súvisiace články

Adventný veniec na dvere - vyrobte si originálnu dekoráciu
5 originálnych tipov na ručne robené vianočné dekorácie
Adventný kalendár s vôňou dreva
6 jednoduchých krokov na výrobu vianočného kvetináča